KESJULY18

2018-11-15 11:48:34
Όλα τα σχολεία μας θα πρέπει να μετεξελιχθούν και να ενταχθούν στον θεσμό του Ολοήμερου

Όλα τα σχολεία μας θα πρέπει να μετεξελιχθούν και να ενταχθούν στον θεσμό του Ολοήμερου


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*

Σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, είχαμε ως θέμα το ολοήμερο σχολείο και την επέκταση και ολοκλήρωση του.

Το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε το πρόγραμμα του ολοήμερου, για το οποίο έχει δηλώσει ότι υπάρχει βελτιωτική προοπτική. Το πρόγραμμα του ΟΣ, λειτουργεί από το 2000, χωρίς όμως να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση μέχρι σήμερα, με σκοπό και στόχο την βελτίωση και ολοκλήρωση του. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανάφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και από ιδιωτικό ερευνητικό οίκο. Το ΥΠΠ λαμβάνει υπόψη του τις έως τώρα εμπειρίες τις οποίες αξιολογεί με σκοπό την αναβάθμιση του θεσμού. Σε όλες αυτές τις έρευνες, με βάσει τα στοιχεία του ΥΠΠ, καταγράφονται οι αδυναμίες και δυνατότητές τους.

Λειτουργούν σήμερα 14 ενιαία ολοήμερα σχολεία για τα οποία υπάρχει πρόοδος στον τρόπο λειτουργίας τους με βάση της δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΠ, επίσης τόνισε πως παράλληλα, λειτουργούν άλλα 195 προαιρετικά ολοήμερα σχολεία, αριθμός σχετικά ικανοποιητικός.

Ως Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, καλέσαμε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην επαναξιολόγηση του προγράμματος του ολοημέρου, να ετοιμασθεί νέο αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και Κανονισμοί Λειτουργίας των ολοημέρων.

Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου πρέπει να επεκταθεί και να ολοκληρωθεί επιτελώντας το έργο του, διότι είναι κοινωνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα ισότητας όλων των παιδιών. Τα όποια προβλήματα που υφίστανται θα πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν, με στόχο την επέκταση των ολοημέρων σχολείων.

Θεωρούμε ότι το σύνολο των σχολείων μας θα πρέπει να μετεξελιχθούν και να ενταχθούν στον θεσμό του ολοήμερου σχολείου. Ο σκοπός του θεσμού του ολοημέρου σχολείου είναι ίσες ευκαιρίες μάθησης όλων των μαθητών και να δίνεται η ευχέρεια στους γονείς απρόσκοπτα να εργάζονται, ο στόχος αυτού του θεσμού είναι η εμβάθυνση των γνώσεων των μαθητών με την ουσιαστική συνδρομή των εκπαιδευτικών και η οικονομική ενδυνάμωση των οικογενειών. Τα παραπάνω θα έχουν στο μέλλον θετικότατα αποτελέσματα, διότι θα αυξηθούν οι γνώσεις των μαθητών οι οποίοι θα είναι οι μελλοντικοί επιστήμονες και θα ενισχυθεί ουσιαστικά η οικονομία της Κύπρου.

Συνεπώς, θα πρέπει να αποτελεί πρόγραμμα που συμπληρώνει την εκπαίδευση του παιδιού με απόκτηση δεξιοτήτων και να εξασφαλίζει χρόνο στους γονείς για να εργάζονται και να αποδίδουν ποιοτικά. Επίσης αυτό θα βοηθήσει σημαντικά ώστε η οικογένεια να έχει στη διάθεση της ποιοτικό χρόνο επικοινωνίας.

Εκτιμώ ότι το ολοήμερο σχολείο είναι ένας απαραίτητος θεσμός για την κοινωνία, είναι ένας θεσμός που εξυπηρετεί την κοινωνία στη σύγχρονη εποχή.

Το ολοήμερο σχολείο οφείλει να συνδράμει παράλληλα με το πρωινό σχολείο στη πολύπλευρη ανάπτυξη και καλλιέργεια του μαθητή. Οι στόχοι του ολοήμερου σχολείου πρέπει να είναι σαφείς και ξεκάθαροι, όπως ήδη τόνισα. Οι προσδοκίες που αρχικά είχαν τεθεί δυστυχώς δεν έχουν δικαιωθεί. Για μεγάλη χρονικό διάστημα ο θεσμός δεν αξιολογήθηκε και δεν εκσυγχρονίστηκε.

Ως Επιτροπή Παιδείας της Βουλής διαπιστώνουμε αδυναμίες που υπάρχουν μέσα από τη διαχρονική καθημερινή λειτουργία του θεσμού και με συγκεκριμένες εισηγήσεις θα πρέπει να προβούμε σε διόρθωσή του. Επισημαίνουμε τα ακόλουθα προβλήματα, τα οποία καλούμε το Υπουργείο να αντιμετωπίσει άμεσα:

  1. Καλύτερη οργάνωση του τρόπου λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων (θεσμοθέτηση Κανονισμών).
  2. Ανάγκη για πιο συχνή αξιολόγηση του ολοήμερου σχολείου.
  3. Δεν υπάρχει σταθερότητα στο εκπαιδευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η συνοχή του προγράμματος.
  4. Μισθολογική αναπροσαρμογή του υπευθύνου διεύθυνσης του ΟΣ.
  5. Απουσία αναλυτικού προγράμματος για τα υποχρεωτικά μαθήματα Αγγλικών και ΗΥ και Ελληνικής γλώσσας στο Προαιρετικό, αλλά και στο Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο.
  6. Διασφάλιση χρόνου στο πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου για κατ’ οίκον εργασία.
  7. Η μη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Ιούνιο.
  8. Η διάθεση χρημάτων για τα ολοήμερα να γίνεται πολύ ενωρίτερα και όχι το Δεκέμβριο.
  9. Ανάγκη επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για τις ανάγκες και συνθήκες του ολοήμερου.

*Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016