KESJULY18

2018-10-14 14:10:54
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Ηλεκτρονική Γραφειοκρατία

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Ηλεκτρονική Γραφειοκρατία


ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ*

 Ένα από τα πλεονεκτήματα της Τεχνολογίας είναι και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, δηλ. της επικοινωνίας μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν ο Η.Υ., τα κινητά κλπ. Έτσι, αποστέλλονται κατά εκατοντάδες σε μια σχολική χρονιά στα σχολεία και αλλού ηλεκτρονικά εγκύκλιοι και e-mails, και επιτυγχάνονται τα πιο κάτω:
*Γρήγορη, άμεση επικοινωνία, χωρίς μάλιστα τη χρήση των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών

*Αποφόρτιση συνεπακόλουθα της εργασίας των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών
*Εξοικονόμηση μεγάλης ποσότητας χαρτιού, αφού αυτά που θα αποστέλλονταν με το Ταχυδρομείο αποστέλλονται μέσω του Η.Υ. - εδώ να προσθέσω πως δε χρειάζεται παρά μόνο λίγες εγκύκλιοι να τυπώνονται.
      Η πρακτική όμως των τελευταίων δεκαπέντε (15) τουλάχιστον χρόνων δείχνει πως υπάρχει, όχι κατ' ανάγκην σκόπιμα, μια «κατάχρηση», ας την πούμε έτσι, αυτής της ευκολίας, όχι μόνο από το ΥΠΠ αλλά και από άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες. 
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως στα e-mails των σχολείων - δεν γνωρίζω το τι γίνεται σε άλλες Υπηρεσίες - αποστέλλονται όλων των ειδών οι διαφημίσεις και μάλιστα διαφημίσεις που καμιά σχέση δεν έχουν βασικά με την Εκπαίδευση και τα παιδιά, για να μην πω ούτε με τους/τις εκπαιδευτικούς. 
       Τι γίνεται λοιπόν; Οι διευθύνσεις και οι διευθυντικές ομάδες των σχολείων αλλά κατά συνέπεια και όλοι/ες οι εκπαιδευτικοί, έρχονται αντιμέτωπες με έναν τεράστιο όγκο οδηγιών, πληροφοριών κλπ., που δεν είναι όλες απαραίτητες. Δίνεται λοιπόν, ίσως και λανθασμένα, η εντύπωση σε πολλούς/ες εκπαιδευτικούς, πως στην προσπάθειά τους οι ανώτατοι λειτουργοί και του Υπουργείου Παιδείας και των άλλων Υπουργείων, να καλύψουν την κάθε απορία και το κάθε τι που θα μπορούσε να παρερμηνευθεί, χρησιμοποιούν αλόγιστα και χωρίς σύνεση την Τεχνολογία. Με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώνονται πραγματικά και μεταφορικά οι διευθύνσεις και οι διευθυντικές ομάδες και κατά συνέπεια όλοι οι εκπαιδευτικοί σε πολύ χρόνο ανάγνωσης του καθετί, ώστε να δουν και να μελετήσουν τα διάφορα «ναι μεν, αλλά» και τις λεπτομέρειες για το καθετί.

      Πολύτιμος χρόνος λοιπόν και των Διευθυντών/τριών και των διευθυντικών ομάδων κυρίως, αλλά και όλων των εκπαιδευτικών, σπαταλιέται σε αυτή την περιττή ανάγνωση εγκυκλίων και e-mails. Τώρα, το να ισχυριστεί κάποιος πως «μα αυτή είναι η δουλειά μας, τι να κάνουμε;» μου φαίνεται τουλάχιστον υποκριτικό.
     Θα πρέπει λοιπόν, όπως παραδέχτηκε σε Συνέδριο Διευθυντών και ο τέως ΥΠΠ κ. Κώστας Καδής, μετά από εισηγήσεις συναδέλφου, να απλοποιηθούν κάποια πράγματα. Και σίγουρα μπορούν να απλοποιηθούν! Θα κερδίσουμε όλοι/ες και χρόνο και δύναμη για να αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητας των σχολείων.

*Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου και γονιός


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Πρόδρομος Κυριάκου
Sun October 14, 2018, 20:25:30
Φίλοι καλησπέρα. Θα διευκρινίσω εδώ ότι το "Ηλεκτρονική γραφειοκρατία" το έγραψα με ερωτηματικό (Ηλεκτρονική γραφειοκρατία;)απλώς για να προβληματίσω καλύτερα. Συμφωνώ φίλε Μιχάλη.
Το κράτος θα μπορούσε τουλάχιστον να απλοποιήσει αυτά που αποστέλλονται στα σχολεία, εφόσον, κατά κάποιον τρόπο, όλες οι Υπηρεσίες που έχουν σχέση με τα παιδιά αποστέλλουν κάτι στο σχολείο. Όσο για τη βασική εγκύκλιο, καταλαβαίνω, δέχομαι τελοσπάντων ότι διακιολογημένα ίσως δεν απλοποιήθηκε με τις παραπομπές και τη συμπερίληψη μόνο των αλλαγών από την προηγούεμη της περασμένης σχολικής χρονιάς, λόγω της εκπαιδευτικής κρίσης.
__ Οι άλελς εγκύκλιοι όμως; Δεν μπορούν άραγε οι προϊστάμενς αρχές να δώσουν οδηγίες έστω σε αποσπασμένους/ες συναδέλφους να τις απλοποιήσουν; Διότι η πίεση που ασκέιται με διάφορυς τρόπους,μετο γάντι έστω, στις διευθυντικές ομα΄δες είναι τεράστια! Και αναποτελεσματική,εν πολλοίς, θα λεγα! Γιατί όμως; __ Φαίνεται ότι κάποιοι αρε΄σκονται στην σχολαστικότητα και την τυπολατρία, ή και πιστέυουν πως έτσι φεύγει όλη η ευθύνη από πάνω τους γιατί τα εξήγησαν όλα με το "νι" και με το "σίγμα"!
__ Μόνο που η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει! __ Δεν είναι με τα πολλά λόγια που θα διοικηθούν και θα καθοδηγηθούν τα σχολεία, αντίθετα τα πολλά γραψίματα και λόγια και η συχνά ξύλινη γλώσσα βραχυκυκλώνουν και τη λειτουργία των διευθυντικών ομάδων και των σχολείων ως συνόλων.
__ Τώρα, σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς φακέλους, δεν μπορώ να εκφράσω με σιγουριά γνώμη. Αν αυτό που εισηγείσαι φίλε Ανδρέα ισχύει σε ό,τι αφορά τα ωφελήματα αυτών των φακέλων, είναι κατι που σίγουρα πρέπει να συζητηθεί.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Sun October 14, 2018, 18:49:25
Θα ήθελα να θίξω το θέμα των ηλεκτρονικών φακέλων. Είναι άποψή μου και πιστεύω ευσταθεί, ότι σημαντικός χρόνος αναλώνεται στην δημιουργία σημειωμάτων, και επισύναψη οδηγιών σε φακέλους, οι οποίοι αποτελούν σημείο στένωσης (bottle neck) σε πολλές φάσεις εκτέλεσης καθηκόντων. Ο χρόνος που αναλώνεται από λειτουργούς να ψάχνουν, ανατρέχουν, διαβάζουν και απαντούν σε φακέλους μπορεί να αποτελεί από 5-20% του χρόνου τους. Επιπλέον υπάρχει προσωπικό αρχείου που δουλειά τους είναι η διανομή και η συλλογή αυτών των φακέλων.
Περισσότερο στο ΥΠΠ αλλά και λιγότερο στο σχολείο, αυτή όλη η γραφειοκρατεία μπορεί να εξαφανιστεί ή να ελαχιστοποιηθεί με την δημιουργία και χρήση ηλεκτρονικών φακέλων.
Εκτιμώ ότι με τη χρήση και μόνο των ηλεκτρονικών φακέλων, θα εξοικονομηθεί χρόνος που αναλώνεται απο λειτουργούς περί τα 50 εκατομμύρια, ενώ επίσης ο χρόνος αναμονής (δηλαδή να περιμένει κάποιος φάκελο που κρατείται απο άλλο άτομο) θα εξαφανιστεί, επιφέροντας επιπλέον εξοικονομήσεις απο την ΜΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ λειτουργών που αναμένουν φακέλους για να διεκπαιρεώσουν εργασίες.

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun October 14, 2018, 17:46:01
Συμφωνώ απόλυτα. Μόνο η βασική ετήσια εγκύκλιος με τίτλο "Οδηγίες και πληροφορίες για τη σχολική χρονιά 2018-2019 είναι φέτος 125 σελίδες με παραπομπές σε άλλες εγκυκλίους κανονισμούς και νόμους που φτάνουν συνολικά τις 4000 σελίδες. Από εκεί και πέραν μπαίνουν καθημερινά κατά μέσο όρο 3-4 εγκύκλιοι με παραρτήματα κλπ με μέσο όρο 15-20 σελίδες ημερήσια . Χώρια αυτά που έρχονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν υπάρχει υπηρεσία που δεν θέλει κάτι από τα σχολεία. Η στατιστική υπηρεσία τις έρευνες της, το Γραφείο Ευημερίας πληροφορίες για οικογένειες,Το Α πανεπιστήμιο στέλνει πολυσέλιδα ερωτηματολόγια με την έγκριση του ΔΔΕ, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τα δικά του, η σχολιατρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας για τα προγράμματα της μέχρι και η αστυνομία ζητά πληροφορίες για άτομα που αναζητά από το αρχείο του σχολείου, οι κοινότητες θέλουν να οργανώσεις παρελάσεις σε μη εργάσιμο χρόνο και την ίδια ώρα η κοινωνία σε κατηγορεί ότι έχεις πολλές αργίες την ίδια ώρα που σε αποξενώνουν από τις αργίες αυτές αναγκάζοντας σε να κάνεις χίλια δύο πράγματα σε μή εργάσιμο χρόνο.To παραμικρό να γίνει στο σχολείο θέλουν λεπτομερή έκθεση γεγονότων, οι επιθεωρητές ειδικών μαθημάτων τα δικά τους Για κάθε τι υπάρχει, ή αναπτύσσεται λεπτομερές πρωτόκολλο διαχείρισης σαν να και το σχολείο έχει διοικητικό προσωπικό για να τα κάνει. Και τα διδακτικά καθήκοντα του διευθυντικού προσωπικού παραμένουν στα ύψη. 11-21 περιόδους διδασκαλίας οι διευθυντές και 23 οι βοηθοί διευθυντές.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016