KESJULY18

2018-11-13 11:46:50
Στέλιος Θεοφίλου: Η καθυστέρηση συναίνεσης, οδηγεί σε τραγικά για την Πάφο αδιέξοδα»

Στέλιος Θεοφίλου: Η καθυστέρηση συναίνεσης, οδηγεί σε τραγικά για την Πάφο αδιέξοδα»


*Συνέντευξη στο Paideia-News

*Πριν τρία χρόνια ο ΠτΔ εξήγγειλε την ανέγερση Γυμνασίου στην πόλη της Πάφου, χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής συμφωνία για τον χώρο που θα ανεγερθεί.

Την επόμενη σχολική περίοδο αναμένεται μια αύξηση μαθητών πέραν των 100, κάτι που συνεπάγεται και την αύξηση των αναγκών σε εκπαιδευτικούς.

*Η πίεση πάνω στα Λύκεια εντός των δημοτικών ορίων Πάφου είναι μεγάλη.

 «Η πόλη της Πάφου, πρέπει να σεμνύνεται για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Γυμνάσια της δηλώνει στο Paideia-News ο  Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Στέλιος Θεοφίλου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης της δυναμικότητας σε ότι αφορά στα Γυμνάσια. «Η καθυστέρηση εξεύρεσης συναίνεσης και λύσης για το πρόβλημα αυτό οδηγεί σε τραγικά για την Πάφο αδιέξοδα».

Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από την εξαγγελία του ΠτΔ για ανέγερση νέου Γυμνασίου στην πόλη της Πάφου το έργο, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί αφού οι αρμόδιοι φορείς δεν συναινούν ως προς τον χώρο που αυτό θα ανεγερθεί.

Αύξηση μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΡ:  Πόσα σχολεία Γυμνάσια  και Λύκεια λειτουργούν σήμερα στην πόλη  και την επαρχία της Πάφου. Ποιος ο αριθμός των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Με βάση τον αριθμό των μαθητών στη Δημοτική, αναμένεται αύξηση η μείωση του αριθμού των μαθητών και εκπαιδευτικών Μέσης τα επόμενα χρόνια;

ΑΠ: Στην πόλη και επαρχία Πάφου λειτουργούν σήμερα πέντε (5) Λύκεια, επτά (7) Γυμνάσια, μία (1) Τεχνική Σχολή (Πάφου), ένα (1) Λύκειο με Τεχνική (Πόλη Χρυσοχούς), δύο (2) σχολεία που είναι Γυμνάσιο και Λύκειο μαζί (Πολέμι και Κάτω Πύργος) και ένα (1) Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο.

 Ο αριθμός των μαθητών των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης στην πόλη και επαρχία Πάφου είναι περίπου 5.750 και των εκπαιδευτικών περίπου 750.

 Με βάση τον αριθμό των μαθητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2019-2020 αναμένεται ότι θα υπάρξει μια σχετική αύξηση στη Μέση Εκπαίδευση γύρω στους 100 μαθητές. Επιπρόσθετα αναμένεται ένας μικρός αριθμός μαθητών από το εξωτερικό που θα κάνουν εγγραφή σε σχολεία της Πάφου. Τούτο συνεπάγεται και την αύξηση των αναγκών σε εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης.

Δυο χρόνια χωρίς συναίνεση

ΕΡ: Η ανάγκη για δημιουργία ενός νέου γυμνασίου στην πόλη της Πάφου προβάλλει επιτακτικά, ιδιαίτερα μετά την κατεδάφιση του  κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο. Έχει εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την ανέγερση του  νέου Γυμνασίου;

