KESJULY18

2018-08-07 10:54:59
Κατάργηση πέντε θρησκευτικών αργιών προτείνει στον Υπ. Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Κατάργηση πέντε θρησκευτικών αργιών προτείνει στον Υπ. Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου


ΚΥΠΕ - Επιστολή, με την οποία προτείνει την κατάργηση πέντε θρησκευτικών αργιών, απέστειλε στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, στην επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι ως απάντηση στις παρατηρήσεις  πολλών, ότι πολύς σχολικός χρόνος διατίθεται για θρησκευτικές αργίες», θέτει υπόψη του κ. Χαμπιαούρη τη θέση της Εκκλησίας.
« Έχουμε παρατηρήσει ότι ελάχιστοι, μάλλον ουδείς εκπαιδευτικός, αξιοποιεί τις θρησκευτικές αργίες για τον σκοπό για τον οποίο αυτές έχουν θεσπισθεί. Ούτε οι ίδιοι εκκλησιάζονται, ούτε τους μαθητές οδηγούν εις την Εκκλησία κατά τις συγκεκριμένες αυτές  ημέρες. Οι ημέρες αυτές χρησιμοποιούνται απλώς ως αργίες», είναι η θέση όπως αναφέρεται στην επιστολή.
 
Γι’ αυτό, συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «προτείνουμε, ξεκινώντας από την ημέρα της ονομαστικής μας εορτής, την οποία, σημειώστε, ουδέποτε ζητήσαμε όπως τηρείται ως αργία, την κατάργηση και των εξής θρησκευτικών αργιών:

1. (13ης  Νοεμβρίου) Ονομαστικής Εορτής του Αρχιεπισκόπου,

2. 30ής Ιανουαρίου, Τριών Ιεραρχών 

3. 11ης Ιουνίου Αποστολου Βαρνάβα,

4. Της Αναλήψεως,

5. Τοπικής εορτής».
Η κατάργηση των αργιών αυτών «θα ωφελήσει καλύτερα τον σκοπό για τον οποίο είχαν θεσπισθεί ως αργίες, γιατί οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν αυτές τις μέρες κάποιους μαθητές, τουλάχιστον, για εκκλησιασμό. Θα δώσει, επίσης, επιπλέον διδακτικό χρόνο στα σχολεία μας», καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος, στην επιστολή του.

Αυτούσια η επιστολή ΕΔΩ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Tue August 07, 2018, 15:47:33
Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόχευτος έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Και ο νοών νοείτο.

Μιχάλης Α. Πόλης
Tue August 07, 2018, 14:43:59
Διαφωνώ με την κατάργηση των αργιών. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν δικαιούται να προτείνει ρυθμίσεις για οτιδήποτε έχει σχέση με τους όρους εργασίας μας γιατί δεν είναι εργοδότης μας.
Επί της ουσίας όμως δεν θα κερδηθούν πέντε εργάσιμες ημέρες από πιθανή κατάργηση των αργιών που αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος αλλά μόνο 3,8 μέρες. Αυτό γιατί οι τέσσερις αργίες σταθερής ημερομηνίας (13/11, 30/1, 11/6 και τοπική )τηρούνται μόνο όταν συμπίπτουν με Δευτέρα έως παρασκευή και χάνονται όταν συμπίπτουν Σάββατο ή Κυριακή. Μόνο η αργία της αναλήψεως καλύπτει πάντα μια εργάσιμη ημέρα εφόσον συμπίπτει πάντα με Πέμπτη
Αν καταργηθούν οι αργίες αυτές πρέπει να αντικατασταθούν με ισάριθμες ημέρες όπως 27/10, 29/10 και Πέμπτη και Παρασκευή της Τυροφάγου, όπως γίνεται στην Ευρώπη με τις φθινοπωρινές και εαρινές διακοπές.
Επιπλέον: Αργία σημαίνει μη εργάσιμη ημέρα. Άρα δεν πρέπει να μας υποχρεώνουν να πηγαίνουμε παρέλαση τις εθνικές επετείους.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Tue August 07, 2018, 11:21:58
Εύγε,

Να αφαιρεθούν αυτές οι αργίες. Αν ο σκοπός είναι η αύξηση του διδακτικού χρόνου των μαθητών να γίνει.
Αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που ισχυρίζονται ότι θα πετύχουν με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.
Αν απλά αυξήσεις τις ώρες που οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν ενώ παράλληλα δεν αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα (αύξηση ωραρίου του σχολείου) τότε είναι προφανέστατα μια παραπληροφόρηση για σκοπούς εντυπωσιασμού.
Αυξάνοντας το ωράριο των εκπαιδευτικών και μόνο, τότε απλά μειώνεις τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς φορτώνοντας σε αυτούς που θα παραμείνουν με επιπλέον φόρτο εργασίας. Τα παιδιά απλά θα έχουν λιγότερους δασκάλους και καθηγητές στο σχολείο τους και πιο κουρασμένους. Το όφελος για τους μαθητές δεν προέρχεται απο την αύξηση των ωρών των εκπαιδευτικών. Μάλλον ζημιά θα τους κάνει.

Ενώ αν στοχευμένα συγυριστούν κάποιες αργίες, αν οι επιμορφώσεις ΒΔ και διευθυντών (που αφορούν διοικητικά καθήκοντα και συνδυάζονται μεαλλαγή κλίμακας) γίνονται σε μη εργάσιμο χρόνο (πχ 5-10 μέρες απο το καλοκαίρι ή τις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα) τότε υπάρχει εξοικονόμηση.

Αν τα ΚΙΕ δεν σπαταλούσαν πόρους απο τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, αν το Υπουργείο δεν κάλυπτε οργανικές θέσεις με αποσπασμένους (επιβαρύνοντας τον προυπολογισμό του ΥΠΠ αντί του υπουργείου Οικονομικών) τότε θα είχαν αρκετές εξοικονομήσεις.

Απλά, οι αποσπάσεις, εξυπηρετούν στο ότι επειδή οι ανάγκες της εκπαίδευσης είχαν αυξομειώσεις, μπορούσαν κάποια πλεονάσματα (που κακώς δημιουργήθηκαν) να απορροφηθούν. Αυτό όμως παράγινε και δεν είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών ούτε των ίδιων των αποσπασμένων. Οφείλεται στους λάθος χειρισμούς και έλλειψη προγραμματισμού (ή και βόλεμα ημετέρων) των εκάστοτε Υπουργών και κυβερνώντων.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016