KESJULY18

2018-08-05 15:22:42
Συνδικαλιστές και Υπουργείο καταπίνουν την κάμηλο της κατάρρευσης της Παιδείας

Συνδικαλιστές και Υπουργείο καταπίνουν την κάμηλο της κατάρρευσης της Παιδείας


ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

Εκ προοιμίου καταθέτω την προσωπική μου άποψη: Στα δημόσια σχολεία η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών κάθε μέρα καταθέτει την ψυχή της ως αντίδωρο για τη μόρφωση των παιδιών μας. Σεμνύνομαι να λέγω ότι έμαθα ελληνικά γράμματα με λαμπρούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καθημερινά διακονούσαν την ελληνική παιδεία και τη μάθηση στο μυαλό και στις καρδιές μας. Βεβαίως και υπάρχουν ανάξιοι, αδιάφοροι, ανίκανοι, προβληματικοί εκπαιδευτικοί, τους οποίους το Υπουργείο, κατά την περιώνυμη έκφραση του μ. Χρ. Χριστοφίδη, «δκιακλίζει ποτζιεί τζιαι ποδά». Όμως, αυτά που παρατηρούνται τελευταία στη δημόσια εκπαίδευση είναι άνω ποταμών. Διαζωγραφίζουν το κατάντημα της Παιδείας, το οποίο οφείλεται στην αδίστακτη κομματοκρατία, στη διαλυτική ευνοιοκρατία, στην ολέθρια ανικανοκρατία και στον ασύδοτο αναρχοσυνδικαλισμό.

Εδώ και εβδομάδες οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις συγκρούονται με τον Υπουργό Παιδείας για τον δήθεν εξορθολογισμό της εκπαίδευσης. Να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους: Η Κυβέρνηση, διά του Υπουργού Παιδείας, έκρινε και αποφάσισε ότι οι 68 συνδικαλιστές της ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ οφείλουν να διαθέτουν περισσότερες ώρες στην έδρα αντί στα γραφεία των οργανώσεών τους ή, δήθεν, σε επισκέψεις σε σχολεία. Οι 68 συνδικαλιστές, τους οποίους πληρώνει το κράτος-εργοδότης τους για να τον αντιμάχονται, αντέδρασαν έντονα και οργισμένα. Η διαφορά έγκειται στη διατήρηση ή στην κατάργηση των προνομίων τους, τα οποία ανεύθυνες κυβερνήσεις, υπουργοί και Βουλή τους παραχώρησαν για λόγους πελατειακούς και ψηφοθηρικούς.

Δεν θα εμπλακούμε στην καθαρά εργασιακή διαμάχη εκπαιδευτικών οργανώσεων και υπουργείου. Όλοι διυλίζουν τον κώνωπα του δήθεν εξορθολογισμού και καταπίνουν την κάμηλο της επιτεινόμενης διάλυσης και κατάρρευσης της δημόσιας Παιδείας. Διερωτάται κανείς: Γιατί τα παιδιά από το Δημοτικό εισέρχονται στο Γυμνάσιο αναλφάβητα για να τελειώσουν το Λύκειο αγράμματα και ανελλήνιστα; Αφού όλοι παραδέχονται ότι ευθύνεται το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν θέλησε ή δεν κατάφερε να το αλλάξει, παρά μόνο επιδίδεται σε ολέθριες «μεταρρυθμίσεις» με πειραματόζωα τα παιδιά μας; Γιατί το ωρολόγιο πρόγραμμα δεν συνάδει με τον φόρτο εργασίας σε βαθμό ώστε π.χ. φιλόλογοι να ζητιανεύουν ώρες από άλλους καθηγητές «για να καλύψουν την ύλη»;

Πόσοι εκπαιδευτικοί είναι σε θέση να στηθούν εύτολμα στην έδρα και να μεταδώσουν και να εμπεδώσουν -όχι απλώς να πουν- γνώσεις στους μαθητές; Σε τι χρησιμεύει η κλίμακα του Διευθυντή Α’; Ακόμα μία συνδικαλιστική και πελατειακή-ψηφοθηρική κατάκτηση. Γιατί οι 68 συνδικαλιστές της ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ είναι απαλλαγμένοι σχεδόν μαθημάτων αλλά σταθερά ανταμειβόμενοι με προαγωγές; Απάντηση: Διότι είναι διατεταγμένα όργανα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, οι οποίες ενεργούν ως κομματικοί Δούρειοι Ίπποι στην εκπαίδευση. Γιατί οι μαθητές να σέβονται και να τιμούν τους δασκάλους και τους καθηγητές όταν ακούν τους γονείς τους να τους βρίζουν ως «βολεμένους», ότι δηλαδή η μόνη έγνοια τους είναι τα οικονομικά ωφελήματα; 