ΑΠ: Η πόλη της Πάφου, (συμπεριλαμβάνονται η Έμπα και η Γεροσκήπου) πρέπει να σεμνύνεται για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Γυμνάσια της. Υπάρχει ομολογουμένως ανάγκη αύξησης της δυναμικότητας σε ότι αφορά στα Γυμνάσια. Η καθυστέρηση εξεύρεσης συναίνεσης και λύσης για το πρόβλημα αυτό οδηγεί σε τραγικά για την Πάφο αδιέξοδα. Οι αριθμοί μαθητών και η πραγματικότητα που μας περιβάλλει με τους πολέμους και την προσφυγιά σε γειτονικές χώρες και με τις διευρυμένες δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας από αλλοδαπούς στην Πάφο, πιέζουν και επιτάσσουν να δοθεί διέξοδος για επίλυση του προβλήματος. Πριν τρία χρόνια ο ίδιος ο ΠτΔ εξήγγειλε την ανέγερση Γυμνασίου στην πόλη της Πάφου, σε χώρο που θα συναινέσουν και συμφωνήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς της πόλης. Έκτοτε και για πέραν των δύο (2) χρόνων, παρά τη συνεχόμενη συζήτηση και προβληματισμό, δεν είχε επιτευχθεί αυτή η συναίνεση.

Εν τω μεταξύ το Νικολαϊδειο Γυμνάσιο με εννέα (9) τμήματα και 220 μαθητές στο οποίο λειτουργεί και το Μουσικό Γυμνάσιο Πάφου με επιπλέον τρία (3) τμήματα και 70  μαθητές, συνυπάρχει και συστεγάζεται με το Λύκειο Κύκκου με δέκα (10) τμήματα και 190 μαθητές στους χώρους του παλαιού Λυκείου Κύκκου στο οποίο, όταν δεν υπήρχαν τα περιφερειακά Λύκεια Έμπας και Γεροσκήπου, φοιτούσαν πέραν των 600 μαθητών. Με πρωτοβουλία του νυν Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού συστάθηκε επί τούτου επιτροπή φορέων της Πάφου, (Εφορεία, Δήμος, Επαρχιακή Διοίκηση, Οργανώσεις Εκπαιδευτικών, Οργανωμένοι Γονείς), η οποία μελέτησε 8-9 εναλλακτικά σενάρια για τη δημιουργία νέου Γυμνασίου στην Πάφο. Υπάρχει απόφαση της επιτροπής αυτής η οποία αναμένεται και πρέπει να υλοποιηθεί.   

Πίεση στα Λύκεια εντός των δημοτικών ορίων

ΕΡ: Τα Λύκεια Έμπας και Γεροσκήπου αν και βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Πόλη της Πάφου, δεν συγκεντρώνουν ικανοποιητικό αριθμό μαθητών, σε αντίθεση με τα τρία λύκεια που βρίσκονται εντός των δημοτικών ορίων (το Α΄ Λύκειο Πάφου, Λύκειο Κύκκου και το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου) όπου υπάρχει υπερπληθυσμός. Που οφείλεται αυτό και ποια μέτρα λαμβάνει το ΥΠΠ;

ΑΠ:  Όλα, και τα πέντε (5) Λύκεια της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Πάφου λειτουργούν ικανοποιητικά με πολύ καλά μέχρι εξαιρετικά αποτελέσματα στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Πρέπει όλοι να νιώθουμε περήφανοι για τα Λύκεια μας.

Λύκεια Έμπας και Γεροσκήπου

  Τα δύο Λύκεια Έμπας και Γεροσκήπου, παρά την εγγύτητα τους στην πόλη της Πάφου, δεν συγκεντρώνουν τον αριθμό μαθητών που θα μπορούσαν να έχουν, λόγω διαφόρων αιτιών που δεν σχετίζονται καθόλου με την ποιότητα της παρεχόμενης σε αυτά εκπαίδευσης. Το καθένα από τα δύο αυτά σχολεία είναι δυναμικότητας 450-500 μαθητών. αλλά έχει το καθένα περίπου 320 μαθητές σε 20-21 τμήματα.

