KESJULY18

2018-08-06 21:12:42
Ανοικτή επιστολή στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Αξιολόγηση της PISA και Δημόσια Εκπαίδευση

Ανοικτή επιστολή στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Αξιολόγηση της PISA και Δημόσια Εκπαίδευση


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΡΙΒΙΑΝΟΥ*

Αξιότιμε Πρόεδρε του ΔΗΣΥ, Ως απάντηση σε πρόσφατη ανάρτησή σας στο Twitter (https://twitter.com/AverofCY/status/1017915363567136768), θα ήθελα να επισημάνω τα εξής.

Ιδανικά, τα επιχειρήματα σε σχέση με τη Δημόσια Παιδεία δεν πρέπει να εξαντλούνται  σε στείρα και ανειδίκευτη αριθμολογία. Οι δε αποφάσεις πολιτικής πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν επίτευξης συναίνεσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η αλήθεια δεν αποτυπώνεται σε μια μεθοδολογικά λανθασμένη μέτρηση της PISA. Αναρωτηθήκατε ποτέ αν οι μαθητές μας και το Υπ. Παιδείας δίνουν την πρέπουσα προσοχή στα δοκίμια της PISA; Αναρωτηθήκατε αν το γεγονός ότι οι μαθητές της Σιγκαπούρης και της Φινλανδίας είναι 1 με 2 χρόνια μεγαλύτεροι σε ηλικία από τους αντίστοιχους δικούς μας επηρεάζει τα αποτελέσματα της PISA; Αναρωτηθήκατε γιατί η αντίστοιχη έκθεση της TIMSS δείχνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα;

Η αλήθεια είναι ότι τα δημόσια πανεπιστήμια μας συγκαταλέγονται μεταξύ των τριών κορυφαίων των χωρών που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2004 και μεταξύ των 400 καλύτερων του κόσμου.

Η αλήθεια είναι ότι πολύ μεγάλο μέρος των αποφοίτων των δημοσίων λυκείων μας διεκδικεί με αξιώσεις θέσεις στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε παγκοσμίως από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποφοίτων πολύ καλών πανεπιστημίων.

Ακόμα μια αλήθεια είναι ότι οι μαθητές μας πετυχαίνουν πρωτιές σε διεθνείς μαθηματικές ολυμπιάδες με όλο και αυξανόμενη συχνότητα, απότοκο της εξειδικευμένης καθοδήγησης από εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς.

Όλα τα πιο πάνω θα ήταν αδύνατα χωρίς δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Παιδεία υψηλής ποιότητας. Ας επικεντρωθούμε στο πώς θα βελτιώσουμε περαιτέρω τη Δημόσια Παιδεία, με ορίζοντα το 2030, αντί στη διάλυση του ότι με τόσο κόπο έχει κτιστεί μέχρι σήμερα. Ας επικεντρωθούμε στην αποφυγή λανθασμένων μεταρρυθμίσεων όπως ήταν το Ενιαίο Λύκειο και είναι τώρα οι  δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που προτείνει η κυβέρνηση. Ας στοχεύσουμε στην εμβάθυνση τομών που αποδεδειγμένα έχουν φέρει αποτελέσματα όταν εφαρμόστηκαν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

*Πρόεδρος Συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού, ΤΕΠΑΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Έλενα Παπαναστασίου
Sun September 02, 2018, 11:55:01
Επειδή δεν έχουμε σύστημα το οποίο να επιτρέπει τη σωστή αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, καταλήγουμε να βασιζόμαστε σε αυτές τις έρευνες, με τα καλά και τα κακά τους. Μέχρι να αξιωθούμε να βρούμε τρόπο να αξιολογούμε σωστά όλες τις παραμέτρους της εκπαίδευσης, έχουμε τη δυνατότητα να μελετούμε σε βάθος τα δεδομένα αυτών των διεθνών ερευνών, πέρα από την έμφαση στην κατάταξη της κάθε χώρας.

Αριστοκλής Νικολάου
Mon August 06, 2018, 22:44:13
Πολύ σωστά τα όσα αναφέρετε κ. Μιχάλη. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Η αλήθεια είναι ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα ως έχει ΔΕΝ προετοιμάζει τους μαθητές μας για επιτυχία σε εξετάσεις τύπου PISA όπου αξιολογούνται διαφορετικές ικανότητες, δεξιότητες και επίλυση προβλημάτων σε "διαφορετικά πλαίσια". Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου τύπου εξετάσεις ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία αξιολόγησης της επιτυχίας εκπαιδευτικών συστημάτων οποιασδήποτε χώρας. Εξάλλου εκτός από τους γνωσιολογικούς στόχους, υπάρχουν και άλλοι στόχοι στους οποίους πρέπει να αποβλέπει η διδασκαλία, όπως συναισθηματικούς. Όσον αφορά στην έρευνα TIMSS, υπάρχει συνάφεια με τη διδασκόμενη ύλη και όσον αφορά τους μαθητές Δ΄ Δημοτικού τους οποίους είχε συμπεριλάβει η τελευταία TIMSS είχαμε πολύ μεγάλη και στατιστικά σημαντική βελτίωση ξεπερνώντας πολλές χώρες. Άρα μια πιο προσεκτική ανάλυση των ερευνών δείχνει πολύ διαφορετικά συμπεράσματα, χωρίς ωστόσο να λέω ότι όλα είναι τέλεια και ότι δεν υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε και πρέπει να βελτιωθούμε, όπως και οι επιδόσεις μπορούν να βελτιωθούν.

Μιχάλης Α. Πόλης
Mon August 06, 2018, 21:34:57
Συμφωνώ απόλυτα. Υπάρχουν και στην Ανώτατη Εκπαίδευση άνθρωποι που λέν την αλήθεια.Έυγε!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016