Γιατί κάθε Ιούνιο όλοι ολοφύρονται για τις χαμηλές επιδόσεις μαθητών μας και κάθε Σεπτέμβριο εξανίστανται δήθεν για τους αναλφάβητους που στέλνονται στο Γυμνάσιο; Διότι, όπως ο Σαράντος Καργάκος επισημαίνει πικρά, «μαθήματα-σταθμοί έγιναν μαθήματα-βαθμοί». Στυγνός ωφελιμισμός και βαθμοθηρία, η οποία συναγωνίζεται τη γλωσσική αλαλία και τη γνωστική αφασία. Γιατί τα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία είναι το πανίσχυρο και αμάχητο θεμέλιο της Νέας Ελληνικής, δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει σε μιαν ανθρωποκεντρική παιδεία, την οποία κατήντησαν γνωσιοκεντρική παπαγαλία; Ιδού μερικά από τα ζέοντα, άλυτα προβλήματα της Παιδείας. Ποιος νοιάζεται;

Είναι  περισσότερο από εμφανές και κατεπείγον ότι η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να ξανακτιστεί εξ υπαρχής και καλύτερη, αλλά μακριά από τη δυσώδη κομματοκρατία, τη βρομερή πελατειακή συναλλαγή, την αφόρητη ευνοιοκρατία και την καταστροφική αναξιοκρατία. Η κοινωνία απαιτεί να έλθει, επιτέλους, η άνοιξη στην ελληνική Παιδεία της Κύπρου. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε εκπαιδευτικούς ανοικτούς στο πνεύμα και στην ψυχή, όχι κομματόσκυλα και προαγωγούς της όποιας ιδεολογικής, πολιτικής ή κομματικής αθηροσκλήρυνσης. Θέλουμε παιδαγωγούς φωτισμένους, όχι διαφωτισμένους ή διαποτισμένους και υποταγμένους σε κομματικές ντιρεκτίβες. Θέλουμε εκπαιδευτικούς φωτοδότες και όχι φωτοσβέστες. Δηλ. εκπαιδευτικούς υψηλόφρονες και υψηλόνοες. Όχι αναρχοσυνδικαλιστές ωφελιμιστές.

Ευτυχώς, ακόμα η δημόσια εκπαίδευση έχει στις τάξεις της πολλούς ικανούς και άξιους εκπαιδευτικούς. Είναι η σιωπηρή πλειοψηφία. Συντρίβονται από ένα δυσλειτουργικό εκπαιδευτικό σύστημα, από την ασυδοσία του κομματισμού και από την αδυναμία του κράτους να ξανακτίσει μιαν ανθρωποκεντρική, ελληνοκεντρική, δηλ. μια πανανθρώπινη παιδεία, ικανή να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της τεχνολογικής εποχής μας. Ο αναρχοσυνδικαλισμός, η κομματοκρατία, η ευνοιοκρατία και η ανικανοκρατία δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα και μιαν απαράδεκτη εικόνα για τους εκπαιδευτικούς, συνεργούντων και ΜΜΕ. Αυτή η σιωπηρή πλειοψηφία οφείλει να αντιδράσει, να μιλήσει και να δράσει. Δεν δικαιούται πλέον να σιωπά ούτε νομιμοποιείται να δραπετεύσει από τις τάξεις. 

