KESJULY18

2018-11-12 15:56:05
Ο χαιρετισμός του Δημήτρη Ταλιαδώρου στο Συνέδριο της ΠΕΦ: Κύπρος: Ιστορία και Πολιτισμός

Ο χαιρετισμός του Δημήτρη Ταλιαδώρου στο Συνέδριο της ΠΕΦ: Κύπρος: Ιστορία και Πολιτισμός


To Paideia-News δημοσιεύει τον χαιρετισμό του Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων Δημήτρη Ταλιαδώρου στο 45ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων με θέμα: «Κύπρος: Ιστορία και Πολιτισμός» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μεταξύ 8-10 Νοεμβρίου 2018. 

 

«Το φετινό 45ο Συνέδριο της Πανελλήνια Ένωσης Φιλολόγων έχει ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία για τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων. Με ανυπόκριτη συγκίνηση χαιρετίζουμε το παρόν συνέδριο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Κύπρου. Μια επιθυμία χρόνων των φιλολόγων της Κύπρου να αφιερωθεί ένα από τα ετήσια συνέδρια της ΠΕΦ στην Κύπρο μας, γίνεται φέτος κατά τον καλύτερο τρόπο πραγματικότητα.

Οφείλω, αυτή τη στιγμή, να εκφράσω τις απεριόριστες ευχαριστίες μας στην Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΦ, για την απόφασή τους να αφιερώσουν το ετήσιο συνέδριο της σε ένα από τα δοκιμαζόμενα, ακόμα, τμήματα του ευρύτερου Ελληνισμού. Η πιο πάνω απόφαση της ΠΕΦ είναι πιστεύω απότοκο και της άριστης και ιδιαίτερα γόνιμης συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι δύο οργανώσεις μας τα τελευταία χρόνια.

Το 45ο Συνέδριο της ΠΕΦ είναι ιστορικά ένα από τα μεγαλύτερα κυπριολογικά συνέδρια που πραγματοποιήθηκε ποτέ, ισάξιο των Διεθνών Κυπριολογικών Συνεδρίων που οργάνωσε στο παρελθόν η ιστορική Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Πέραν των 100 επιστημόνων θα παρουσιάσουν πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Η θεματολογία του Συνεδρίου είναι πολυδιάστατη και φωτίζει ποικίλες πλευρές της ιστορίας και του πολιτισμού της νήσου της νοτιανατολικής εσχατίας του Ελληνισμού.  

«Η Κύπρος με την επίκαιρη θέση της, επισημαίνει ο μακαριστός καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Ανδριώτης, στα σύνορα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, υπήρξε κατά την μακράν της ιστορία ο γεωγραφικός χώρος, όπου και άλλοι λαοί ανέπτυξαν πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα, πολύ νωρίς δε και ο ελληνικός, ο οποίος και κατίσχυσε οριστικά και διατήρησε έκτοτε την εθνική του φυσιογνωμία και στους πιο δύσκολους, ακόμη, καιρούς της κατοχής του νησιού από τους ξένους, χάρη στην ηθική δύναμη, με την οποία τον όπλιζε η μεγάλη πνευματική του κληρονομία».

Η πολυδιάστατη και πολυσύνθετη αυτή ιστορική διαδρομή της Κύπρου, η οποία διατήρησε εδώ και 35 αιώνες τον ελληνικό εθνολογικό, πολιτιστικό και γλωσσικό χαρακτήρα της, σκιαγραφείται μέσα από τις δεκάδες εισηγήσεις, που θα παρουσιαστούν στα πλαίσια του 45ο Συνεδρίου της ΠΕΦ.

Προσωπικά, δύο εικόνες με συγκινούν από την όλη ιστορία της Κύπρου. Η πρώτη είναι η ανάγλυφη επιτύμβια πλάκα από ασβεστόλιθο, η οποία βρέθηκε στην κατεχόμενη, σήμερα, κοινότητα της Λύσης και απεικονίζει τον Διονύσιο Καρδιανό, ένα πολεμιστή από την Καρδία της Θράκης που σκοτώθηκε στην Κύπρο κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες του νησιού κατά των Περσών. Η δεύτερη εικόνα είναι μια σκηνή που απαθανάτισε με τη φωτογραφική του ο Γιώργος Σεφέρης, σε ένα ορεινό χωριό της Κύπρου, την Άλωνα. Στη φωτογραφία φαίνονται τρία μικρά Κυπριόπουλα και πίσω τους, στον τοίχο, αναγράφεται το σύνθημα «Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες». Είναι δύο εικόνες που μας συγκλονίζουν πάντοτε, γιατί καταδεικνύουν την ταύτιση του Κυπριακού με τον Μητροπολιτικό Ελληνισμό. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δεκάδες συναδέλφους από την Ελλάδα, οι οποίοι ανέλαβαν με τον επιστημονικό τους λόγο να φωτίσουν πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου. Κάποιες από αυτές τις εισηγήσεις προσεγγίζουν και φέρουν στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές της κυπριακής ιστορίας. Παράλληλα, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τους συναδέλφους εισηγητές από την Κύπρο, οι οποίοι ανέλαβαν και αυτοί το έργο να εμπλουτίσουν με τον δικό τους επιστημονικό λόγο το εξαιρετικό αυτό, συνέδριο.

Κλείνοντας, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, για τη διοργάνωση του κυπριολογικού αυτού συνεδρίου και για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που έδωσε στους Κύπριους Φιλολόγους να είναι παρόντες και σε αυτό το Συνέδριο. Ιδιαίτερα, ευχαριστούμε την πρόεδρο της ΠΕΦ, συνάδελφο Τασούλα Καραγεωργίου και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε, επίσης, την Επιστημονική Επιτροπή, καθώς επίσης, και την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου για την άριστη οργάνωσή του, η οποία ήταν σίγουρα ένα δύσκολο εγχείρημα. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του 45ου Συνεδρίου της ΠΕΦ. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί οι παλμοί, οι καημοί και τα όνειρα των Ελλήνων της Κύπρου θα ακουστούν στο κέντρο των Αθηνών, δια μέσου του επιστημονικού λόγου των εισηγητών του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016