KESJULY18

2018-07-26 15:35:06
Ενόψει της παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κρίση στη δημόσια εκπαίδευση

Ενόψει της παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κρίση στη δημόσια εκπαίδευση


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ*

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Εκπαιδευτικών της Κύπρου έλαβαν πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνάντηση στο Προεδρικό, την Παρασκευή, 27/7/2018, μετά τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της εντεινόμενης κρίσης στη Δημόσια Εκπαίδευση, η οποία, σε αυτή τη φάση ξεκίνησε από τις 11 Μαΐου 2018, όταν χάθηκε ο άτυχος μαθητής.

Πρέπει να σημειωθεί πως η κρίση στη Δημόσια Εκπαίδευση, στην πρόσφατη ιστορία της έχει την αφετηρία της στο Καλοκαίρι του 2010. Πέρασε από διάφορους σταθμούς. Θα σταθώ μόνο στα πιο κάτω, που έχουν σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά θα παραθέσω το τι θα έπρεπε να αναμένεται στην αυριανή συνάντηση.

Το 2013 ο τότε ΥΠΠ παρουσιάστηκε προς την Κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς εταίρους η πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στο ζήτημα των διορισμών εκπαιδευτικών, Η ΠΟΕΔ είχε εξαγγείλει απεργία για τις 11/12/2013. Κυριολεκτικά στο παραπέντε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τη Γραμματεία της ΠΟΕΔ στο Προεδρικό. Η συνάντηση έγινε στις 10/12/2013. Ενώπιον των συνδικαλιστών των δασκάλων δόθηκαν οδηγίες στον Υπουργό να δοθεί παράταση στον διάλογο για τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν. Η απεργία δεν πραγματοποιήθηκε. Ο κ. Κενεβέζος, για άσχετους με το θέμα λόγους, αποχώρησε τον Φλεβάρη του 2014 από το Υπουργείο. Ανέλαβε ο κ. Καδής. Το ΝΣΔΕ ψηφίστηκε στη Βουλή στις 9/7/2015, με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία. Η διαφορά είναι πως η επιμονή της ΠΟΕΔ, η οποία έμεινε να παλεύει μόνη της, έτυχε κάποιας απήχησης και πέραν από τις μονιμοποιήσεις, τις οποίες ήταν υποχρεωμένη η Κυβέρνηση να δώσει, επιτεύχθηκε η ψήφιση μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2027, σε αντίθεση με την πρόταση της Κυβέρνησης για να ισχύει μέχρι το 2023 (αρχική πρόταση μέχρι το 2018). 

Παρά τις εκκλήσεις της ΠΟΕΔ, το Υπουργικό Συμβούλιο, λίγες μέρες μετά, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς διάλογο με την ΠΟΕΔ, προχώρησε, σε συνεδρία του στο Τρόοδος, και αποφάσισε την Ενιαία Πολιτική για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών. Και φυσικά τα προβλήματα παρουσιάστηκαν βουνό. Και ακόμα είναι εκεί, γιατί δεν υπάρχει η βούληση για τη σωστή εφαρμογή, που θα ακουμπά σε ορθολογιστική προσφορά των προγραμμάτων στη βάση των πραγματικών αναγκών αλλά και στον σεβασμό της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω καθώς και το ότι τα μέτρα τα οποία, αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4/7/2018 και εξήγγειλε ο νυν ΥΠΠ κ. Χαμπιαούρης συνιστούν κυβερνητική πολιτική, η οποία είναι σχεδιασμένη κατ’ εντολή των μνημονιακών, αποφασισμένων από κοινού, Κυπριακή Πολιτεία και Τρόικα, επιταγών, η οποία εφαρμόζεται από το 2013, διερωτάται κάποιος: η αυριανή συνάντηση των ηγεσιών των Συντεχνιών των εκπαιδευτικών με τον ΠτΔ μπορεί να έχει ως κύριο αντικείμενο της τα θεμελιώδη ζητήματα αρχής, που ακουμπούν στα δημοκρατικά θέσμια και την προστασία και ανάπτυξη της Δημόσιας Εκπαίδευσης;

Συγκεκριμένα ο ΠτΔ θα δώσει στη συνάντηση την κατεύθυνση εκείνη κατά την οποία: (α) η Πολιτεία έμπρακτα σέβεται το συνδικαλίζεσθαι; (β) η Πολιτεία αναγνωρίζει έμπρακτα τις δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου για όλα τα εργασιακά θέματα; (γ) η Κυπριακή Κυβέρνηση αναγνωρίζει έμπρακτα τις αρχές της δημοκρατικής διαπραγμάτευσης, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία αλλά και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τον Κοινωνικό Διάλογο στην Εκπαίδευση καθώς και τη Διακήρυξη της UNESCO για το status του εκπαιδευτικού; (δ) η Κυβέρνηση στηρίζει πραγματικά και ουσιαστικά τη Δημόσια Εκπαίδευση και το Δημόσιο Σχολείο στη βάση του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα;

Στην παρούσα δημόσια παρέμβαση δεν πρόκειται να υπάρξει περισσότερη ανάλυση των πιο πάνω θεμελιακών παραμέτρων. Εκφράζεται μόνο με σαφήνεια η αναγκαιότητα να διαφανεί πολιτικός προσανατολισμός που να φωτίζει τη Δημοκρατία και να δίνει ώθηση στη Δημόσια Εκπαίδευση.

*Πρόεδρος  ΑΚίΔΑ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016