KESJULY18

2018-09-08 12:47:38
Μαύρα κοράκια… αντισταθείτε

Μαύρα κοράκια… αντισταθείτε


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Αρπάξατε δέκα. Αντιδράσαμε! Δώσατε πίσω δύο! Αντιδράσαμε! Δώσατε, ακόμη, δύο. Αντιδράσαμε! Και πάλι!

Δώσατε άλλο ένα και είπατε: Τέρμα. Κλείσαμε. Έλατε, να δούμε για τα παρακάτω.

Θυμίζει κατάστημα σε διάλυση τιμών!

Διερωτώμαι. Τι σόι εξορθολογισμός (περίτεχνη λέξη) που με πέντε πάνω, πέντε κάτω, ωσάν να πρόκειται για λογιστικό ισολογισμό και μαθηματικές πράξεις σε δεφτέρια μπακαλίστικα, καθαρίσατε;

Αυτό που δεν έχω δει στο «Κείμενο Συμφωνίας» είναι επιστροφή της χαμένης μας αξιοπρέπειας, του καταρρακωμένου κύρους μας, της άρσης της απαξίωσης και του εξευτελισμού μας. Έψαξα και στα ψιλά γράμματα. Δεν πέρασαν ούτε σε αυτά. Μας θέλετε, τώρα, να συμφωνήσουμε. Να συνθηκολογήσουμε. Εξευτελισμένοι, ταπεινωμένοι, φιλοχρήματοι, τεμπέληδες, χαραμοφάηδες…

«Κείμενο Συμφωνίας» το αποκαλέσατε. Τις προάλλες, δήθεν, «συνδιαμόρφωση» ή ακόμη, στον «διάλογο», που προηγήθηκε. Οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί, που συνηθίζουμε να ανάγουμε τη σοφία μας, έλεγαν: «Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις», που σημαίνει πως το θέμα της ορολογίας είναι θεμελιακά επιστημονικό ζήτημα. Διαφορετικά, μιλάμε για άλλα πράγματα με τα ίδια λόγια.

Ποτέ δεν έγινε διάλογος. Ποτέ δεν συνδιαμορφώσαμε. Ποτέ δεν υπήρξε Κείμενο Συμφωνίας.

Προσπαθήσατε να εγκλωβίσετε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Συνάντηση για ένα καφέ, που εσείς το ζητήσατε, χυμό στο προεδρικό, που αντί για 10 λεπτά κράτησε τρεις ώρες με ευθύνη δική σας.

Και τώρα, μας λέτε: Παραιτηθείτε.  Νικήσαμε! Στείλατε και email στον καθένα μας, ξεχωριστά. Μας αγαπάτε, λέτε. Τι διαστροφή κι αυτή! Τι ψυχολογικό σύνδρομο!

Επιδεικνύετε την ισχύ σας. Μεταθέτετε Διευθυντές, μη σεβόμενοι  κανονισμούς και παίζετε ντόμινο Διευθυντών με τα σχολεία, ωσάν να είναι απλά πιόνια σε μια σκακιέρα. Αυτό εννοούσε ο Υπουργός όταν αναφερόταν σε μη ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς;

Βιάζεστε, το ξέρω. Τα πέντε μέτρα, πόσο μάλλον τώρα που επιστρέφετε τα δύο,  είναι μόνο η αρχή. Θέλετε τάχιστα να φτάσετε στο «λίπος». Άκου λίπος!!! Έτσι αποκαλείτε όλες εκείνες τις δράσεις, οι οποίες συνθέτουν το Δημόσιο Σχολείο. Δυστυχώς, ούτε και εκεί θα σταματήσετε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος: « Έχουμε μπροστά μας τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας (και του ΔΝΤ)». Εσείς οι ίδιοι την καλέσατε!

Αναφέρω μερικά δείγματα των εισηγήσεων τους:

        I. Αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών με πολλά χρόνια υπηρεσίας. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μείωση στον αριθμό των εκπαιδευτικών κατά 900 με 3 800 εκπαιδευτικών.

      II. Αύξηση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα, με επακόλουθο τη μείωση των εκπαιδευτικών που είναι απαραίτητοι για τη διδασκαλία και συγχώνευση ή κλείσιμο μικρών σχολείων.

    III. Μείωση των μισθών για να εξισωθούν με τον ιδιωτικό τομέα. (Για το αντίστροφο δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ως φανταστικό σενάριο).

Τώρα, λοιπόν, που καθαρίζει το τοπίο, αφού με υπουργική απόφαση αρκετά τα έχετε επιβάλει, βάζετε πλώρη για τα … χειρότερα! Το μοναδικό εμπόδιο αποτελούν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Να σπάσει το Μέτωπο για την Παιδεία.

Διακρίνατε κάποια σημάδια και νιώσατε, κάπως, ανακουφισμένοι.

Υπάρχει το ενδεχόμενο μία εκ των Οργανώσεων να βρεθεί μόνη της στο μετερίζι; Υπάρχει. Μόνη, όμως, δεν θα είναι. Γιατί, μοναχικοί δρόμοι δεν υπάρχουν εκεί όπου κυριαρχεί το δίκαιο. Όταν υπερασπίζεσαι το κύρος και την αξιοπρέπεια σου. Όταν υπερασπίζεσαι το Δημόσιο Σχολείο. Η ενότητα των εκπαιδευτικών δεν είναι μόνο οριζόντια. Δεν αφορά μόνο τις ηγεσίες των οργανώσεων. Υπάρχει και η εδραιωμένη ενότητα στη βάση των εκπαιδευτικών. Αυτό δεν αλλάζει. Η αφύπνιση των εκπαιδευτικών ούτε ευκαιριακή είναι ούτε και βραχύβια. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. όποια και να είναι η εξέλιξη των επόμενων ωρών ή ημερών ο αγώνας συνεχίζεται.

*Διευθυντής

Πρώην Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Παντελής Λουκά
Sat September 08, 2018, 16:08:45
Άστοχη τοποθέτηση. Καμμία εκπαιδευτική οργάνωση δε θα μείνει να αγωνιστεί μόνη της. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει το αρραγές μέτωπο και τον τριών.
Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι οι οργανώσεις έχουν το δίκαιο με το μέρος τους, είναι οι αποφασιστικοί παράγοντες της νίκης.
Η κυβέρνηση παλινδρομεί, εξευτελίστηκε και τελεί υπό πανικό. Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλοι με τον κίνδυνο πρόκλησης κοινωνικής χιονοστιβάδας, που δε θα μπορούν να ελέγξουν..

Στέλιος Στυλιανού
Sat September 08, 2018, 14:05:48
"Υπάρχει το ενδεχόμενο μία εκ των Οργανώσεων να βρεθεί μόνη της στο μετερίζι; Υπάρχει. Μόνη, όμως, δεν θα είναι".Mα τι εννοεί με αυτό?Δεν ξεκίνησαν όλοι μαζί και είπαν ότι το μέτωπο δε θα σπάσει?Τί άλλαξε? Ή απλά ήταν μεγάλες κουβέντες οι αρχικές τους τοποθετήσεις?Θα έγραφα και τι ειπώθηκε για τις αρχικές τους τοποθετήσεις από κάποιο μεγάλο συνδικαλιστή (μιας εκ των οργανώσεων)στη χθεσινή συνεδρία των 3 ΚΔΣ,αλλά το αφήνω...Αυτοί που ήταν χθες στη συνεδρία τα γνωρίζουν.Ας τα πουνε του κόσμου...

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016