KESJULY18

2018-11-04 12:04:46
ΑΚίΔΑ:  Φραγμός στην αποθράσυνση του διασυρμού του εκπαιδευτικού

ΑΚίΔΑ: Φραγμός στην αποθράσυνση του διασυρμού του εκπαιδευτικού


Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚίΔΑ αναφέρει:

«Είναι ξεκάθαρο πια σε όλους πως το Δημόσιο Σχολείο και ο εκπαιδευτικός έχει μπει στο μικροσκόπιο της καχυποψίας, της μικροψυχίας και της άκριτης αμφισβήτησης. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως ο διασυρμός του δασκάλου, της νηπιαγωγού, του ειδικού εκπαιδευτικού υποθάλπεται κι ενορχηστρώνεται από συγκεκριμένης αντίληψης κέντρα και υλοποιείται από πολίτες που ανερυθρίαστα, θεωρούν ότι πάντα έχουν δίκαιο, και οι οποίοι ρίχνουν λάσπη είτε μέσα από ανώνυμα τηλεφωνήματα στο ΥΠΠ είτε μέσα στο χάος του διαδιχτύου, χωρίς να υπάρχει κανένας μηχανισμός να τους ελέγξει και να τους θέσει μπροστά στην ευθύνη των λεγόμενων τους.

Εύλογα γεννιέται το ερώτημα: Από πού πηγάζει όλη αυτή η άνεση της ισοπέδωσης της προσωπικότητας, του επαγγελματισμού και της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού; Από πού πηγάζει αυτή η άνεση της άκριτης, ισοπεδωτικής και εντεινόμενης αμφισβήτησης του δημόσιου σχολείου;

Εύλογα, δε, αναφύεται συνακόλουθα και το ερώτημα: Πού αποσκοπεί;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι προφανής. Η όλη αντιμετώπιση που το δημόσιο σχολείο, ο λειτουργός του και η συλλογική του έκφραση έτυχαν, εν είδη ανίερου πολέμου, τους τελευταίους έξι μήνες από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, την Κυβέρνηση γενικότερα, την Εκκλησία και ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο, τον Γενικό Ελεγκτή, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, την ηγεσία των Οργανωμένων Γονιών και όχι μόνο, ενεθάρρυνε και αποθράσυνε την εν λόγω συμπεριφορά. Το γεγονός δε πως γίνεται επίκληση του συμφέροντος του μαθητή ενώ την ίδια ώρα κρύβονται πίσω από τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων των παιδιών, τους καθιστά στο απυρόβλητο σε σχέση με την ευθύνη των όσων αραδιάζουν δημόσια στο διαδίχτυο ή μέσα και από ανώνυμες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους αρμόδιους του ΥΠΠ. Ενισχυτικό στην όλη αυτή δράση σπίλωσης του εκπαιδευτικού και αποψίλωσης του δημόσιου σχολείου συνιστά η τακτική που φαίνεται να εδραιώνεται στο ΥΠΠ να εκλαμβάνονται όλα αυτά ως γεγονότα για πειθαρχικές διώξεις των εκπαιδευτικών, προς τέρψη της νοοτροπίας ανθρωποφαγίας που χαρακτηρίζει ολοένα και περισσότερο την Κυπριακή Κοινωνία της Κρίσης.

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι επίσης προφανής, για όσους έχουν την ευθυκρισία και την απαίτηση από τον ίδιο τον εαυτό τους να διερευνούν σφαιρικά και σε βάθος τα πράγματα: Τα γεγονότα αυτά υπηρετούν την πολιτική αποδυνάμωσης του δημόσιου σχολείου με θύμα πάντα τον μαθητή που θα συνεχίσει να φοιτά σε αυτό προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην Εκπαίδευση.

Η ΑΚίΔΑ μόνο ένα δρόμο βλέπει για αναχαίτηση της εχθρικής αυτής τάσης και στάσης απέναντι στο δημόσιο, ανθρωποκεντρικό σχολείο, το οποίο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε παιδί να το απολαμβάνει: Το ΥΠΠ και η Κυβέρνηση να σταθεί υποστηρικτικά προς τη λειτουργία του, τη θέση του σχολείου στην Κοινωνία και με δικαιοκρισία απέναντι στα όσα συμβαίνουν. Οφείλει από τον κάθε πολίτη που απευθύνεται κοντά του να ζητά τεκμηρίωση των θέσεων του. Η απόλυτη εφαρμογή της ρήσης του ελεύθερου εμπορίου «ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο», που στην προκειμένη περίπτωση παραφράζεται ως πρακτική του ΥΠΠ στο ότι «ο κάθε καταγγέλλων έχει δίκαιο όταν διασύρει τους εκπαιδευτικούς», πρέπει άμεσα να σταματήσει από πλευράς της αρμόδιας αρχής. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες ανατροπής και μεταστροφής αυτής της πολιτικής προς την πολιτική της στήριξης του εκπαιδευτικού και του σχολείου, αν όντως το συμφέρον του μαθητή συνιστά την ουσία της πολιτικής του ΥΠΠ.

Η ΠΟΕΔ, δε, έχει υποχρέωση να το θέσει ως άμεση προτεραιότητα της. Ο διασυρμός των εκπαιδευτικών πρέπει να βρει ανάχωμα την Οργάνωση του με πρακτικές απτές και άμεσης εφαρμογής. Επιβάλλεται να στηρίξει νομικά και συνδικαλιστικά κάθε μέλος της απέναντι σε όλη αυτή την εντεινόμενη κατάσταση, που τελικός αποδέκτης των αρνητικών συνεπειών της είναι ο ίδιος ο μαθητής».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016