KESJULY18

2018-07-21 14:44:16
20 Ιανουαρίου 2015. Προβληματισμοί για τη Μέση Εκπαίδευση

20 Ιανουαρίου 2015. Προβληματισμοί για τη Μέση Εκπαίδευση


Πρύτανης Χριστοφίδης: «Δημιουργήσαμε ένα σύστημα που εκκολάπτει έναν άκρατο συνδικαλισμό ο οποίος δεν αφήνει να ευδοκιμήσει τίποτα το καινούριο, γιατί μοναδικός του στόχος είναι η επιβίωση και διαιώνισή του»

Ζητήσαμε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, τις απόψεις του γύρω από την πρόσφατη κρίση στην Παιδεία. Στην απάντηση του μας ανέφερε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι η συνέχεια ενός ξεπερασμένου και αναχρονιστικού εκπαιδευτικού συστήματος που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στον σύγχρονο κόσμο. Πρόκειται για ένα σύστημα ανάφερε που είναι πλέον καταδικασμένο. Μας παράπεμψε στην επιστολή του που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 20 Ιανουαρίου του 2015 με τίτλο «Θέμα: Προβληματισμοί για τη Μέση Εκπαίδευση». Αυτά που έγραψα τότε μας ανέφερε, σήμερα ισχύουν ακόμη πολύ περισσότερο.

«Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2015

Α.Ε. Πρόεδρo της Κυπριακής Δημoκρατίας

Κύριο Νίκο Αναστασιάδη

Πρoεδρικό Μέγαρo

1401 Λευκωσία

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Θέμα: Προβληματισμοί για τη Μέση Εκπαίδευση

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω για ένα θέμα, για το οποίο πιστεύω ότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του θα αφήσουν βαθιά σημάδια στην πατρίδα μας, με μειωμένη δυνατότητα επαναφοράς στην επιθυμητή κατάσταση. Πρόκειται για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Μέση Εκπαίδευση, η οποία διέρχεται μια περίοδο πλήρους κατάρρευσης, δεδομένου ότι το επίπεδο του δημόσιου Γυμνασίου και Λυκείου έχει πλέον πραγματικά φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Δεν υπερβάλλω. Τα προβλήματα, όπως αναδεικνύονται από τις επιδόσεις των Κυπρίων μαθητών σε διεθνείς διαγωνισμούς, είναι εξόφθαλμα και η όποια προσπάθεια αμφισβήτησης αυτού του γεγονότος έχει άλλα κίνητρα. Στην παρούσα επιστολή μου δεν θα προβώ σε μια τεκμηριωμένη ανάλυση, ούτε θα επεκταθώ σε λεπτομερείς προτάσεις για διόρθωση των προβλημάτων. Επιθυμώ, όμως, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, να εκφράσω την αγωνία μου για το μέλλον της Μέσης Εκπαίδευσης.

Τα αποτελέσματα αυτής της κατάρρευσης τα αισθάνεται πρώτα το ίδιο το Πανεπιστήμιο, όπου τα παιδιά έρχονται εντελώς απροετοίμαστα. Σημειώστε ότι πολλά από αυτά δεν γνωρίζουν καν καλά ελληνικά! Δυσκολεύονται να γράψουν με συνοχή δύο προτάσεις και να εκφραστούν ορθά. Το δε επίπεδό τους στις θετικές επιστήμες είναι απογοητευτικό. Τα μαθηματικά που ήξεραν οι απόφοιτοι που ερχόντουσαν να σπουδάσουν στη δεκαετία του ‘90 ήταν σαφώς πολύ πιο πλούσια σε σύγκριση με τις γνώσεις των απόφοιτων της δεκαετίας που διανύουμε. Αναφέρομαι, κύριε Πρόεδρε, μόνο σε εκείνο το 20% που πέρασε στα πανεπιστήμια και υποτίθεται οτι αποτελείται από τους άριστους της δημόσιας Μέσης Εκπαίδευσης. Αναλογιστείτε σε τι επίπεδο βρίσκεται το υπόλοιπο 80%. Είναι αποκαρδιωτικό να παράγεται τόσο χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση από ένα σύστημα για το οποίο δαπανάται σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Τα σχολεία μας πρέπει να προωθούν την υψηλή ποιότητα και όχι την ισοπέδωση. Η λεγόμενη μεταρρύθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης απορρύθμισε την παιδεία, την αποσυντόνισε, τη μετέτρεψε σε ένα κακόγουστο συνδικαλιστικό πάρτι. Δείτε, για παράδειγμα, το ζήτημα του καταλόγου διοριστέων• κανένας δεν τολμούσε να αλλάξει την ισχύουσα πρακτική. Αυτό που απασχολούσε διαχρονικά την πολιτική ηγεσία δεν είναι οι επόμενες γενεές, αλλά οι επόμενες εκλογές και με αυτήν τη λογική οι εκπαιδευτικές παρατάξεις εξασφαλίζουν πολλές ψήφους. Ποιος, όμως, θα διασφαλίσει επιτέλους το δικαίωμα των παιδιών της πατρίδας μας να έχουν τους καλύτερους δασκάλους;