*Δημοσιογράφος


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Mon August 06, 2018, 14:05:31
Ελληνική Παιδεία κτίζεται με εισαγόμενα μοντέλα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Sun August 05, 2018, 17:21:07
Σας συγχαίρω για το θάρρος της δημόσιας τοποθέτησης κ. Ιακωβίδη. Μακάρι όλοι οι συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι να είχαν το δικό σας επίπεδο μόρφωσης και ήθους.
Έχετε ανοίξει, όμως, τόσα πολλά ζητήματα, που δεν ξέρω από πού να αρχίσω… Θα σταθώ σε τρία σημεία… τα οποία θα σας καλέσω ως έγκριτο και ευαισθητοποιημένο δημοσιογράφο να διερευνήσετε…

1. «Διερωτάται κανείς: Γιατί τα παιδιά από το Δημοτικό εισέρχονται στο Γυμνάσιο αναλφάβητα για να τελειώσουν το Λύκειο αγράμματα και ανελλήνιστα;»
Διερευνήστε τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού και θα αντιληφθείτε πως έχει αλλάξει. Διερευνήστε τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί για να αντιμετωπιστούν οι νέες πραγματικότητες και την επιτυχία τους. Διερευνήστε, περαιτέρω, τις σημερινές διδακτικές περιόδους των Νέων και Αρχαίων Ελληνικών συγκρινόμενες με εκείνες πριν μια εικοσαετία. Διερευνήστε τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και τις πρακτικές συνεπαγωγές σε εύρος εικοσαετίας.

2. «Σε τι χρησιμεύει η κλίμακα του (Βοηθού) Διευθυντή Α’; Ακόμα μία συνδικαλιστική και πελατειακή-ψηφοθηρική κατάκτηση.»
Διερευνήστε τους μηχανισμούς επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, τους οποίους διαθέτει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Διερευνήστε αν προηγούνται ή έπονται των προαγωγών σε διοικητικές θέσεις. Διερευνήστε τα καθήκοντα των Βοηθών Διευθυντών Α΄ στους Περί τη Λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμούς του 2017. Διερευνήστε κατά πόσο η ύπαρξη της θέσης του Βοηθού Διευθυντή Α΄ με τα συγκεκριμένα καθήκοντα λειτουργεί ως ανεπίσημος μηχανισμός επαγγελματικής ανάπτυξης για την τόσο σημαντική θέση του Διευθυντή των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

3. «Η κοινωνία απαιτεί να έλθει, επιτέλους, η άνοιξη στην ελληνική Παιδεία της Κύπρου.»
Διερευνήστε τη δομή και την ηθική της σημερινής κοινωνίας. Διερευνήστε τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή όσον αφορά στα καθήκοντά του και τις ενέργειές του (συνεπαγωγικά όλων των αξιωματούχων του Κράτους). Διερευνήστε τον θεσμό της οικογένειας. Διερευνήστε τις κοινωνικές μορφωτικές τάξεις. Διερευνήστε τις πολιτικές για ανόρθωση του επιπέδου της Παιδείας των μελών της κοινωνίας μας.

Κύριε Ιακωβίδη, επιτρέψτε μου να επικαλεστώ καταληκτικά τους στίχους του Α. Σικελιανού από το Πνευματικό Εμβατήριο, ως το θεωρητικό υπόβαθρο για τη συνέργεια που χρειάζεται από τον καθένα μας για ανόρθωση της ΠΑΙΔΕΙΑΣ μας (για ανόρθωση της κοινωνίας μας)… Ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι ας αγωνιστούμε…
[…] Ὀμπρὸς βοηθᾶτε νὰ σηκώσουμε τὸν ἥλιο πάνω ἀπ᾿ τὴν Ἑλλάδα,
ὀμπρός, βοηθᾶτε νὰ σηκώσουμε τὸν ἥλιο πάνω ἀπὸ τὸν κόσμο.
Τί, Ἰδέτε· ἐκόλλησεν ἡ ρόδα του βαθειὰ στὴ λάσπη,
κι ἄ, ἰδέτε χώθηκε τ᾿ ἀξόνι του βαθειὰ μέσ᾿ τὸ αἷμα.
Ὀμπρός, παιδιά, καὶ δὲ βολεῖ μονάχος ν᾿ ἀνέβῃ ὁ ἥλιος,
σπρῶχτε μὲ γόνα καὶ μὲ στῆθος νὰ τὸν βγάλουμε ἀπ᾿ τὴ λάσπη,
σπρῶχτε μὲ στῆθος καὶ μὲ γόνα νὰ τὸν βγάλουμε ἀπ᾿ τὸ γαῖμα. […]

