KESJULY18

2018-10-15 11:54:41
Εξ αφορμής: Μια άλλη άποψη για τις Εξετάσεις Τετραμήνων

Εξ αφορμής: Μια άλλη άποψη για τις Εξετάσεις Τετραμήνων


ΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ*

H Μεταρρύθμιση για τις Εξετάσεις Τετραμήνων είναι πέρα για πέρα μια σωστή κίνηση προς όφελος του μαθητή. Η τελευταία απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για ένα χρόνο αναβολή στην εφαρμογή της καινοτομίας είναι και αυτή μια πολύ σοφή απόφαση υπό τις περιστάσεις, γιατί έτσι θα δοθεί χρόνος σε όλους για προβληματισμό και καλύτερο σχεδιασμό, που να είναι ωφέλιμος πρώτιστα και όχι επιβαρυντικός στο υφιστάμενο ωρολόγιο πρόγραμμα. Εκείνο που δεν πρέπει να γίνει, είναι να περιμένουμε τον Σεπτέμβρη του 2019 για να αρχίσουμε συζήτηση για το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να διενεργήσουμε αυτές τις εξετάσεις. Ως εκ τούτου, κάνω αν θέλετε την αρχή, ευελπιστώντας να φανώ ωφέλιμος για την τελική διατύπωση/ απόφαση για τις εξετάσεις Τετραμήνων 2019 – ’20.

Στην πρόταση του Υπουργείου για τις εξετάσεις Τετραμήνων τονίστηκαν πολύ σωστά δύο πράγματα:

  • Οι εξετάσεις να γίνονται αυτόνομα από τις σχολικές μονάδες.
  • Τα εξεταστικά δοκίμια να ετοιμάζονται από τις σχολικές μονάδες και όχι κεντρικά.    

Εκείνο που προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο, αλλά και τους περισσότερους συναδέλφους είναι το κλείσιμο των σχολείων και η απώλεια διδακτικών ωρών για τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Επίσης, πιστεύω ότι, το μοτίβο «κλείνω το σχολείο για δύο μέρες για να προετοιμαστεί ο μαθητής να γράψει μία εξέταση» οδηγούσε αναπόφευκτα στην παπαγαλία ή προσωρινή γνώση, σε αντίθεση με αυτό που προτείνω πιο κάτω. Θα προσπαθήσω λοιπόν, με την 34χρονη εμπειρία μου στην εκπαίδευση αλλά και την 12χρονη θητεία μου σε ιδίου τύπου σχολεία του εξωτερικού σε Η.Π.Α., Ελβετία και Ελλάδα, να παρουσιάσω μια πρόταση με την οποίαν οι Εξετάσεις Τετραμήνων μπορούν να διεξάγονται με απώλεια ελάχιστου διδακτικού χρόνου, και με την ίδια σοβαρότητα που επιτάσσει η μεταρρυθμιστική αυτή καινοτομία.

1. Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου:

α. ανακοινώνεται γραπτώς η εξεταστέα ύλη στα εξεταζόμενα μαθήματα,

β. ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές οι βαθμοί στα μη εξεταζόμενα μαθήματα,  Α’, Β΄, Γ΄ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, και η δυνατότητα να δηλώσουν πρόθεση για βελτίωση βαθμού.

2. Την προτελευταία ημέρα λήξης των μαθημάτων του Τετράμηνου (6/12),

α. ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές οι προφορικοί βαθμοί στα εξεταζόμενα μαθήματα,                                                                                                          β. Παραδίδονται οι δηλώσεις όσων μαθητών επιθυμούν εξετάσεις για βελτίωση βαθμού Τετράμηνου σε μη εξεταζόμενα μαθήματα.

3. Λήξη μαθημάτων τετράμηνου Α’, Β΄, Γ΄ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών στις (7/12)

4. Από 8/12 μέχρι και τη τελευταία ημέρα πριν από τη διακοπή των Χριστουγέννων το πρόγραμμα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, με έμφαση σε επαναλήψεις και ενισχυτική και υποστηρικτική διδασκαλία προετοιμασίας στα εξεταζόμενα μαθήματα για τις εξετάσεις τετράμηνων.

5. Η περίοδος της διακοπής λόγω Χριστουγέννων προσφέρεται για περαιτέρω προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις.

6. Από 7/01 μέχρι 16/01 προσφέρονται οι εξετάσεις με τον ίδιο τρόπο που έγιναν τα διαγνωστικά της Α΄ Λυκείου. Κλείνουμε στο ωρολόγιο πρόγραμμα ένα ενενηντάλεπτο για κάθε εξεταζόμενο μάθημα, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

7. 18/01:

α. θα είναι η τελευταία ημερομηνία παράδοσης αποτελεσμάτων (βαθμών) Τετράμηνου στις γραμματείες των σχολικών μονάδων.

β. Λήξη Α’  Τετράμηνου.

8. 21/01:

α. Έναρξη β’ τετράμηνου.

β. Μέχρι 25/01 ανατροφοδοτική, ενισχυτική και υποστηρικτική διδασκαλία για όλα τα μαθήματα.

9. Η λήξη του β’ Τετράμηνου άνετα μπορεί να παραταθεί πέραν της 10ης ή 12ης Μαΐου για να συμπληρωθούν οι αναγκαίες εκπαιδευτικές ημέρες, και ανεξάρτητα από τις Παγκύπριες Εξετάσεις να οργανωθούν με το ίδιο μοτίβο οι εξετάσεις του β’ Τετράμηνου.

Κλείνοντας την εισήγηση μου θα ήθελα να αναφέρω ότι προσπάθησα να κρατήσω την πρόταση μου μέσα στα πλαίσια των στόχων και επιδιώξεων του Υπουργείου μας, απέφυγα τους περίπλοκους μηχανισμούς, και παρέθεσα μια πρόταση στοχευμένη και εύκολα κατανοητή τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

*Λυκειάρχης - Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Δ.Μ.Ε.Κ.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016