Δημιουργήσαμε ένα σύστημα που εκκολάπτει έναν άκρατο συνδικαλισμό ο οποίος δεν αφήνει να ευδοκιμήσει τίποτα το καινούριο, γιατί μοναδικός του στόχος είναι η επιβίωση και διαιώνισή του. Η εκπαίδευση θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μιαν άλλη λογική• εκείνη της καλλιέργειας της περιέργειας και της ανάλυσης των φαινομένων του κόσμου. Θα πρέπει, δηλαδή, να εντάξουμε στην κουλτούρα μας τον επιστημονικό πολιτισμό. Φρονώ πως χρειαζόμαστε ένα καινούριο σχολείο, με έναν εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό που δεν θα πιστεύει ότι όλα τα παιδιά είναι τα ίδια, που δεν θα ισοπεδώνει τα ταλέντα και τη δίψα για μάθηση. Χρειαζόμαστε ένα σχολείο όπου οι δάσκαλοι δεν θα εξασκούν απλά ένα επάγγελμα, αλλά μια συγκεκριμένη αποστολή για το κτίσιμο μιας άλλης πατρίδας.

Το σημερινό σύστημα της Μέσης Εκπαίδευσης πρέπει να ξανακτιστεί από την αρχή.  Θα πρέπει να επιστρέψουμε στο παλιό μας εξατάξιο Γυμνάσιο, με το κλασικό, το πρακτικό, και το οικονομικό. Όχι με νοσταλγικούς όρους, αλλά με σύγχρονους. Να επαναφέρουμε τη διδακτέα ύλη, τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και σε επίπεδο ποσότητας. Τα μαθηματικά, τα ελληνικά, τα αρχαία ελληνικά και οι επιστήμες πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Επιμένω για τη μόρφωση σε αξίες, τη σύνδεση της νεοελληνικής με τις ρίζες της, τη μάθηση που να  εστιάζει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων παραγωγής λόγου και έκφρασης διότι, ειδικά αυτές τις μέρες, πρέπει να ενισχύσουμε τις αξίες, πρέπει να μεταδώσουμε στους νέους ανθρώπους τα βαθειά νοήματα του πολιτισμού μας.

Το Γυμνάσιο πρέπει να επιστρέψει και πάλι στις αξίες του. Σε μια εποχή που τα πάντα είναι παγκοσμιοποιημένα και τελικά τείνουν να γίνουν ομογενοποιημένα και χωρίς τα δικά τους ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι πολύ σημαντικό το αίσθημα του ανήκειν. Διότι εάν τελικά τα παιδιά δεν μπορούν να ανήκουν στην κοινότητα του σχολείου τους θα επιδιώξουν να ανήκουν κάπου αλλού, στους «πορτοκαλί» ή στους «πράσινους», στις θύρες των γηπέδων και στις ακραίες ομάδες που τους προσελκύουν.

Πρέπει να κτίσουμε ένα καινούριο σχολείο μακριά από τα κούφια συνθήματα και την πολιτική εκμετάλλευση.

