KESJULY18

2018-07-26 08:23:59
Μερικές ιδέες για λύση στα τρέχοντα προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα

Μερικές ιδέες για λύση στα τρέχοντα προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα


«Η ανταμοιβή μετά την προσφορά»

ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΚΡΙΔΗ Ph. D.*

Διαχρονικά οι εκπαιδευτικοί μέσω των οργανώσεων τους και οι διαχειριστές της εκπαίδευσης μέσω του Υπουργείου Παιδείας πήραν και έδωσαν υπηρεσίες/ωφελήματα και δράση/ανταλλάγματα από τους εκπαιδευτικούς δίνοντας εκπτώσεις στο χρόνο διδασκαλίας. Προφανώς αυτό ήταν λάθος τακτική, πιστεύω και από τις δύο πλευρές.

Ενώ το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δεν διορθώθηκε ποτέ ή δεν τοποθετήθηκε σε αξιοκρατικές και δίκαιες ρυθμίσεις, σε όλα τα επίπεδα, πιστεύω ότι τα προβλήματα που συναντούμε σήμερα βασίζονται κυρίως στο προβληματικό σύστημα αξιολόγησης.

Εφόσον μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε πολύ μακριά και ίσως δεν μπορούμε να φτάσουμε ποτέ σε ένα αποκεντρωτικό σύστημα λειτουργίας των σχολείων όπου το κάθε σχολείο να μπορεί να λειτουργήσει με σημαντικό βαθμό αυτονομίας, τότε θα πρέπει να προωθηθούν λύσεις χωρίς αυτονομία. Όταν λέμε αυτονομία εννοούμε ο Διευθυντής του σχολείου να μπορεί να επιλέξει του εκπαιδευτικούς του σχολείου του, να τερματίσει το συμβόλαιο εκπαιδευτικού και Συμβούλια σχολείων να μπορούν να τερματίσουν συμβόλαια των Διευθυντών ώστε το σύστημα να είναι δυναμικό με κίνητρα για επαγγελματισμό από όλους. Με άλλα λόγια, κατάργηση της μονιμότητας,  πράγμα που στα δεδομένα της Κυπριακής κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει εύκολα αφού αφορά όλη τη Δημόσια Υπηρεσία και φυσικά λειτουργούμε σε μια κομματοποιημένη Δημόσια Υπηρεσία και Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία που τα μέλη της συνήθως εκπροσωπούν ή διορίζονται καθ’ υπόδειξη πολιτικών κομμάτων.

Σήμερα όμως, λόγω της ισοπέδωσης του συστήματος αξιολόγησης, που καταλήγει σε προαγωγή στη βάση αρχαιότητας και μορίων τα οποία αυξάνονται στη βάση και πάλι της αρχαιότητας, αφού κανείς εκπαιδευτικός, όσο άριστος και να είναι, δεν μπορεί να ξεκινήσει με βαθμολογία πάνω του 35/40. Είναι γνωστό στη γλώσσα των επιθεωρητών ότι πρώτη βαθμολογία ξεκινά συνήθως από το 32-33. Μόνο αυτή η φράση είναι αρκετή για να ακυρώνει όλη τη αξιοπιστία του συστήματος αξιολόγησης.  

Άρα το πρόβλημα στην Κύπρο δεν λύνεται με αποκεντρωτικό σύστημα, για τους πιο πάνω λόγους. Το πρόβλημα στην Κύπρο μπορεί να λυθεί με μια πράξη μόνο.... Σωστό Σύστημα Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών. Δηλαδή αν ο εκπαιδευτικός εργαστεί για: να οργανώσει θέατρο, να είναι υπεύθυνος τάξης ή εργαστηρίου, να υποστηρίξει ταλαντούχους ή αδύναμους μαθητές, να εργαστεί εκτός σχολικού ωραρίου κ.α., τότε να παίρνει μόρια (όχι μείωση ωρών διδασκαλίας) τα οποία να μετρούν για την βαθμολογική του αξιολόγηση και έτσι να περνά σε προαγωγή πιο ενωρίς από αυτούς που δεν ενδιαφέρονται ίσως για προαγωγή. Προαγωγή σημαίνει τότε λιγότερες ώρες διδασκαλίας και περισσότερα χρήματα. Δηλαδή η ανταμοιβή έρχεται μετά την προσφορά.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα μπορεί επίσης να εξετάσει το θέμα των βοηθών διευθυντών και διευθυντών σχολείων ώστε αυτοί που θα έχουν δικαίωμα για προαγωγή σε τέτοιες θέσεις να εξασφαλίζουν εκ των προτέρων τα τυπικά προσόντα και τις αναγκαίες δεξιότητες. Δηλαδή να μην γίνονται οι εκπαιδευτικοί βοηθοί ή διευθυντές και μετά να ακολουθεί η επιμόρφωση.

