KESJULY18

2018-10-18 11:52:49
Εισηγήσεις για ολική διαχείριση των σχολικών κινδύνων

Εισηγήσεις για ολική διαχείριση των σχολικών κινδύνων


 ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*

Σε συνέχεια των εισηγήσεων μας, ως Πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Παιδείας, ανησυχώντας για σοβαρά θέματα που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας και ασφάλειας των σχολείων και με γνώμονα την απρόσκοπτη διδασκαλία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, καταθέσαμε συγκεκριμένη εισήγηση προς συζήτηση. Η εισήγησή μας στηρίζεται στην πρόληψη και στη διαχείριση των κινδύνων στο πλαίσιο οργάνωσης της διαχείρισης αυτής. 

Ακολούθως συμπληρώσαμε την παραπάνω εισήγησή μας με τα ακόλουθα θέματα, τα οποία θεωρούμε πως είναι πρωταρχικής σημασίας για την οργάνωση των σχολείων μας με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο. Παράλληλα επαναλαμβάνουμε ότι τα συγκεκριμένα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ως κίνδυνοι, η διαχείριση των οποίων θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με το σχέδιο ασφάλειας και υγείας στα σχολεία:

Όσον αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων μέσα στην τάξη και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, η επιχειρηματολογία μας στηρίχθηκε στο γεγονός πως δυστυχώς υπάρχει ένα ποσοστό των μαθητών μας που είναι εξαρτημένοι, όπως άλλωστε και ένα ποσοστό ενηλίκων, από τα κινητά τηλέφωνα. Επειδή δε θεωρώ πως είναι λύση να ταλαιπωρούνται οι εκπαιδευτικοί τιμωρώντας τους ίδιους τους μαθητές με κίνδυνο αυτοί οι μαθητές να μείνουν στην ίδια τάξη από απουσίες, εκτιμώ πως είναι καιρός ως πολιτεία να λάβουμε δραστικά και άμεσα μέτρα. Ως πρώτο μέτρο, η εισήγησή μας στηρίχθηκε στην απαγόρευση μεταφοράς από τους μαθητές κινητών τηλεφώνων μέσα στην τάξη. Για να υλοποιηθεί όμως το μέτρο αυτό, πρέπει να διαμορφωθούν ειδικοί χώροι φύλαξης για κάθε τάξη, ώστε οι παραβάτες μαθητές να υποχρεούνται να φυλάσσουν τα κινητά τους. Κατά την άποψή μας μέσα από τη διδασκαλία των μαθημάτων και, αφού ενημερωθούν και καθοδηγηθούν σε  εξειδικευμένα σεμινάρια, οι εκπαιδευτικοί να ενισχύσουν την απεξάρτηση των μαθητών με προγράμματα δεξιοτεχνίας.

Για το θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών συστημάτων στις αίθουσες διδασκαλίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά, ώστε να προσαρμοστούμε στις νέες καιρικές συνθήκες, προκειμένου να παρέχουμε την ευχέρεια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για την όσο το δυνατό καλύτερη διεξαγωγή των μαθημάτων. Επισημαίνουμε όμως πως η εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας εγκυμονεί και κάποιους κινδύνους. Γι’ αυτό εισηγούμεθα την εκπόνηση μελέτης του κόστους υλοποίησης, των ωφελημάτων, καθώς και των κινδύνων που θα προκύψουν, εάν κι εφόσον υλοποιηθεί αυτό το έργο. Τέτοια θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, με ταχύτητα, αξιοποιώντας γνώσεις ειδικών τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων.

Τα αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας μέσα στα σχολεία μας, όπως καταγράφηκαν με επικίνδυνα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες, καταδεικνύουν πως πρέπει να προχωρήσουμε με τόλμη σε αποφάσεις οι οποίες άμεσα θα ανατρέψουν την άσχημη εικόνα που σχηματίστηκε στην κοινωνία για τα δημόσια σχολεία. Έχουμε ήδη στη διάθεσή μας ένα αριθμό νομοθεσιών και δράσεων με σχετικά αποτελέσματα. Εισηγούμεθα αυτές τις νομοθεσίες να τις ενοποιήσουμε ιεραρχώντας τες στη βάση των μετρήσιμων παραβατικών συμπεριφορών όπως αυτές καταγράφονται μέσα από τα γεγονότα. Αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές να τις κατηγοριοποιήσουμε, ώστε οι νομοθεσίες και οι δράσεις να οδηγούν σε συγκεκριμένες λύσεις. Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε την ευχέρεια στο Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κάποιοι συνάδελφοι θεώρησαν πως τα παραπάνω θέματα είναι δευτερευούσης σημασίας και πρέπει να εξαιρεθούν από την ενότητα αυτή της ασφάλειας και υγείας στα σχολεία. Με δεδομένη την κοινή ανησυχία μας για την κατάσταση στα σχολεία, ευελπιστώ πως θα γίνουν δεύτερες σκέψεις που θα μας φέρουν σε συμπόρευση και συντονισμό των ενεργειών μας. Με βάση τα συνεχόμενα πρόσφατα περιστατικά, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Θα είναι κρίμα, εάν, ο μη γένοιτο, συμβεί οποιοδήποτε γεγονός που θα μπορούσε να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί μέσα από τις εισηγήσεις μας. Σε μια τέτοια περίπτωση ποιος θα φέρει την ευθύνη;

Συγχαίρω τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας, των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, των Γονέων, της Παιδοβουλής και των υπολοίπων φορέων οι οποίοι έχουν ήδη συμπορευθεί με τις εισηγήσεις μας. Απέδειξαν και πάλιν ότι οι εκπρόσωποί τους πως ανησυχούν και κυρίως επιθυμούν άμεσες κι αποτελεσματικές λύσεις των προβλημάτων που αναφύονται από τις παραπάνω παραβατικές συμπεριφορές.

Δρ Κυριάκος Χατζηγιάννης

Βουλευτής Αμμοχώστου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016