KESJULY18

2018-08-21 10:09:48
Επισκόπηση τριών σοβαρών αδυναμιών του εκπαιδευτικού μας συστήματος

Επισκόπηση τριών σοβαρών αδυναμιών του εκπαιδευτικού μας συστήματος


ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Το ζητούμενο μας τα τελευταία χρόνια είναι η δημιουργία ενός σχολικού οργανισμού ο οποίος θα έχει ένα πλάνο δράσης, μια κατεύθυνση, ένα όραμα, ένα σχέδιο συνεχούς βελτίωσης και ανάπτυξης με έμφαση στην ποιότητα διδασκαλίας και μάθησης.

Η πρώτη αδυναμία  μας έγκειται στο ότι  οι βασικοί συντελεστές των σχολικών οργανισμών εργάζονται σκληρότερα από ποτέ, επειδή όμως στερούμαστε σαφήνειας και οράματος, δεν επιτυγχάνουμε πολλά πράγματα. Χρειαζόμαστε λοιπόν, εκπαιδευτικούς ηγέτες οι οποίοι να δημιουργούν ένα περιβάλλον που να κάνει τους εκπαιδευτικούς να θέλουν να ανήκουν και όχι να εργάζονται απλώς για το σχολείο. Να έχουν ξεκάθαρη αποστολή-όραμα, στρατηγικό σχέδιο βελτίωσης και ανάπτυξης της σχολικής μονάδας, καθώς και διαδικασία υλοποίησης του. Ταυτόχρονα, χρειάζεται συμμετοχή, για να υπάρξει δέσμευση στους κοινούς στόχους. Μόλις η δήλωση αποστολής και το στρατηγικό σχέδιο γίνει κτήμα όλων, η μισή μάχη έχει κερδηθεί, αφού έχει συντελεστεί η διοικητική, συναισθηματική και πνευματική λειτουργία. Έπειτα, ακολουθεί και η υλική δημιουργία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι δομές, να βάλουμε τους κατάλληλους ανθρώπους στις  κατάλληλες θέσεις με τα κατάλληλα εφόδια και στη συνέχεια να κάνουμε στην άκρη παρέχοντας μόνο βοήθεια όταν μας ζητείται. Ο καλύτερος τρόπος για να εμπνεύσετε τους ανθρώπους ώστε να έχουν εξαιρετική απόδοση είναι να τους πείσετε με κάθε πράξη σας και με την καθημερινή σας στάση ότι τους στηρίζετε ολόψυχα. Πρόκειται για τη διαδικασία κατευθυνόμενης αυτονομίας, στηριγμένη σε ξεκάθαρους στόχους, σε υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται αποτελέσματα. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η ανοικτή επικοινωνία, η συνεργασία, η ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων, βοηθά το άτομο να αυξήσει την απόδοση του, χωρίς την ύπαρξη συνεχούς αξιολόγησης και μοριοδότησης, η οποία καταστρέφει την κουλτούρα της σχολικής μονάδας, καθώς και τις πιο πάνω αξίες. Χρειάζεται πρώτα να εξασφαλίσετε την υπερηφάνεια του εκπαιδευτικού για την εργασία του και αυτός θα σας ανταμείψει.

Η δεύτερη αδυναμία έγκειται στο ότι πρέπει να δημιουργηθεί κουλτούρα επαγγελματική κοινότητα μάθησης μέσα στις σχολικές μας μονάδες. Ο στόχος μιας κοινότητας μάθησης είναι η υιοθέτηση διαδικασίας που θα επιφέρει βελτιωμένα μαθησιακά αποτελέσματα. Αυτό θα προκύψει επειδή οι εκπαιδευτικοί γίνονται μανθάνοντες. Αναζητούν και εκφράζουν βελτιωμένες προσεγγίσεις και αποτελεσματικά διδακτικά μέσα. Το σχολείο ως σύνολο γίνεται ένας μανθάνων και αναπτυσσόμενος οργανισμός. Είναι αδύνατο να δημιουργήσεις ευνοϊκές συνθήκες μάθησης για τους μαθητές, όταν τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Η διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης είναι ένα σύνθετο έργο για την επιτέλεση του οποίου απαιτείται επαγγελματισμός υψηλού βαθμού, δημιουργία δικτύων σύμπραξης και αλληλοστήριξης. Συνεπώς, η ηγετική στρατηγική πρέπει να τονίζει την επαγγελματική κοινωνικοποίηση, τις κοινές αξίες, τη συναδελφικότητα και την αλληλεξάρτηση.

