KESJULY18

2018-07-26 13:37:02
Ο «ανορθολογισμός» της εκπαίδευσης

Ο «ανορθολογισμός» της εκπαίδευσης


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ*

Ως χώρα όντως έχουμε υψηλές (όχι τις υψηλότερες) δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Τιμή μας και περηφάνεια μας.

Ως χώρα έχουμε επίσης και υψηλές (ίσως από τις υψηλότερες ανά νοικοκυριό) ιδιωτικές δαπάνες για τη μόρφωση των παιδιών μας (βλ. έξοδα για ιδιωτικά φροντιστήρια, κ.λπ.). Έχουμε επίσης, σε ποσοστιαία αναλογία, τους και τις καλύτερα καταρτισμένους και καταρτισμένες, σε επίπεδο μεταπτυχιακών προσόντων, εκπαιδευτικούς. Όπως επίσης έχουμε και γονείς που επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Και ενώ όλα τα πιο πάνω συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας θα έπρεπε να αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη μεγιστοποίηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, ώστε το δημόσιο σχολείο να αποτελέσει πρότυπο εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις κυβερνητικές αποφάσεις, προσπαθεί να τα εξαλείψει.

Όλες οι αλλαγές που προωθήθηκαν από το 2013 και μετά, στο όνομα μιας δήθεν εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όχι μόνο εκμηδενίζουν τα πλεονεκτήματα και τις υπάρχουσες προϋποθέσεις, που θα ανέβαζαν την Κύπρο εκεί που της αξίζει στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά, οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην κατάρρευση του κυπριακού σχολείου.

Είναι λες και η παρούσα διακυβέρνηση να έχει αποφασίσει συνειδητά ότι θα κινηθεί προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινούνται τις τελευταίες δεκαετίες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα και υψηλά μαθησιακά αποτελέσματα.

Αντίθετα λοιπόν με ό,τι υποδεικνύουν οι σύγχρονες τάσεις στην παιδαγωγική επιστήμη, η παρούσα διακυβέρνηση, αποφάσισε να βαρυφορτώσει με νέα ύλη και με γραφειοκρατικές διαδικασίες τα προγράμματα σπουδών των γνωστικών αντικειμένων, εισάγοντας τους «δείκτες επιτυχίας και επάρκειας», να «πνίξει» την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημιουργικότητα των παιδιών και των εκπαιδευτικών, διαμορφώνοντας ένα δύσκαμπτο ωρολόγιο πρόγραμμα που εξαφανίζει ακόμα και τις ελάχιστες ευκαιρίες που είχαν μέχρι σήμερα για ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες, και να μετατρέψει το δημόσιο σχολείο σε ένα «απέραντο εξεταστικό κέντρο» που όχι μόνο δεν είναι σε θέση να καλλιεργήσει τις ικανότητες κλειδιά του 21ου αιώνα, όπως είναι η κριτική σκέψη, η ικανότητα για συνεργασία και η άριστη χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά, αντίθετα, παραμένει προσκολλημένο στην προώθηση της στείρας απομνημόνευσης πληροφοριών.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Κύπρου είναι από τις και τους πιο σκληρά εργαζόμενους και εργαζόμενες. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου παρακολουθούν 35 ώρες μάθημα την εβδομάδα και του Γυμνασίου 38 τη στιγμή που σε εκπαιδευτικά συστήματα χωρών, οι οποίες κατατάσσονται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις σε επιδόσεις στα μαθησιακά αποτελέσματα, οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας δεν ξεπερνούν τις 24.

Τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου, πέραν από τα 2-3 γραπτά διαγωνίσματα στα οποία παρακάθονται κάθε τετράμηνο σε 17 διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, είναι υποχρεωμένα να παρακάθονται και σε εξετάσεις τετραμήνων, τελικές εξετάσεις και σύντομα και εξετάσεις πρόσβασης. Τη στιγμή μάλιστα που σε εκπαιδευτικά συστήματα χωρών με τα υψηλότερα μαθησιακά αποτελέσματα τα παιδιά παρακάθονται σε επίσημες γραπτές εξετάσεις, για πρώτη φορά,  στην ηλικία των 16 χρόνων.

Κύριε Υπουργέ Παιδείας, κύριε Αβέρωφ Νεοφύτου και κύριε Γενικέ Εισαγγελέα, τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί της Κύπρου έχουν αποδείξει πολλές φορές πως όταν αφεθούν ελεύθεροι και ελεύθερες να δράσουν και πως όταν το σύστημα που δημιουργήσατε τους επιτρέψει να απελευθερώσουν όλες τις δημιουργικές τους δυνάμεις τότε φτιάχνουν, όλοι και όλες μαζί, μικρά εκπαιδευτικά θαύματα. Τα βραβεία και οι διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και ολυμπιάδες, στις βραβεύσεις των οποίων  σπεύδετε να παραστείτε, είναι μόνο κάποια παραδείγματα.

Συνεπώς, και επειδή όλοι και όλες εμείς οι εκπαιδευτικοί «της έδρας» σας ξέρουμε καλά, είμαστε απόλυτα βέβαιοι και βέβαιες ότι ο «εξορθολογισμός» σας, και αυτή τη φορά, δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει στο δημόσιο σχολείο παρά επιπλέον πίεση και άγχος. Στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και αναπόφευκτα και στα παιδιά.

 

Έχετε ρημάξει τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των παιδιών, έχετε στραγγαλίσει τη δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών και έχετε εξασθενίσει το κέφι και τη διάθεση των γονιών να προσφέρουν στα παιδιά τους όλα όσα δικαιούται να απολαμβάνει ένας μορφωμένος άνθρωπος του 21ου αιώνα. Έχετε, μέσα σε έξι χρόνια, εξαφανίσει όλες τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να πάρουν τα παιδιά, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς της Κύπρου, στον τομέα της εκπαίδευσης, εκεί που τους αξίζει…

 

Είναι καιρός πλέον να πάρετε την απάντηση που σας αξίζει: φτάνει ως εδώ!

*Δάσκαλος

Μέλος Δ.Σ. Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων & Νηπιαγωγών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016