Ένα ανανεωμένο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης θα είναι η καλύτερη προϋπόθεση για ένα δυνατό πανεπιστήμιο, ικανό και έτοιμο να ανταποκριθεί στις κοινωνικές αλλαγές και τα νέα δεδομένα. Ένα πανεπιστήμιο που θα μπορέσει πραγματικά να κινηθεί ραγδαία προς τον κόσμο της καινοτομίας και της νέας εποχής και θα γίνει η πραγματική ατμομηχανή ανάπτυξης του τόπου σε μια πλέον διαφορετική, βιώσιμη βάση, όπου κυρίαρχο στοιχείο δεν θα είναι το εύκολο χρήμα, αλλά η γνώση και η αυτογνωσία. Εισηγούμαι, λοιπόν, εν συντομία 12 μέτρα, των οποίων η άμεση εφαρμογή ως εκκίνηση, θα μας βάλει ξανά σε μια τροχιά ποιοτικής εκπαίδευσης:

 1. Άμεση κατάργηση όλων των καταλόγων διοριστέων και δημιουργία νέου συστήματος πρόσληψης βάσει αξιόπιστων εξετάσεων. Πιστεύω ότι το γαλλικό σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο.
 2. Επιστροφή στο σύστημα: πρακτικό, κλασικό και οικονομικό. Ο κατατεμαχισμός των σχολείων έγινε για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους και στην προσπάθεια της ΟΕΛΜΕΚ για αύξηση των θέσεων διευθυντών και υποδιευθυντών.
 3. Επέκταση της σχολικής περιόδου κατά 15 μέρες.
 4. Επιστροφή στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σχολικών μονάδων.
 5. Αναβάθμιση των Τεχνικών Σχολών.
 6. Εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, με καθαρά αξιοκρατικά και όχι ηλικιακά κριτήρια.
 7. Εισαγωγή αποτελεσματικού συστήματος διοίκησης των σχολικών μονάδων, αξιοκρατικής επιλογής των διευθυντών, μετρήσιμων κριτηρίων επίδοσης των σχολικών μονάδων, και κινήτρων στους διευθυντές για την υλοποίηση των στόχων που θέτει το Υπουργείο Παιδείας.
 8. Εργαστηριακή και κτιριακή αναβάθμιση των σχολείων μας.  
 9. Υποχρεωτική συνεχής επιμόρφωση εκπαιδευτικών για να μπορούν να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σημερινές ανάγκες.
 10. Κατάργηση της λεγόμενης αναγωγής που  γίνεται στις παγκύπριες εξετάσεις με εισαγωγή ελάχιστου βαθμού πρόσβασης στα πανεπιστήμια το 10/20. 
 11. Άνοιγμα των πανεπιστημίων και για τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων με εισαγωγικές εξετάσεις που θα οργανώνονται από τις σχολές των δημόσιων πανεπιστημίων.
 12. Δημιουργία πρότυπου εξατάξιου γυμνασίου σε κάθε πόλη.

Φυσικά αντιλαμβάνομαι, κύριε Πρόεδρε, ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα προβούν σε κινητοποιήσεις και σε απεργίες, γιατί δεν επιθυμούν την αλλαγή. Πιστεύω ότι έχετε την ιστορική υποχρέωση να διαχειριστείτε την όποια κρίση προκύψει για το καλό του τόπου. Εάν κάποιοι προχωρήσουν σε απεργίες πρέπει να το διαχειριστείτε γιατί είναι καλύτερα να χάσουν σήμερα τα παιδιά μερικές εβδομάδες μαθήματα παρά να χάσει ο τόπος και άλλες γενιές στο μέλλον. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου γνωρίζουμε καλά ότι ο Υπουργός Παιδείας προσπαθεί, αντιλαμβάνεται τα θέματα, αγωνιά για την κατάσταση. Χρειάζεται να ενισχυθεί με ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να κερδίσουμε το αύριο.