Η τρίτη αδυναμία του εκπαιδευτικού μας συστήματος έγκειται στη δημιουργία σύγχρονών και αναθεωρημένων σχολικών εγχειριδίων. Πρέπει να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τα πιο σύγχρονα και άριστα εγχειρίδια τα οποία θα παρέχουν στους μαθητές μας και θα τους δίνουν τη δυνατότητα να οικοδομούν την υψηλότερη ποιότητα μάθησης μέσα από τις καταλληλότερες δραστηριότητες. Η κάθε ενότητα και το κάθε μάθημα πρέπει να είναι διαμορφωμένο γύρω από τις πυρηνικές γνώσεις και τους δείκτες επάρκειας που θέλουμε να πετύχουμε, ώστε να αποφεύγουμε το χαμένο διδακτικό χρόνο και να είμαστε αποτελεσματικοί στην εργασία μας. Ταυτόχρονα τα εγχειρίδια πρέπει να παρέχουν ενισχυτικές εργασίες στα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την υλοποίηση των στόχων του αναλυτικού προγράμματος, με απόκτηση και εμπέδωση των πυρηνικών γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων. Παράλληλα τα διδακτικά βιβλία πρέπει να παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά που επιτυγχάνουν πιο εύκολα τα επιδιωκόμενα κάθε μαθήματος, ούτως ώστε να ασχοληθούν με επιπρόσθετες δραστηριότητες εμπλουτισμού που θα τα οδηγήσει σε βαθύτερη γνώση. Ότι έγινε με τα νέα βιβλία των μαθηματικών, πρέπει να γίνει και σε όλα τα άλλα γνωστικά αντικείμενα.

Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα σχολείο ισχυρών και ικανών ηγετών, ένα σχολείο κοινότητας μάθησης και ένα σχολείο με σύγχρονα-άριστα σχολικά εγχειρίδια συνεχώς αναθεωρημένα και εφαρμόσουμε τα πιο πάνω με όραμα, πάθος και πειθαρχία, τότε είμαι σίγουρος ότι σε πολύ λίγα χρόνια θα έχουμε βελτιωμένα μαθησιακά αποτελέσματα. Να ποιος είναι ο «εξορθρολογισμός» που χρειάζεται η παιδεία μας!

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ
Tue August 21, 2018, 17:27:04
Μπράβο κυρία Αστέρω. Συμφωνώ και επαυξάνω!!!

Astero Hadjisavva
Tue August 21, 2018, 11:44:34
Ξεχασατε το βασικοτερο ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ οπου ΟΛΟΙ οφειλουν να τηρουν το ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ με την ιδια αυστηροτητα, κι οχι συνεχως να μοιραζονται συγχωροχαρτια επειδη το ταδε παιδι βιωνει το αλφα η το βητα. ΝΑΙ , να στηριχθει το παιδι απο τους ειδικους ψυχολογους ή αλλους, ΜΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ως μελος της σχολικης μοναδας να τηρει τους κανονες της, οπως ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ. Αν δεν επικρατει ησυχια στην ταξη και ομαλοτητα ,ο τι και να αλλαξει τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ. ΝΑ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ, ΚΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ!

Μιχάλης Α. Πόλης
Tue August 21, 2018, 10:50:14
Για την επίθεση της εργοδοσίας στους όρους εργασίας μας τι έχεις να πεις; Το γεγονός ότι οι νεοεισερχόμενοι, όσοι καταφέρουν να περάσουν τις συμπληγάδες της ανεργίας 10-15 χρόνια μετά την αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο, δεν έχουν πλέον επαγγελματικό σχέδιο συντάξεων, ούτε ταμείο προνοίας, διορίζονται με πρώτο μισθό μειωμένο κατά 10% [ Α8 - 2 προσαυξ.] και τώρα θα εργάζονται 29 περιόδους μέχρι αφυπηρετήσεως δεν παίζει κανένα ρόλο κατά τη γνώμη σου;

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016