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun August 05, 2018, 16:50:23
Εκτιμώ τη θέση σου πάνω στο γλωσσάρι. Για τα θέματα της Παιδείας όμως δεν είσαι πληροφορημένος. Επί της ουσίας:
1. Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε μονομερώς και χωρίς να ρωτήσει κανένα να αυξήσει κατά μία τις διδακτικές ώρες των εκπαιδευτικών. Οποιαδήποτε συντεχνία που σέβεται τον εαυτό της και τα μέλη της ήταν υποχρεωμένη να αντιδράσει.
2. Οι συνολικές απαλλαγές των συνδικαλιστών και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων συμποσούνται σε 21 και όχι 68 εκπαιδευτικούς.
3. Οι απαλλαγές της ΠΟΕΔ συμποσούνται σε 9 άτομα και η συντεχνία έχει 5500 μέλη.
4. Οι απαλλαγές δίνονται με βάση τη σύμβαση 135 της Δ.Ο.Ε./ΟΗΕ για να μπορούν να λειτουργούν οι συντεχνίες. Ίσου κόστους επιχορήγηση παίρνουν και οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ κλπ
5. Ο λόγος που θέλουν να κόψουν την επιχορήγηση είναι για να κλείσουν τις συντεχνίες και να αυξήσουν ακόμα περεταίρω τον εργάσιμο χρόνο των εκπαιδευτικών για να βγάλουν τη χασούρα του συνεργατισμού.
Μεταξύ 2011-2016 χάσαμε 25-30% των εισοδημάτων μας λόγω μνημονίου. Ως το 2023 η απώλεια μας θα περιοριστεί στο 15%. Ο καθένας από εμάς έχασε 100 000 σε μια δεκαετία. Δεν είναι αρκετά;
6. Με την αύξηση του διδακτικού χρόνου θα μείνουν 150 δάσκαλοι που εργάζονταν πέρσι άνεργοι.
7. Τον καιρό που ήσουν εσύ μαθητής πήγαιναν σχολείο όσοι ήθελαν να μάθουν και υπήρχε σεβασμός. Σήμερα χρειάζεσαι αντιδιαδηλωτική εξάρτηση να μπεις μέσα στην τάξη.
8. Με τον οργανωμένο διασυρμό των δασκάλων η κατάσταση θα χειροτερέψει.
9. Σκοπός της αναταραχής είναι να σκαρτάρουν την δημόσια εκπαίδευση και να την ιδιωτικοποιήσουν. Όταν θα γίνει αυτό και οι γονιοί θα πληρώνουν περισσότερα σε δίδακτρα και οι δάσκαλοι θα παίρνουν χαμηλότερους μισθούς και οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι είναι το καρτελ των βαρόνων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Michalis Alexopoulos
Sun August 05, 2018, 16:05:31
Κύριε Ιακωβίδη με όλο το σεβασμό, το άρθρο σας είναι επικεντρωμένο σε ένα και μόνο πράγμα. Να αφήσετε υπονοούμενα, σκιές και εντυπώσεις για τους συνδικαλιστές. Προσπαθώντας φυσικά να το παίξετε αντικειμενικός, αναφέρετε γενικά και αόριστα ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας, αλλά επιδερμικά. Το 80% του άρθρου σας στολίζει τους συνδικαλιστές, αναπαράγοντας κουβέντες του καφενέ και στερεότυπα που οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι έχετε δημιουργήσει.
Το ότι η παιδεία του τόπου έχει τα μαύρα της τα χάλια δεν μπορεί να αποδίδεται σε συνδικαλιστές. Δεν χαράσσουν οι συνδικαλιστές την εκπαιδευτική πολιτική, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις και Υπουργοί Παιδείας. Οι Υπουργοί που διορίζει ο Αρχιεπίσκοπος για να ακριβολογούμε. Το γεγονός πως τα τελευταία 7 χρόνια ο τόπος πέρασε από 3 μεταρρυθμίσεις - όχι εξαιτίας των συνδικαλιστών - αλλά εξαιτίας των πολιτικών φιλοσοφιών, προφανώς σας αφήνει αδιάφορο. Αλήθεια, ψάξατε πόσα χρόνια χρειάζεται μια μεταρρύθμιση για να εφαρμοστεί; Πόσα χρόνια χρειάζεται για να έχει αποτελέσματα;