Έφτασε η ώρα που πρέπει να σχεδιαστεί ένα καινούριο πλαίσιο για το μέλλον της εκπαίδευσης της χώρας. Η εκπαίδευση των παιδιών του τόπου μας είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στους συνδικαλιστές. Σε ένα όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον διεθνώς, το σημαντικότερο πλεονέκτημα ενός έθνους είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου. Η ποιοτική εκπαίδευση είναι η καλύτερη επένδυση για αυτή την ανάπτυξη. Βρίσκομαι στη διάθεσή σας αν επιθυμείτε να συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα και τέλος να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Σε μερικές μέρες όλα τα σχολεία της πατρίδας μας θα εορτάσουν πανηγυρικά τη γιορτή των γραμμάτων. Για να έχει πραγματικό νόημα αυτός ο εορτασμός θα πρέπει να επιστρέψουμε στις πραγματικές αξίες της εκπαίδευσης μας και το σχολείο να ξαναβρεί τον χαμένο προορισμό του!

Με βαθιά εκτίμηση,

Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου

Κοιν.:   Πρόεδρο της Βουλής

            Αρχηγοί Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

            Πρόεδρο Επιτροπής Παιδείας της Βουλής»


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ελένη Χαλλούμα
Mon July 23, 2018, 17:00:40
Αγαπητέ κ Πρύτανη,
Σε «ένα όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον διεθνώς» οι άνθρωποι, και ειδικότερα οι νέοι μας, χρειάζεται να μιλούν πολύ καλά και ξένες γλώσσες. Καλά θα ήταν να δοθούν στην δημοσιότητα έρευνες και στοιχεία για το χαμηλό επίπεδο ξένων γλωσσών των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου που έχει το Κέντρο Γλωσσών του ΠΚ. Στην σύγχρονη εποχή που ζούμε το ΥΠΠ έχει, αυθαίρετα, αφαιρέσει διδακτικό χρόνο από τη διδασκαλία της διεθνούς γλώσσας στη ΜΕ! Είναι πασιφανές, βέβαια, ποιοι ευνοούνται από μια τέτοια πολιτική.

Μαρία Γεωργίου
Sun July 22, 2018, 15:01:55
Από τα δώδεκα μέτρα που προτείνεται δεν είδα να εφαρμόζονται τα μέτρα 2,8,9,10,12 που είναι τα ουσιαστικά για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τα καλύτερα αποτελέσματα των μαθητών και των μελλοντικών φοιτητών σας. Το υπουργείο παιδειας προσανατολίζεται στην εφαρμογή μόνο των μέτρων 1,3 και 11. Αυτό δενθα αλλάξει κάτι στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Κύριε Πρύτανη περιμένουμε από σας τον σχεδιασμο και τηις προτασεις για σωστη παιδεία μακροχρόνια κι όχι την εφαρμογή πειραμάτων. Συνέχεια αλλάζουμε μαθησιακά και αναλυτικά προγράμματα. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί έχουν γίνει πειραματόζωα. Τα σχολεία για τους εκπαιδευτικούς τουλαχιστον της μέσης εκπαίδευσης έχουν εδώ και πολλά χρόνια τον ίδιο εργασιμό χρόνο για τους εκπαιδευτικούς. Αυτό που άλλαξε είναι ο διδακτικός χρόνος που αυξάνεται ή μειώνεται πάντα με πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου παιδείας για να γίνονται εγκαιρα οι εισδοχές των φοιτητών στα κυπριακά πανεπιστήμια που έχουν διαφορετικό ακαδημαικό έτος από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μήπως θα πρέπει το υπουργείο παιδείας να αρκεστεί στο να δίνει απολυτήρια και σεις τα πανεπιστήμια αξιοκρατικά να επιλέγεται τους φοιτητες σας χωρίς αναγωγές. να μπαίνουν και να βγαίνουν αυτοί που αξίζουν κι όχι να βαλούμε με τρεις κατανομές και μεταγραφές όσο το δυνατον περισσότερους φοιτητές και να φέρνουμε επισκέπτες καθηγητές για να περάσουν αυτούς που με βάσει τους κανονισμούς δεν θα έπρεπε μετα την εξαετή φοίτηση τους να πάρουν πτυχίο. Αναλογιστείτε και τις δικές σας ευθύνες!!!