Τώρα για την μείωση ωρών σε συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, υπάρχουν πολλά μοντέλα. Στη Σλοβενία για παράδειγμα κανείς συνδικαλιστής δεν παίρνει απαλλαγή από τη διδασκαλία. Ο συνδικαλισμός είναι επιλογή και όχι υποχρέωση, έτσι αυτό γίνεται στον ελεύθερο χρόνο και οι συνδικαλιστές παίρνουν χρηματικό επίδομα από τις Ενώσεις τους, αφού οι εκπαιδευτικοί πληρώνουν συνδρομές σε αυτές. Αν υπάρχει ανάγκη για πλήρη απασχόληση συνδικαλιστών τότε θα μπορούν 2-3 εκπρόσωποι του συνδικαλισμού να παίρνουν άδεια άνευ απολαβών και να πληρώνονται από την Ένωση τους η οποία να μπορεί να παίρνει σχετική χρηματοδότηση από το κράτος.

Προσωπικά θα αναγνωρίσω ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μπήκε σε σωστή πορεία όταν θα μπορούν να δίνονται πρώτες βαθμολογίες σε εκπαιδευτικούς από 38/40 και άνω.

*Πρόεδρος του European Association of ERASMUS Coordinators

Πρόεδρος του European Association of Career Guidance

Πρόεδρος της Mathematical Society of South-Eastern Europe

Πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας

Πρόεδρος του Ιδρύματος ΘΑΛΗΣ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Γρηγόρης Μακρίδης
Thu July 26, 2018, 18:44:36
Αγαπητέ Γιαννάκη , γνωρίζω τι θα πει ετοιμασία θεάτρου αφού είμαι ο δημιουργός του διαγωνισμού Μαθηματικού Θεάτρου σε Κυπριακό και Διεθνές επίπεδο.
Το σημείωμα μου δεν είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική.
Σε παλαιότερα άρθρα δήλωσα ότι η ύλη στα μαθήματα, τουλάχιστο για τα Μαθηματικά που γνωρίζω , πρέπει να μειωθεί στο 60% για να υπάρχει χρόνος στο σύστημα για τον εκπαιδευτικό και μαθητή να αναπτύξουν δεξιότητες και να κατανοήσουν σε βάθος το αντικέιμενο με επικέντρωση σε εφαρμογές της γνώσης.
Γράψετε μου στο greg@thalescyprus.com όσοι θέλετε για να σας στείλω παρουσίαση μου για την εξέλιξη της παιδειάς.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ
Thu July 26, 2018, 16:24:06
Κύριε Μακρίδη, από τα γραφόμενά σας με παραπέμπεται σε καθηγητή που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με ετοιμασία θεάτρου, υπεύθυνο τμήματος, υπεύθυνο εργαστηρίου. Αν είχατε ασχοληθεί θα αντιλαμβανόσασταν ότι οι 1 ή 2 περιόδους απαλλαγή την εβδομάδα είναι μηδαμινές για την διεκπεραίωση αυτών των καθηκόντων. Είναι στη καλή διάθεση των εκπαιδευτικών που αναμιγνύονται σε αυτές τις δραστηριότητες για να μπορέσει η σχολική μονάδα να λειτουργήσει.
Δηλαδή εσείς μας θέλετε εκπαιδευτικούς μηχανές χωρίς χρόνο ξεκούρασης!!!

