KESJULY18

2018-09-26 10:14:55
Η επικίνδυνη αβεβαιότητα των εξετάσεων τετραμήνων

Η επικίνδυνη αβεβαιότητα των εξετάσεων τετραμήνων


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ*

Ολόκληρο το καλοκαίρι αναλώθηκε στην κρίση που προκάλεσαν οι μονομερείς αποφάσεις της Κυβέρνησης για την Παιδεία. Ολόκληρο το καλοκαίρι ο παράλογος «εξορθολογισμός» σκέπασαν τα πραγματικά προβλήματα του Δημόσιου Σχολείου, ορισμένα από αυτά διαχρονικά και άλλα απόρροια των πρόχειρων και βεβιασμένων αλλαγών των τελευταίων ετών.

Ολόκληρο το καλοκαίρι ακούγαμε αυτόκλητους ειδήμονες να κάνουν συγκρίσεις του δικού μας εκπαιδευτικού συστήματος με εκείνα άλλων χωρών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ μας είπαν ότι δεν λειτουργούμε όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ίδια ώρα προσπαθούν να υλοποιήσουν από φέτος, στα μουλωχτά, μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, η οποία, αν εφαρμοστεί, θα αποτελέσει την ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Δημόσιου Σχολείου: τις εξετάσεις τετραμήνων.

Στο άρθρο μου δεν θα επαναλάβω τους παιδαγωγικούς κινδύνους που προκύπτουν από την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων. Έχουν αναλυθεί διεξοδικά την τελευταία διετία. Θα μιλήσω για τους τεράστιους κινδύνους που προκύπτουν από την επιμονή της Κυβέρνησης να τις εφαρμόσει φέτος, παρά την αντίθετη άποψη της Βουλής, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών.

Τα δεδομένα είναι γνωστά. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε δύο φορές πριν από το καλοκαίρι την αναβολή των εξετάσεων τετραμήνων για ένα χρόνο. Την πρώτη φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε το Νόμο. Τη δεύτερη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταχώρησε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, αρνούμενος να υπογράψει την αναβολή που ψήφισε η Βουλή. Μέχρι να αποφανθεί το Ανώτερο Δικαστήριο επί της αναφοράς, είναι σε ισχύ οι Κανονισμοί Λειτουργίας των σχολείων, που προνοούν την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων για την Α’ και Β’ Λυκείου/Τεχνικών Σχολών από τη φετινή σχολική χρονιά.

Ως εκ τούτου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε δυόμιση περίπου μήνες θα διεξαχθούν οι εξετάσεις τετραμήνων στις πιο πάνω τάξεις. Χωρίς να το γνωρίζουν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί και μαθητές. Χωρίς να έχει προσαρμοστεί η διδακτέα ύλη των μαθημάτων. Χωρίς να είναι γνωστά τα χρονοδιαγράμματα και οι λεπτομέρειες διεξαγωγής τους. Χωρίς να μπορεί να γίνει, με την παρούσα αβεβαιότητα, ένας ορθολογικός προγραμματισμός της διδασκαλίας εκ μέρους των εκπαιδευτικών. Γιατί διαφορετικός είναι ο προγραμματισμός χωρίς τις εξετάσεις τετραμήνων και διαφορετικός αν διεξαχθούν και πρέπει να παραδοθούν οι βαθμολογίες στους μαθητές μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, όπως προβλέπει σχετικό έγγραφο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα μέλη της Παιδοβουλής.

Κατά συνέπεια, οι κίνδυνοι από τη βεβιασμένη εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων είναι πολλαπλοί και τους βιώνουμε ήδη, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί.

Πριν έρθω στα χειρότερα που μπορούν να συμβούν, ας σταθώ πρώτα στο λιγότερο κακό, υπό τις περιστάσεις, σενάριο. Με βάση αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει τις αμέσως επόμενες μέρες για την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας και κρίνει αν η αναβολή που ψήφισε η Βουλή είναι σύμφωνη ή όχι με το Σύνταγμα. Στην πρώτη περίπτωση, οι εξετάσεις τετραμήνων δεν εφαρμόζονται φέτος. Στη δεύτερη, ξεκαθαρίζει ότι είναι σε ισχύ οι Κανονισμοί με τις εξετάσεις τετραμήνων. Το ΥΠΠ ανακοινώνει τον προγραμματισμό διεξαγωγής τους, που θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμος, κάτι που βέβαια δεν μαρτυρεί η επιστολή που έστειλε στους Παιδοβουλευτές και όσοι διαφωνούν με τις εξετάσεις τετραμήνων αποφασίζουν αν και πώς θα αντιδράσουν.

