KESJULY18

2018-09-20 18:51:09
Η κατσίκα του γείτονα

Η κατσίκα του γείτονα


ΤΗΣ ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΣΙΕΚΚΕΡΗ  

Πριν από μερικές μέρες μια πολύ καλή μου φίλη  μου είπε την εξής ιστορία, που δεν είναι νομίζω εντελώς άσχετη με τις καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα.

Μου είπε λοιπόν ότι στα πολύ παλιά χρόνια, χρόνια που στην Κύπρο μας είχαμε πέντε κοτούλες και μια κατσικούλα και είμαστε όλοι πολύ εντάξει (δεν το παίζαμε δήθεν όπως τώρα μερικοί μερικοί), ο Θεός είπε σε έναν πάμπτωχο ανθρωπάκο:

«Εσύ που δεν ανήκεις στην άτιμη την φάρα των δασκάλων, πρέπει να βοηθηθείς, για αυτό σκέφτηκα να σου χαρίσω μια κατσίκα να έχεις και το γαλατάκι σου, να φτιάχνεις και κανένα χαλουμμάκι να περνάς… Τι λες;»

Μα ο ανθρωπάκος απόμεινε, λέει σκεφτικός και ύστερα αποκρίθηκε:

«Θεέ μου, σε ευχαριστώ, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα με κάμει ευτυχισμένο».

«Τι θέλεις τέκνο μου τότε; Πες το και θα σου κάμω το χατίρι».

« Δεν θέλω δικιά μου κατσίκα. Θέλω απλά να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».

Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα… Κάτι τέτοιο, λοιπόν, θα φέρει στο μυαλό σας αγαπητοί συνάδελφοι, μεταφορείς της γνώσης στα παιδιά, η εν λόγω ιστορία. Τώρα που τρώμε εκείνη την λάσπη που εργολαβικά φτυαρίζουν στα μούτρα μας οι γύρω μας. Σε μια κοινωνία που και οι παιδεραστές έχουν έλεος και αλωνίζουν ανενόχλητοι ανάμεσα μας, οι εκπαιδευτικοί έγιναν οι δακτυλοδειχτούμενοι… Οι πάντες μας κράζουν ενθαρρυμένοι από τα Μ.Μ.Π. ( Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης) και υποβοηθούμενοι από αυτούς που άμα μας θάψουν και μας χώσει στον λάκκο ο παπάς, μας ρίχνουν από πάνω το σιτάρι και τον οίνο κάνοντας μας το μνημόσυνο… «Εμείς σεβόμαστε τους εκπαιδευτικούς».

 Σε μια δημοκρατία που μπάζει νερά θυμόμαστε αυτές τις μέρες όλο και πιο έντονα την λογική του George Orwell που έλεγε το περίφημο « Big brother is watching you» ή το άλλο «Όλα τα ζώα είναι ίσα, απλά κάποια ζώα είναι περισσότερο ίσα από τα άλλα». Στο οποίο τώρα προσθέτω. «Και τα ζώα που είναι λιγότερο ίσα από τα άλλα είναι εκπαιδευτικοί». Όπως στα έργα του διάσημου αυτού Άγγλου συγγραφέα υπήρχε μια μαζική παραπληροφόρηση και κάποιοι έλεγχαν τους άλλους με όλους τους τρόπους, βλέπουμε και στις μέρες μας να εκτοξεύονται από τα χείλη αυτών που εμπιστευτήκαμε με την ιερή μας ψήφο (ναι, κύριοι, και οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν) ένα σωρό απειλές και προσβολές του χειρίστου είδους. Κάποιοι γονείς των μαθητών μας αντί να στρατευθούν μαζί μας και να σώσουν το δημόσιο σχολείο επιλέγουν μια ποντιοπιλατική στάση. Και μαζί μας και με τους άλλους. Είναι τουλάχιστον τραγικό να έχουμε χωριστεί σε στρατόπεδα όσον αφορά το δικαίωμα της μάθησης στο δημόσιο σχολείο. Στους γονείς θυμίζουμε όσα έρχονται με την τελική διάλυση των δημόσιων σχολείων και την ανάγκη να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό. Θα πω το κυπριακό «Αντέχει, φίλοι μου, η τρυπημένη η πούγγα μας;» Θυμίζουμε επίσης και τις τελικές γιορτές κάθε χρόνο όπου οι γονείς βλέπουν δεκάδες βραβεία διεθνή και άλλα που παίρνουν τα παιδιά χάρις στην καλή διδασκαλία που έχουν από τους καθηγητές τους.