Μιχάλης Συμεού
Thu July 26, 2018, 14:01:55
Ήδη εργαζόμαστε σε αρκετό βαθμό εκτός σχολικού χρόνου, γιατί δεν μας φτάνουν οι ώρες στο σχολείο. Αυτό δεν το αναγνωρίζει και δεν το εκτιμά κανείς, δυστυχώς... Πόσο μάλλον, αν αυξηθούν οι διδακτικές ώρες...
Μην μας φορτώσετε κι άλλα. Είμαστε και γονείς, έχουμε και οικογένεια και χρειαζόμαστε και κάποια ξεκούραση.
Αυτό που μπορεί να γίνει, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από κανένα για να πραγματοποιηθεί, είναι να γίνεται ένας πιο καλός και σωστός προγραμματισμος από το υπουργείο, ούτως ώστε ο κάθε εκπαιδευτικός να γνωρίζει από τον Ιούνιο σε ποιο σχολείο θα βρίσκεται την επόμενη σχολική χρονιά, ποια τάξη, μαθήματα και καθήκοντα θα έχει και τότε να εκμεταλλεύεται άνετα το νεκρό χρονικό διάστημα του καλοκαιριού, για να οργανωθεί επαρκώς και κατάλληλα, ούτως ώστε να ξεκινά η νέα σχολική χρονιά απρόσκοπτα και χωρίς άγχος, αλλά με δυναμική.
Επίσης, όλες οι επιμορφώσεις να συσσωρεύονται και να γίνονται πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, ούτως ώστε να μην χάνεται περαιτέρω διδακτικός χρόνος.

Μιχάλης Α. Πόλης
Thu July 26, 2018, 10:28:49
Οι συντεχνίες επιχορηγούνται από το κράτος και όχι μόνο από τα μέλη τους. Η υποχρέωση της Πολιτείας για διευκόλυνση των συντεχνιών προκύπτει από τη Σύμβαση 135 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και τους κυρωτικούς Νόμων που ψήφισε η Βουλή. Σας παραπέμπω στο πρόσφατο άρθρο μου για λεπτομέρειες. Παρόμοιας μεταχείρισης τυγχάνουν οι συντεχνίες ΠΕΟ ΣΕΚ ΔΕΟΚ κλπ. Οι εκπρόσωποι της συντεχνίας συμμετέχουν σε δραστηριότητες που γίνονται υποχρεωτικά σε εργάσιμο χρόνο (π.Χ συνεδρίες στο υπουργείο, κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας κλπ άρα δεν μπορούν να μην έχουν απαλλαγή σε εργάσιμο χρόνο.
Η βαθμολογία στην εκπαίδευση είναι υποκειμενική. Στηρίζεται σε πολλούς αστάθμητους παράγοντες που είναι πέραν της θέλησης του δασκάλου όπως το επίπεδο της τάξης οι προσωπικές σχέσεις με το διευθυντή, επιθεωρητή με τους γονείς. Αν ο δάσκαλος καλύπτει κάποια ελάχιστα στάνταρτ όπως πειθαρχία, εκτέλεση μαθήματος, έλεγχος εργασιών μαθητών κλπ είναι πολύ δύσκολο να διαφοροποιήσεις πρακτικά τον ένα δάσκαλο από τον άλλο. Γιαυτό υπάρχει ισοπέδωση. Ο επιθεωρητής παρακολουθεί το δάσκαλο 2-3 φορές το χρόνο να κάνει μάθημα. Επιπλέον ελέγχει δείγματα των γραπτών εργασιών των μαθητών. Είναι δύσκολο να υπάρξει διαφοροποίηση.
Οι εξωδιδακτικές δραστηριότητες είναι πολλές. Εκ των πραγμάτων κάθε ειδικότητα θα παίρνει τη δική της και έτσι δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση για σκοπους μοριοδότησης προαγωγής με την ανάληψη τους. Πρακτικά η κατάργηση των απαλλαγών σημαίνει αύξηση των ωρών εργασίας για όλους και συνακόλουθα μείωση διορισμών. Αν αυτή ήταν η πρόθεση τι νόημα είχε το νέο σύστημα διορισμών αν δεν θα υπάρχουν διορισμοί;
Περεταίρω το κίνητρο για προαγωγές έχει νόημα αν υπάρχουν προαγωγές. Στη Δημοτική Εκπαίδευση υπάρχουν ελάχιστες προαγωγές ως το 2025.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016