Στα λύκεια αυτά λόγω του μικρού αριθμού μαθητών υπάρχει και κάποια δυσκολία στη δημιουργία όλων των τμημάτων και κατευθύνσεων και για να ικανοποιηθούν όλες οι επιλογές των μαθητών. Επιπρόσθετα στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου λειτουργούν Μουσικά και Αθλητικά Τμήματα. Έτσι, με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών, διοχετεύονται κι άλλοι μαθητές στα μεγαλύτερα Λύκεια της Πόλης της Πάφου, όπου λειτουργούν όλες οι κατευθύνσεις και οι επιλογές μαθημάτων. Όπως είναι αναμενόμενο η πίεση πάνω στα Λύκεια εντός των δημοτικών ορίων Πάφου είναι μεγάλη.

Α΄ Λύκειο: «Μεγάλη ψυχή» ή «μαθητομάνα» της Πάφου   

Tο Α΄ Λύκειο λειτουργεί ικανοποιητικά με περίπου 590 μαθητές εκ των οποίων οι εξηνταπέντε (65) είναι του Αθλητικού Λυκείου Πάφου και οι πενήντα (50) περίπου είναι του Μουσικού Λυκείου Πάφου. Το Λύκειο Α΄ είναι το σχολείο με τη «μεγάλη ψυχή», ή «μαθητομάνα» της Πάφου, που για πέραν των 100 χρόνων σηκώνει στη στιβαρές πλάτες του όλη την Πάφο. Στο παρελθόν λειτούργησε με πέραν των χιλίων μαθητών. Στο Λύκειο αυτό μπορούν και ικανοποιούνται όλες οι επιλογές των μαθητών και σε ορισμένες περιπτώσεις καθίσταται αναγκαίο να γίνονται μετεγγραφές μαθητών εκεί για να  ικανοποιηθούν τα λογικά (και κάποια όχι τόσο λογικά) και τεκμηριωμένα αιτήματα τους. Η πίεση για επιπλέον χώρους φέτος έχει μερικώς απαμβλυνθεί με μικρή μείωση των μαθητών του και των τμημάτων του. Στους χώρους του, τα απογεύματα λειτουργούν τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) και τα μαθήματα των οργάνων των Μουσικών Σχολείων Πάφου. 

Το Λύκειο Κύκκου

Το Λύκειο Κύκκου, για το οποίο έγινε αναφορά προηγουμένως, έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Λειτουργούν σε αυτό όλες οι Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού στην Α΄ τάξη και σχεδόν όλες οι Κατευθύνσεις στη Β΄ και Γ΄ τάξη.  Λόγω του μικρού μεγέθους του έχει τα δικά του προβλήματα. Στο Λύκειο Αγίου Νεοφύτου φοιτούν περίπου 400 μαθητές σε δεκαεννέα (19) τμήματα. Λειτουργεί ικανοποιητικά με πολύ καλά αποτελέσματα και διακρίσεις από τους μαθητές του.

Το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, σε συνεργασία με την Σχολική Εφορεία Πάφου προβαίνει στο σωστό προγραμματισμό με την διαμόρφωση των σχολικών περιφερειών, προς αποφυγή υπερπληθυσμού σε κάποια σχολεία ή σημαντικής μείωσης μαθητών σε κάποια άλλα. Επίσης γίνεται κατά το δυνατό σωστή και δίκαιη αξιολόγηση των αιτήσεων για μετεγγραφές μαθητών.  

Τμήματα Τεχνικής θα στεγαστούν στο Λύκειο Έμπας

ΕΡ: Στο Λύκειο Έμπας θα στεγαστούν και κάποια τμήματα από την Τεχνική Σχολή Πάφου, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Πότε χρονικά αυτό θα γίνει εφικτό και ποια τμήματα θα συστεγαστούν στο Λύκειο Έμπας;

ΑΠ: Στο Λύκειο Έμπας που είναι το νεότερο Λύκειο της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Πάφου, υπάρχει δηλωμένη πρόθεση τόσο του τέως αλλά και του νυν Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για να γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε να φιλοξενήσει και στεγάσει κάποια τμήματα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το 2019. Υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσουν τμήματα  Ξενοδοχειακών και Κομμωτικής και ίσως σε κατοπινό στάδιο κάποια τμήματα άλλων κλάδων.

Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η συμβίωση Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα πρέπει γίνουν αλλαγές στις υποδομές του σχολείου. Προς τούτο έχουν ήδη τροχοδρομηθεί βελτιώσεις και προσθήκες στις εγκαταστάσεις του σχολείου.  

ΕΡ: Λέγεται ότι στις δύο Τεχνικές Σχολές Πάφου και Πόλης Χρυσοχούς οι υφιστάμενες υποδομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Γίνονται σκέψεις για ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής;        

ΑΠ:  Όπως αναφέρεται από τους αρμόδιους, δεν γίνονται προς το παρόν σκέψεις για ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής στην Πάφο αφού οι ανάγκες δεν δικαιολογούν τη μεγάλη δαπάνη για ένα τέτοιο έργο.

Απόλυτα ασφαλή τα σχολικά κτίρια

ΕΡ: Υπάρχουν σχολικά κτίρια που χρειάζονται άμεση επιδιόρθωση ακόμα και αντισεισμική αναβάθμιση αν λάβουμε υπόψη ότι πρώτα και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των μαθητών αλλά και ιδίων των εκπαιδευτικών;   Απόλυτα ασφαλή τα σχολικά κτίρια της Πάφου  

ΑΠ: Τα σχολεία της Πάφου είναι απόλυτα ασφαλή για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Προβλήματα ζημιών, ενδεχόμενων κακοτεχνιών στην ανέγερση που φαίνονται πολύ μετά την παράδοση ή ανακαίνιση σχολείων, συντήρησης, βελτιώσεων, προσθηκών και εντοπισμού και βελτίωσης σημείων κινδύνου, πάντοτε θα υπάρχουν. Τα σχολεία και η παιδεία αποτελούν δυναμικά συστήματα και όχι στατικά. Τα σημεία που ήταν ασφαλή για τα παιδιά πριν από κάποιο καιρό, σήμερα μπορεί να μην είναι πλήρως ασφαλή και να χρήζουν βελτίωσης.

 Το ΥΠΠ, στα πλαίσια των προσπαθειών του για παροχή ασφαλούς πρόσβασης και διαβίωσης των μαθητών στους σχολικούς χώρους όλων των βαθμίδων έχει συγκροτήσει Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας που συνεχώς επιθεωρεί σχολεία, εισηγείται βελτιώσεις και αλλαγές, ενημερώνει όλους τους φορείς, γύρω από αυτά τα θέματα. Τούτο γίνεται επί συστηματικής βάσεως στην Πάφο. Επιπρόσθετα οι εφορείες, που κύρια ευθύνη τους είναι η διατήρηση και σωστή διαχείριση των σχολικών μονάδων ώστε τα παιδιά να βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε υγιή, καθαρά, ασφαλή σχολεία, οφείλουν να τίθενται προ των ευθυνών τους. Σε κάθε σχολείο λειτουργεί Επιτροπή για την ασφάλεια στην υγεία και σωστή διαχείριση κυλικείων όπου συμμετέχει και η τοπική Εφορεία. Επίσης λειτουργεί η Συμβουλευτική Επιτροπή Σχολείου με τη συμμετοχή και της Εφορείας για τον εντοπισμών σημείων και περιοχών που χρήζουν βελτίωσης ή επιδιόρθωσης και προώθηση τους προς την Εφορεία για να γίνουν οι επιδιορθώσεις. Κάποιες προσθήκες, βελτιώσεις θα προωθήσουν μόνες τους οι Εφορείες και κάποιες σοβαρές προσθήκες/ συντηρήσεις/ ανακαινίσεις θα προωθήσουν μέσα από τη διαδικασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΠ. Επίσης οι Εφορείες πρέπει να ενεργοποιηθούν για απόκτηση πιστοποιητικών πυρασφάλειας καθώς και άλλων εγκρίσεων για όλα τα σχολεία της περιοχής δικαιοδοσίας τους. Έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις προσπάθειες τους.

Όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Πάφο έχουν τύχει αντισεισμικής αναβάθμισης ή σχεδιαστεί και ανεγερθεί σύμφωνα με τον αντισεισμικό κώδικα. 

ΜΗΛΙΤΣΑ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016