Αναφέρεστε σε προβληματικούς εκπαιδευτικούς. Ποιος έχει την ευθύνη της απομάκρυνσής τους; Γιατί ως δημοσιογράφος που είστε, δεν ρωτάτε τον φίλτατο Υπουργό Παιδεία, πόσους απομάκρυνε ως επιθεωρητής ή ως πρώτος λειτουργός εκπαίδευσης; Ουσιαστικά κανένας δημοσιογράφος δεν τόλμησε να το κάνει! Τον εμπόδισαν συνδικαλιστές;
Ως δημοσιογράφος, γιατί δεν ψάξατε για το που βρίσκονται οι 300τόσοι αποσπασμένοι; Γιατί έχει αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο προεδρικό, στο Υπουργείο Γεωργίας, στην Αρχιεπισκοπή; Δεν σας προβληματίζει; Δεν το θεωρείτε προβληματικό;
Αναφέρεστε στον αναλφαβητισμό. Γνωρίζετε πως στα Δημοτικά δεν δίνονται ώρες για στήριξη αναλφάβητων; Γνωρίζετε πως έχει καταργηθεί η ενισχυτική διδασκαλία; Το ψάξατε έστω; Ξέρετε πως εντοπίζονται αναλφάβητα παιδιά στην Γ΄ Δημοτικού, αλλά δεν δίνεται αντίστοιχος χρόνος για να βοηθηθούν; Φταίνε και γι΄ αυτό οι συνδικαλιστές;
Αναφέρεστε σε 68 συνδικαλιστές και αφήνετε υπονοούμενα πως όλοι είναι απαλλαγμένοι των διδακτικών τους καθηκόντων. Αυτό είναι ένα ασύστολο ψέμα και πραγματικά είναι ντροπή για ένα δημοσιογράφο να το αναφέρει χωρίς καν να το έχει διερευνήσει. Το ίδιο το Υπουργείο έχει αναφέρει τον αριθμό των εκπαιδευτικών που αντιστοιχεί ο συνδικαλιστικός χρόνος. Είναι συνολικά 20.3! Αντιλαμβάνεστε την τεράστια απόκλιση έτσι; Το συνδικαλίζεσθαι, είναι θεσμοθετημένο συνταγματικό δικαίωμα παρεμπιπτόντως.
Τέλος, καλό είναι πρώτα και κύρια, ως δημοσιογράφος να αναλογιστείτε και τις ευθύνες του Τύπου για τα όσα συμβαίνουν στην Παιδεία του τόπου. Τις κατά παραγγελία αρθρογραφίες για παράδειγμα. Το γεγονός πως ως δημοσιογράφοι ανέχεστε τον Αρχιεπίσκοπο να ασκεί εκπαιδευτική πολιτική. Το γεγονός πως διαπομπεύσατε εκπαιδευτικό χωρίς ντροπή στο θλιβερό περιστατικό του Αλεθρικού, καταδικάζοντάς την πριν καν δικαστεί! Για τα σκάνδαλα στην παιδεία που "ξεχάσατε". Δασκάλα βολεμένη στις Βρυξέλλες, "Αριστοτέλης", διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις για το ΝΣΔΕ. Τα αναδείξατε; Κάνετε τη δουλειά σας;
Το γεγονός πως το τελευταίο τρίμηνο αρκετοί δημοσιογράφοι έχετε ξεπεράσει κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας, είναι αναμφισβήτητο. Αναφέρετε: «Γιατί οι μαθητές να σέβονται και να τιμούν τους δασκάλους και τους καθηγητές όταν ακούν τους γονείς τους να τους βρίζουν ως «βολεμένους», ότι δηλαδή η μόνη έγνοια τους είναι τα οικονομικά ωφελήματα;». Αλήθεια, έχετε ακούσει κάποιο συνδικαλιστή να αναφέρετε σε οικονομικές απαιτήσεις; Παραπληροφορείτε για ακόμη μια φορά! Και προφανώς δεν έχετε μπει στον κόπο να αντιληφθείτε γιατί αντιδρούμε; Γιατί 5000 εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους!
Συμφωνούμε σε κάτι: δεν πρέπει να σιωπούμε. πρέπει να αντιδρούμε. Και οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι! Κοιτάξτε πρώτα και κύρια τα του οίκου σας!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016