KESJULY18

2018-08-11 09:50:18
Προς τι το τόσο μένος του Αρχιεπισκόπου με τους Εκπαιδευτικούς;

Προς τι το τόσο μένος του Αρχιεπισκόπου με τους Εκπαιδευτικούς;


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΝΙΚΛΙΔΗ*

Προς τι ο τόσος σάλος για την κατάργηση των θρησκευτικών Σχολικών Εορτών;

Προς τι η βία για έκδοση ανακοίνωσης με το συγκεκριμένο περιεχόμενο την παρούσα στιγμή;

     Θα περιμέναμε βέβαια, από τους Θρησκευτικούς μας ηγέτες τη δεδομένη στιγμή όπου «τα κουδούνια χτυπάνε κόκκινο» για την Παιδεία, να λειτουργούσαν με βάση τα θρησκευτικά ιδεώδη, όπως ακριβώς τα έχουμε διδαχτεί, κυρίως την αγάπη, την ομόνοια και τον αλληλοσεβασμό. Θα περιμέναμε να έπαιζαν το ρόλο του διαμεσολαβητή ή του ειρηνοποιού ανάμεσα σε ΥΠΠ και Εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Θα έπρεπε να στόχευαν στη σύμπνοια ιδεών και σκέψεων, όπως ακριβώς μας δίδαξε ο Χριστός μέσα από τις πράξεις του.

     Οι γιορτές αυτές, είναι θεσμοθετημένες και κατοχυρωμένες από το Φεβρουάριο του 2017, στους Κανονισμούς Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Aν οι συγκεκριμένες θρησκευτικές εορτές αποτελούν πρόβλημα για την Παιδεία αυτό θα έπρεπε να είχε κατατεθεί πριν την ψήφισή τους (24.2.2017) και σίγουρα όχι στις 8 Αυγούστου 2018! Αν το πρόβλημα προέκυψε τυχαία αυτό το καλοκαίρι θα περιμέναμε να ακούσουμε τους προβληματισμούς των Ιεραρχών και να νιώσουμε - έστω για λίγο - τους κραδασμούς από τις Συνοδικές συζητήσεις! Φαίνεται πως οι αποφάσεις ΔΕΝ ήταν στηριγμένες πάνω σε Ελληνικές και Ορθόδοξες αξίες!

   Εξάλλου, θέση της εκκλησίας της Κύπρου σε θέματα παιδείας που διακήρυττε  το 2013,  «Ακριβώς εδώ .. Η ιστορία διδάσκει ότι λαοί που χάνουν την πολιτική τους ελευθερία μπορούν σε κάποια στιγμή να απελευθερωθούν. Λαοί που καταντούν στην οικονομική χρεοκοπία είναι δυνατόν να επανεύρουν την οικονομική τους ικμάδα. Λαοί όμως που χάνουν την πολιτιστική τους φυσιογνωμία μοιραία οδηγούνται στην εξαφάνιση», http://churchofcyprus.org.cy/13733

   Προφανώς, όλα αυτά που γίνονται σήμερα συνάδελφοι, γίνονται επί σκοπού! Αποπροσανατολίζουν την πιθανότητα για σοβαρή διαπραγμάτευση των ζητημάτων που μας αφορούν, καθώς θέτουν τα προβλήματα της Παιδείας σ’ άλλο επίπεδο και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, από τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και από άλλους θεσμικούς φορείς, θεωρώ ότι είναι απρεπές και ανήθικο και δε μας επιτρέπουν να επικεντρωθούμε ή εσκεμμένα μας αποπροσανατολίζουν από τα βασικά προβλήματα ενώ ταυτόχρονα δίνουν έμφαση στα επιμέρους

   Οι γιορτές αυτές συμπορεύονται με το Ελληνισμό της Κύπρου μέσα από τους αιώνες και καμία κατάργηση καμίας εκ των σχολικών εορτών δε θα μειώσει την αξία τους. Εάν όμως κρίνεται σκόπιμο να γίνει συζήτηση, να γίνει, γιατί μέσα από το διάλογο και τη συζήτηση μπορούν να εξευρεθούν λύσεις, λύσεις που να ικανοποιούν όλα τα μέρη. Μακάρι Μακαριότατε να είστε πεπεισμένος ότι η λύση για όλο αυτό το χαμό να είναι αυτές οι πέντε αργίες…

  Ας παραμείνουμε σταθεροί στο στόχο μας… Σαν έτοιμοι από καιρό, σα θαρραλέοι… και ας ευχηθούμε ότι δε θα θρηνήσουμε την Αλεξάνδρεια.

*Γενικός Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ
Sat August 11, 2018, 13:12:56
Μια διόρθωση συνάδελφε Μάριε αν μου επιτρεπεις : δεν ειναι η Εκκλησία Κύπρου ή οι Αρχιερείς μας που αντιτίθενται στις θρησκευτικες Αργίες, αλλά απο μόνος του "καμνει παναύρκα". Απέναντι του μας βρήκε όλους τους θεολογους - εκπαιδευτικους συσσωμους διότι, ναι μεν ειμαστε θεολογοι στην ειδικοτητα, αλλα είμαστε και εκπαιδευτικοι και ως εκπαιδευτικοι δεν ειμαστε παραρτημα της Αρχιεπισκοπης. Αποδειξη των οσων λεω ειναι η αψογη συνεργασια μεταξυ μας ως εκπαιδευτικοι στις σχολικες μοναδες, οι ανακοινωσεις ως Συνδεσμος Θεολογων περι του θεματος και το οτι δεν μας καλεσε κανεις εκ της Αρχιεπισκοπης για διαλογο αλλα βγηκε απο μονος του και ειπε ο,τι ειπε με τους εκαστοτε αυλικους να τον στηριζουν. Το σημαντικο για μας ειναι οτι η ζημια που εγινε για ολους μας ακομα και για το μαθημα μας ειναι τεραστια και οφειλει ο Μακαριωτατος και οι συν αυτω ενα μεγαλο mea culpa!

Παραθετω και το κυρίως μερος της σχετικης ανακοινωσης μας ως Συνδεσμος:

Με αφορμή την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον ΥΠΠ που ζητά κατάργηση 5 θρησκευτικών αργιών:
1. Ο όρος "Εκκλησία" σημαίνει τη σύναξη εκείνων που πιστεύουν στο Χριστό, κληρικών και λαϊκών. Αποτελούν όλοι το Σώμα με κεφαλή τον Χριστό. Κανείς, όσο ψηλά στην Ιεραρχία κι αν είναι, δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί τον όρο "ΕΚΚΛΗΣΙΑ"όταν εκφράζει προσωπικές του απόψεις.
2. Οι εν λόγω σχολικές Αργίες ΔΕΝ έχουν προέλθει μετά από συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με το Υπουργείο Παιδείας συνεπώς το συγκεκριμένο θέμα δεν εμπίπτει στις επιθυμίες του οποιουδήποτε για το πότε θα είναι τα Δημόσια Σχολεία κλειστά.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016