KESJULY18

2018-07-19 10:04:30
Κρίση στην εκπαίδευση

Κρίση στην εκπαίδευση


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΙΟΛΑΡΗ*

Δυστυχώς, είμαστε μάρτυρες, για άλλη μια φορά, μιας κρίσης στην εκπαίδευση η οποία απειλεί να επηρεάσει  την ομαλή έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, αλλά το κυριότερο την προσπάθεια διόρθωσης των κακώς εχόντων στην Παιδεία.

Σίγουρα ο κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να ανήκει σε συντεχνίες, οι οποίες προωθούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του.

Όμως κανένας εργαζόμενος δεν έχει το δικαίωμα, επειδή έχει τη δύναμη, να αποφασίζει πότε θα μπει στη τάξη ή με πόση όρεξη θα εργαστεί .

Οι γονείς και οι μαθητές, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, αναμένουν και δικαιούνται να απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και δεν μπορεί να είναι όμηροι των όποιων λογικών ή παράλογων απαιτήσεων των εκπαιδευτικών.

Επί της ουσίας αν κάποιοι δάσκαλοι ή καθηγητές, για να εξασκήσουν καλύτερα, όπως το αντιλαμβάνονται, το συνδικαλιστικό τους έργο πρέπει να μην διδάσκουν, τότε να πληρώνονται από τη Συντεχνία τους (με εισφορές, είτε από τα μέλη τους) πάντως όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα θα είναι και πιο ανεξάρτητοι.

Και επιπρόσθετα αν παράλληλα διδάσκουν και είναι και μέλη του Συμβουλίου της Συντεχνίας μπορούν, αφού οι ίδιοι το επέλεξαν, μετά που κλείνει το σχολείο να εξασκούν τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα. Και όσο για το επιχείρημα τους πως τα μέλη του με τις τοποθετήσεις σκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές, κάλλιστα μπορούν να  συνεδριάζουν μέσω  Skype ή άλλων παρόμοιων πλατφόρμων. Και αν πρέπει να παρευρεθούν σε κάποιες συναντήσεις στη Βουλή ή αλλού, τότε να δικαιούνται απαλλαγή κάποιων διδακτικών περιόδων.

Το κυριότερο όμως, που αναμένει και δικαιούται η κοινωνία, είναι Υπουργείο και Συντεχνίες να παραδεχθούν πως πολλά χρήζουν βελτίωσης, να σταματήσουν να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, τα οποία δυστυχώς φαίνονται από τα αποτελέσματα, τόσο σε ντόπιες όσο και σε διεθνείς εξετάσεις, αλλά και την άνθηση των φροντιστηρίων, αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά και λανθασμένα πρότυπα των μαθητών μας, και επιτέλους να δουν την ουσία.

Τα άλλα, όσο σπουδαία και αν είναι, να τα επιδιώξουν αλλά όχι εις βάρος των μαθητών. Αντίθετα να δείξουν τον επαγγελματισμό τους και τότε η κοινωνία θα τους στηρίξει.

*Ακαδημαϊκός Διευθυντής  - City Unity College

Οικονομολόγος


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Thu July 19, 2018, 12:27:30
Είναι νομική υποχρέωση του εργοδότη με βάση τη Σύμβαση 135 της Διεθνούς Οργάνωσης εργασίας και του κυρωτικού νόμου 30(ΙΙΙ)/1995 που ψήφίσε η βουλή όπως ο εργοδότης παρέχει διευκολύνσεις στους εκπροσώπους της συντεχνίας. Αυτό το δικαίωμα καταργήθηκε βάναυσα και μονομερώς από τον εργοδότη. Κατάργησαν το συνδικαλιστικό χρόνο και δεν αντιπρότειναν, ως όφειλαν, οποιαδήποτε άλλη διευκόλυνση.
Αν εγώ ως εργαζόμενος χρειαστώ την παρέμβαση της συντεχνίας να έρθει επιτόπου στο σχολείο για κάποιο πρόβλημα πώς θα έχω βοήθεια αν δεν έχουν συνδικαλιστικό χρόνο; Ακόμα και οι καθαρίστριες του σχολείου μας φέρνουν τους συντεχνιακούς τους όταν έχουν κάποιο παράπονο από το σχολείο. Εμείς θα είμαστε δηλαδή ξεκρέμαστοι και τρομοκρατημένοι στο έλεος του εργοδότη;
Οι οργανώσεις ΠΕΟ ΣΕΚ και ΔΕΟΚ έχουν επιχορήγηση σε χρήμα για να λειτουργούν. Εμείς ως τώρα είχαμε το ισόποσο σε συνδικαλιστικό χρόνο. Είμαστε 13 000 εκπαιδευτικοί και οι συνδικαλιστικές απαλλάγες αντιστοιχούν σε 23 εκπαιδευτικούς. Αντιστοιχούν δηλαδή 1 συνδικαλιστής σε κάθε 565 εκπαιδευτικούς. Είναι πολλοί;
Κανένα αίτημα δεν θέσαμε στον εργοδότη. Αυτός μονομερώς αποφάσισε να αυξήσει το διδακτικό χρόνο κατά μια περίοδο να κόψει τις διευκολύνσεις στη συντεχνία και θέλει να κόψει και άλλα. Έπρεπε να αφήσουμε το Υπουργείο να μας κατασπαράξει χωρίς ούτε μια διαμαρτυρία;
Ακόμα και οι συντεχνιακοί του συνδικάτου των τουρκοκυπρίων δασκάλων έχουν συνδικαλιστικό χρόνο. Εμείς ζούμε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρα της υποσαχάρειου Αφρικής;
Αν κάνουν απεργία οι γιατροί βάζετε μπροστά τα δικαιώματα των ασθενών, αν απεργήσουν οι δάσκαλοι είναι κρίμα οι μαθητές και ούτω καθεξής. Με αυτή τη λογική κανένας δεν θα έκανε απεργία. Μπορείς να έχεις και το σκύλο χορτάτο και τη πίττα σωστή; Αντί να κατακρίνετε αυτούς που μας παίρνουν εργατικά δικαιώματα επιτίθεστε εμάς που προσπαθούμε να τα κρατήσουμε;

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016