KESJULY18

2018-10-04 21:14:01
Εξετάσεις τετραμήνων και Αξιολόγηση του μαθητή

Εξετάσεις τετραμήνων και Αξιολόγηση του μαθητή


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Οι εξετάσεις τετραμήνου θα σπαταλήσουν μεγάλο μέρος του διδακτικού χρόνου (τέσσερις εβδομάδες), θα αναστατώσουν τη λειτουργία του σχολείου, θα επιβαρύνουν τον ήδη βεβαρυμμένο προγραμματισμό, θα δημιουργήσουν επιπρόσθετο φόρτο εργασίας στους καθηγητές των εξεταζομένων μαθημάτων για τη δημιουργία εξεταστικών δοκιμίων και για τη διόρθωση των γραπτών (οι καθηγητές που διδάσκουν σε πολλά σχολεία θα δημιουργήσουν 2-3 διαφορετικά δοκίμια). Επιπρόσθετα, θα δημιουργήσουν άγχος και πίεση στους μαθητές. Με όλες αυτές τις επιβαρύνσεις θα ανέμενε κανείς πως το όφελος που θα αποφέρουν θα είναι σημαντικό και ουσιαστικό. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Κάθε εκπαιδευτική αλλαγή πρέπει να έχει στόχευση, να τοποθετείται στον κατάλληλο χρόνο και να γίνεται με τον σωστό τρόπο και το σωστό περιεχόμενο. Η εισαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων πάσχει και στους τρεις αυτούς τομείς.

Βελτίωση στα αποτελέσματα δύσκολα θα παρατηρηθεί, αφού τα προβλήματα που τα προκαλούν δεν διορθώνονται. Με απλούς όρους και χωρίς επικριτική διάθεση για τους μαθητές μας, όσο σύγχρονη και τέλεια και αν είναι η γραμμή παραγωγής το τελικό προϊόν θα πάσχει, όταν η πρώτη ύλη πάσχει. Ας ελπίσουμε πως τα αποτελέσματα των διαγνωστικών δοκιμίων, που αποτελούν θετική προσθήκη, θα στείλουν τα σωστά μηνύματα σε όσα αυτιά είναι ανοιχτά και θέλουν να ακούσουν. Ο χρόνος που ανακοινώθηκαν οι εξετάσεις είναι εντελώς άστοχος και φανερώνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι εκπαιδευτικές αλλαγές από το αρμόδιο υπουργείο. Χειρότερα από όλα πάσχει η όλη φιλοσοφία που αφορά στην αξιολόγηση του μαθητή μέσα από αυτές τις εξετάσεις:

(α) Οι προγραμματισμοί των μαθημάτων δεν έχουν σχεδιαστεί για τετράμηνα αφού δεν έχουν διακριτό διαχωρισμό σε δύο ενότητες. Η εξέταση κατά βούληση στο μισό του μισού της ύλης είναι σοβαρό λάθος και καταργεί τους πολυδιαφημισμένους δείκτες επάρκειας κα επιτυχίας. Πιθανότατα, οι μισοί δείκτες επάρκειας του μαθήματος της επόμενης τάξης δεν θα εξεταστούν. Το αναλυτικό των μαθημάτων πρέπει να μειωθεί αισθητά για να εξετάζεται ολόκληρο και να αφήνει περιθώριο για τους εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης.

(β) Οι προειδοποιημένες αξιολογήσεις ωθούν τους μαθητές στην παπαγαλία, αποδομούν την ανάγκη για συστηματική μελέτη και προωθούν τις απουσίες και την παραπαιδεία.

(γ) Οι εργασίες – projects για να εφαρμοστούν σωστά, να έχουν ουσιαστική συμβολή στην προσφορά γνώσης και δεξιοτήτων έρευνας και αξιοποίησης πηγών και να αποτελέσουν αξιόπιστο κριτήριο βαθμολόγησης χρειάζονται πολλή χρόνο και κόπο τόσο  από τον εκπαιδευτικό για την οργάνωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση αλλά και από τους μαθητές.

(δ) Το ποσοστό του 60% που δίνεται στην προφορική αξιολόγηση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αξιοπιστία και αντικειμενικότητα του τελικού βαθμού. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που κατατάσσει και διακρίνει τους μαθητές του με βάση την βαθμολογία τους το σύστημα αξιολόγησης θα πρέπει να ανταποκρίνεται ανάλογα, ώστε η κατάταξη να είναι δίκαιη, αξιοκρατική, αντικειμενική και να αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του μαθητή.  Η γραπτή αξιολόγηση, παρά τις όποιες αδυναμίες της, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.

(ε) Η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει διαμορφωτικό χαρακτήρα και να αφήνει περιθώρια για εντοπισμό αδυναμιών και διόρθωση. Η στενότητα χρόνου, η πίεση της ύλης και η κατάργηση των γραπτών αξιολογήσεων αφαιρεί σημαντικά από αυτή την δυνατότητα

Προσωπικά, θεωρώ πως οι εξετάσεις τετραμήνων μπορούν να συμβάλουν θετικά στην βελτίωση των αποτελεσμάτων όταν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις. Στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζονται να διορθωθούν πολλά ζητήματα μέχρι να είμαστε έτοιμοι για τέτοια αλλαγή που θα φέρει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

*Διευθυντής Λυκείου  


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Fri October 05, 2018, 11:38:21
ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΑΣΣΟΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΕΤΡΑΜΗΝΩΝ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟ, Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΩΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΟΡΑΜΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016