Και έρχομαι στα χειρότερα σενάρια. Αν η πιο πάνω απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ληφθεί λίγο πριν τις εξετάσεις τετραμήνων, τότε είτε θα ανατραπεί όλος ο προγραμματισμός της διδασκαλίας που έχει γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή, είτε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις τετραμήνων μέσα σε ένα πλαίσιο ασάφειας και αιφνιδιασμού, που προδιαγράφει την αποτυχία τους, με κύρια θύματα τους μαθητές.

Τέλος, υπάρχει και ένα ακόμα πιο τραγικό ενδεχόμενο. Να λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο την απόφασή του μετά τις εξετάσεις τετραμήνων. Σε αυτή την περίπτωση, αν η αναβολή που έχει ψηφίσει η Βουλή κριθεί αντισυνταγματική, θα είναι έγκυρες οι εξετάσεις τετραμήνων που θα έχουν προηγηθεί. Αν, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει την αναβολή που ψήφισε η Βουλή σύμφωνη με το Σύνταγμα, ακυρώνονται οι εξετάσεις τετραμήνων που έχουν διεξαχθεί προηγουμένως και ανατρέπεται όλος ο σχεδιασμός που έχει γίνει μέχρι τότε. Οι συνέπειες για τα παιδιά και τα μαθησιακά αποτελέσματα παραλείπονται, ως ευκόλως εννοούμενες.

Για να μην ζήσουμε όλα τα πιο πάνω, μία είναι η ορθολογική λύση. Να αφουγκραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την άποψη της Βουλής, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών, να αποσύρει την αναφορά που καταχώρησε στο Ανώτερο Δικαστήριο και να εντάξει το θέμα των εξετάσεων τετραμήνων στον ευρύτερο διάλογο που θα ακολουθήσει για τα θέματα της Παιδείας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουμε όλοι, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, την πεισματική επιμονή κάποιων στην εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού πειράματος, που δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη.     

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών   


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Τρύφων Πνευματικός
Tue October 02, 2018, 09:40:59
Το να αγχώνεται και να φοβάται λίγο ο μαθητής πριν τις εξετάσεις το βλέπω φυσιολογικό.
Το να εναντιώνεται με πάθος στις εξετάσεις ο εκπαιδευτικός φαίνεται παρατραβηγμένο.
Η εξέταση είναι μέρος της ζωής μας και εξεταζόμαστε ποικιλοτρόπως και καθημερινά.
ο Τρόπος που μιλούμε, η συμπεριφορά, η ομιλία, το ντυσιμο, το κτένισμα και χίλια δυο πράγματα.
Σε όλες τις χώρες υπάρχουν εξετάσεις με κάποιο τρόπο.
Επομένως χαλαρώστε ηρεμήστε και προετοιμαστείτε για κάθε εξέταση!!!

Λοΐζος Σέπος*
Wed September 26, 2018, 13:22:33
Από τα γραφόμενα σου φαίνεται πως έχεις την εμπειρία από τις εξετάσεις τετραμήνου και βγαίνει το συμπέρασμα πως τετράμηνα είναι καταστροφή. Στο σχολείο σου έχει εφαρμοστεί η εξέταση των τετραμήνων; έχεις στοιχεία για αυτά που γράφεις; Στο Λύκειο Ακροπόλεως είχαν εφαρμοστεί οι εξετάσεις τετραμήνων. Θα συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων εξετάσεων μεταξύ του σχολείου σου και της Ακρόπολης για να δούμε πόσο καταστροφικό είναι η εφαρμογή εξετάσεων τετραμήνων. Πως μπορείς να ξέρεις χωρίς να δοκιμάσεις; Δώσε τα αποτελέσματα του σχολείου σου.

* Διευθυντής Γυμνασίου Σολέας

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016