Βαλθήκαν λοιπόν οι  της πολιτείας και της κοινωνίας να ψοφήσουν την κατσίκα του γείτονα (όπου κατσίκα είναι το λεγόμενο «λίπος» στην εκπαίδευση και γείτονας είμαστε όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί). Το γεγονός ότι η κατσίκα του γείτονα είναι στην πραγματικότητα πολύ καχεκτική και γεμάτη αρρώστιες αγνοείται από αυτούς που είχαν για την πάρτη τους παχιές αγελάδες που τις άρμεξαν ολοσχερώς και τώρα θέλουν να κατασπαράξουν και αυτήν την καχεκτική κατσικούλα του  γείτονα. Βάλθηκαν να λένε όλοι για τους παχουλούς μισθούς των εκπαιδευτικών και για το γεγονός ότι στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς πείνας. Αντί να ασχοληθούν με αυτούς που υποθήκευσαν το μέλλον των εργαζόμενων και τους κατάντησαν να παίρνουν αυτούς τους εξευτελιστικούς μισθούς, κράζουν τους εκπαιδευτικούς. Θυμώνουν επίσης και για τους δύο μήνες άδειας λες και αυτό δεν είναι κάτι που συνέβαινε από την αρχή της δημόσιας εκπαίδευσης…. Ο κόπος των εκπαιδευτικών μέσα σε δυσχερείς πολλές φορές συνθήκες μηδενίζεται όπως και η προσφορά τους με την αποκοπή των μισθών τους τον καιρό της οικονομικής κρίσης… Τίποτα καλό δεν προσφέρει ο εκπαιδευτικός κόσμος ….

 Προσπερνούν όλοι αυτοί που μας κράζουν τα πολλαπλά προβλήματα του δημόσιου σχολείου που έχουν να κάνουν με την παραβατικότητα, τον ελλιπή εξοπλισμό και τον μεγάλο αριθμό των μαθητών στην τάξη. Ακόμα και τούτο το τελευταίο κάπου διάβασα ότι δεν αποτελεί πρόβλημα. Ναι, σίγουρα δεν θα αποτελούσε πρόβλημα πενήντα χρόνια πριν. Αυτό το εκπληκτικό όλες οι άλλες κοινωνίες στον κόσμο να πάνε μπρος και μείς με την κρατική μηχανή μας με το σαραβαλάκι της κυπριακής δημοκρατίας να οδηγούμε μονίμως με την όπισθεν ξεπερνά και τις πιο μεγάλες προσδοκίες μου. Για τον συνεργατισμό τα είπαμε και πιο παλιά. Καλέ, η κοινωνία αυτό το έχαψε με την ευκολία που παιδιά τρώνε γλειφιτζούρι. Όλο το μένος που έπρεπε να κατευθύνεται κατά πολιτικούς μεριά, κάνει επιτόπου στροφή και βρίσκει εύκολο στόχο τους εκπαιδευτικούς. Όλα πολύ βολικά εποίησαν και εκποίησαν οι καλύτεροι από μας. Εύγε.

Αυτό το πικρό συναίσθημα που μας κατακλύζει όλους εμάς που φυλάμε Θερμοπύλες για να κρατηθεί το δικαίωμα του μαθητή στην δωρεάν μάθηση ξεπερνά κάθε άλλο. Κάθε φορά που εκτοξεύονται σε μας τόσες και τόσες κατηγορίες απλά και μόνο γιατί θέλουν όλοι αυτοί να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα γιατί αυτοί κατά την γνώμη τους δεν έχουν κατσίκα, νιώθουμε στο στήθος μαχαιριές. Όμως σιγά σιγά υπάρχουν και εκείνοι που επιτέλους άρχισαν να αντιλαμβάνονται τις πραγματικότητες και νιώθουν στο σβέρκο τους να αιωρείται το ψαλίδι. Γιατί απλά θα είναι οι επόμενοι.

Όπως και να έχει όλοι αυτοί που θέλουν να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, πρέπει να μάθουν τα κακά για αυτούς νέα. Η κατσίκα του γείτονα ακόμα και καχεκτική δεν  θα ψοφήσει. Ούτε και ο γείτονας. Εκεί στην στροφή του δρόμου θα σας περιμένουν …ολοζώντανοι να αγωνίζονται… χωρίς πλέον να τρώνε κουτόχορτο.

*Εκπαιδευτικός Μέσης


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016