KESJULY18

2018-08-09 22:55:37
Προοδευτική Καθηγητών: Η αποτυχία του διαλόγου έχει ονοματεπώνυμο: Κώστας Χαμπιαούρης

Προοδευτική Καθηγητών: Η αποτυχία του διαλόγου έχει ονοματεπώνυμο: Κώστας Χαμπιαούρης


Ανακοίνωση της Προοδευτικής Κίνησης καθηγητών αναφέρει:

  «Στις 27 Ιουλίου, στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ενστερνίστηκαν την έκκληση τογ Προέδρου της Δημοκρατίας και δέχτηκαν να παρακαθήσουν σε έναν εντατικό διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, για να ξεπεραστεί η κρίση που ξέσπασε στην Παιδεία και να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά 2018-2019.

Προσήλθαν σε όλες τις συναντήσεις στις οποίες κλήθηκαν, ζητώντας μάλιστα να συνεχιστεί ο διάλογος και το Σαββατοκύριακο, αγνόησαν τις προκλήσεις που συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του διαλόγου και κατέθεσαν γραπτώς τις θέσεις τους, έγκαιρα και άμεσα.

Δυστυχώς, αποδείχτηκε ότι η καλή πίστη που επέδειξαν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις δεν ήταν αμφίδρομη. Διαφάνηκε και στη διάρκεια του εντατικού διαλόγου ένα σοβαρό και, κρίνοντας από το αποτέλεσμα, ανυπέρβλητο πρόβλημα, που οδήγησε τις συζητήσεις σε αδιέξοδο: Ονομάζεται Κώστας Χαμπιαούρης.

Με την όλη στάση του έδειξε ότι και δεν θέλει και δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης. Αντίθετα, έκανε τα πάντα για να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία που ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Συγκεκριμένα:

1) Ενέκρινε την ανακοίνωση τοποθετήσεων Καθηγητών με τα μονομερή μέτρα, δύο μόνο ώρες μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό.

2) Απέκρυψε στην πιο πάνω σύσκεψη την απουσία του στο εξωτερικό, που θα μείωνε περαιτέρω τον λιγοστό χρόνο του διαλόγου.

3) Παρέδωσε στο τέλος του διαλόγου και όχι στην αρχή το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ απέκρυβε για έναν ολόκληρο μήνα ότι η πιο πάνω απόφαση περιλάμβανε περισσότερα από τα τέσσερα μέτρα που είχαν δημοσιοποιηθεί.

4) Ενέπλεξε τους Οργανωμένους Γονείς στη διαδικασία με τρόπο που να εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή του διαλόγου.

5) Συνέχισε και στη διάρκεια του διαλόγου να συντονίζει τον υπόγειο πόλεμο κατά των εκπαιδευτικών, ως μαέστρος μιας κακόφωνης ορχήστρας που έσταζε καθημερινά χολή εναντίον τους.

6) Κατέθετε αλλοπρόσαλλες προτάσεις στον διάλογο, τις οποίες αναιρούσε την επόμενη στιγμή, με μοναδικό στόχο να αποτύχει η διαδικασία.

7) Έδωσε με το σταγονόμετρο και κατόπιν δισταγμού ορισμένα μόνο από τα αναλυτικά στοιχεία που ζήτησαν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, θέλοντας προφανώς να αποκρύψει κάποιες αποφάσεις που στερούνται ορθολογισμού.

9) Διέρρεε πληροφορίες στα ΜΜΕ, που ουσιαστικά φανέρωναν τη ματαιότητα του διαλόγου.

10) Αρνήθηκε να συζητήσει εισηγήσεις εξορθολογισμού που προφανώς ανέτρεπαν προσωπικούς και, όχι απαραίτητα, κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Η όλη στάση και συμπεριφορά του, εκτός από τον εύλογο εκνευρισμό που προκαλούν, έχουν ξενίσει και άλλους παράγοντες που συμμετείχαν στον διάλογο, πέρα από τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις.

Κάναμε μεγάλη υπομονή, όσο διαρκούσε η διαδικασία που αποφασίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βλέποντας, όμως, ότι ο διάλογος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού Παιδείας, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε άλλο.

Η ανοχή μας στον εμπαιγμό έχει τελειώσει. Η στάση του Υπουργού δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Επειδή είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να την αλλάξει ο ίδιος, αφού φανερώθηκε όλο αυτό το διάστημα και στην πράξη ποιες "κοινές αξίες και αρχές" εννοούσε πριν από λίγους μήνες, θα πρέπει να σταματήσει με παρέμβαση άλλου/ων.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα διαφανεί απλά ότι είναι γνήσια έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής, κάτι που δεν είχε διαφανεί στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δυσκολευόμαστε μεν αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ακόμα ότι επιθυμία όλων των εμπλεκομένων είναι να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ομαλά η νέα σχολική χρονιά. Αν το θέλουν πραγματικά, ας το δείξουν, όσο υπάρχει ακόμα χρόνος. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρουν ακεραία την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016