Κώστας Αναστασίου
Sun July 22, 2018, 13:03:07
Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αγνοώντας βασικές αρχές Παιδαγωγικής, συμπεριφέρεται σαν συνδικαλιστής. Θα θέσω κάποια πρόχειρα ερωτήματα απαντώντας στις έτσι και αλλιώς πρόχειρες θέσεις – εισηγήσεις του κου Χριστοφίδη.
Κύριε Πρύτανη
1. Έχετε κατανοήσει το ρόλο του δημόσιου σχολείου;
2. Είστε σίγουρος ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έρχονται οι άριστοι μαθητές; Μπορείτε να δώσετε στη δημοσιότητα ποιες είναι οι επιδόσεις των μαθητών που δεν αποδέχονται τη θέση που τους προσφέρει το ΠΚ; Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί οι μαθητές δεν αποδέχονται τις θέσεις που τους προσφέρετε;
3. Πώς γίνεται οι άριστοι φοιτητές του ΠΚ της δεκαετίας του 90 να είναι αποτυχημένοι καθηγητές Μέσης το 2018;
4. Όσον αφορά το σημείο 11, ΄ Άνοιγμα των πανεπιστημίων και για τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων …΄, ποιος εμποδίζει τα παιδιά αυτά να μπούν στο ΠΚ;

Μάριος Πίκας
Sat July 21, 2018, 16:51:17
Γιατί την δεκαετία του 90 ήταν πιο ψηλό το επίπεδο των νεοεισερχόμενων μαθητών μας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου; Τότε δεν υπήρχε συνδικαλισμός; Η πιο δραστική αλλαγή τα τελευταία 20-30 χρόνια ήταν η εισαγωγή του Ενιαίου Λυκείου και η οποία ήτανε πολιτική απόφαση. Το ενιαίο λύκειο (το οποίο ίσως και να διαφημίστηκε ως εκσυχρονισμός) μας πήρε χρόνια πίσω. Το αποτέλεσμα του ενιαίου Λυκείου ήταν να είναι το πιο δημοφιλές μάθημα επιλογής η δακτυλογραφία. Η πολιτική του ράβε ξύλωνε έχει πάρει χρόνια πίσω την παιδεία μας. Σωστά ο πρύτανης το 2015 καλέι σε επαναφορά των συνδυασμών σε μια νέα μορφή.
"το σημερινό σύστημα της Μέσης Εκπαίδευσης πρέπει να ξανακτιστεί από την αρχή. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στο παλιό μας εξατάξιο Γυμνάσιο, με το κλασικό, το πρακτικό, και το οικονομικό. Όχι με νοσταλγικούς όρους, αλλά με σύγχρονους"
Τέλος να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο από την δεκαετία του 90 μέχρι σήμερα δέχεται πολύ περισσότερους φοιτητές. Για παράδειγμα εκεί που είχε 30 φοιτητές για σπουδές σε Μαθηματικά και Στατιστική τώρα έχει πολύ περισσότερους (60 ή 80, δεν είμαι σίγουρος για τον αριθμό, μπορεί να έχω λάθος αλλά είναι περισσότεροι των 30). Άρα είναι λογικό να έχει πέσει και το επίπεδο αυξάνοντας κατά πολύ τον αριθμό. (Θέλουμε ποιότητα ή ποσότητα;)

Έλενα Αντρεου
Sat July 21, 2018, 16:29:00
Τα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν κριτήρια εισδοχής φοιτητών για κάποιον λόγο. Ποιος είναι αυτός ;
Τη δεκαετία του '90 οι φοιτητές σας ήξεραν πιο πολλά μαθηματικά και ήξεραν να συντάξουν σωστά μια πρόταση γιατί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έμπαινα αποκλειστικα οι άριστοι των αρίστων. Στη δεκαετία μας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν μπαίνουν αποκλειστικά οι άριστοι των αρίστων. Αυτοί έχουν τόσες άλλες επιλογές πέραν του Πανεπιστημιου Κύπρου. Από τη στιγμή που δεν έχετε βαθμολογικο περιορισμό στην εισδοχή φοιτητων...βλέπετε απ'ολα στα τμήματα σας. Το τι βλέπετε είναι ανάλογο των βαθμολογιών με τις οποίες μπήκαν οι φοιτητές στα τμήματα σας.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016