KESJULY18

2018-07-16 10:42:42
«Απόν απέξω του χορού πολλά τραούθκια ξέρει!»

«Απόν απέξω του χορού πολλά τραούθκια ξέρει!»


 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΙΚΑ* 

Ως κοινωνία πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε όλα τα επαγγέλματα. Το κάθε επάγγελμα έχει τις δυσκολίες του και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μια κοινωνία χωρίς π.χ. τον αστυνομικό, το μάγειρα, τον τροχονόμο, το γιατρό, τον οικοδόμο, τον υπάλληλο του Δήμου κλπ. Η δουλειά είναι ευλογία. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό πιο έντονα, αλλά και διαχρονικά, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να πληγεί και να απαξιωθεί το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Αυτή η προσπάθεια γίνεται με κύριους άξονες την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και το ύφος της κριτικής που ασκείται είναι σε βαθμό που αγγίζει τα όρια της εμπάθειας και της κακεντρέχειας. Ας δούμε πιο κάτω μερικά παραδείγματα της εν λόγω προσπάθειας.

Γίνεται συχνά αναφορά ότι οι μαθητές μας πατώνουν σε σχέση με άλλες χώρες στο PISA. Το PISA  είναι μια εξέταση στην οποία δεν είναι καθόλου εξοικειωμένοι οι μαθητές μας, ενώ σε άλλες χώρες έχει εδώ και χρόνια ενταχθεί στο εκπαιδευτικό τους σύστημα (και ως φιλοσοφία εκπαίδευσης). Επίσης, οι μαθητές μας, δεν έχουν κανένα κίνητρο για να αφοσιωθούν στις συγκεκριμένες εξετάσεις. Για να το πούμε πιο απλά, είναι σαν να παίζεις σε φιλικό παιχνίδι ποδοσφαίρου που δεν θα μετρήσει πουθενά για σένα προσωπικά και σου λένε να βάλεις το πόδι σου στη φωτιά. Είναι πολύ απλό… δεν θα το βάλεις.   

Δεύτερη προσπάθεια παραπληροφόρησης είναι οι μέσοι όροι στις Παγκύπριες εξετάσεις (ΠΕ). Δυστυχώς οι ΠΕ έχουν διπλό ρόλο, να είναι δηλαδή εξέταση απολυτηρίου και ταυτόχρονα εξέταση υψηλού δείκτη διάκρισης μεταξύ των υποψηφίων για την δίκαιη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδος. Άρα γι’αυτό το λόγο, το να έχει μια εξέταση φέτος μέσο όρο 10 ενώ πέρσι είχε  μέσο όρο 9, δεν σημαίνει ότι φέτος είναι καλύτεροι οι μαθητές από πέρσι. Δυο διαφορετικές εξετάσεις δεν μπορεί να έχουν σε ποσοστό 100% τον ίδιο βαθμό δυσκολίας μιας και πρέπει να έχουν πολύ υψηλό δείκτη διάκρισης κάθε χρόνο. Άλλο στοιχείο που είναι άξιο αναφοράς είναι ότι με την πολιτική του ράβε ξήλωνε τα τελευταία 20 χρόνια στην παιδεία μας (Λύκειο συνδυασμών μετά ενιαίο Λύκειο και ξανά πάλι Λύκειο συνδυασμών – δυο εξετάσεις, μια απόλυσης και μια πρόσβασης που έγιναν μία και ξανά πάλι θα γίνουν δυο)  και τις συνεχόμενες αλλαγές, είναι δύσκολο να συγκρίνεις τη μια χρονιά με την άλλη.  Επίσης, στις ΠΕ υπάρχουν και πολλοί αδιάφοροι μαθητές που έχουν ήδη περάσει το μάθημα και στην εποχή της ευμάρειας και της κατανάλωσης δεν βρίσκουν το ηθικό κίνητρο να πάνε καλά στην εξέταση με αποτέλεσμα το φαινόμενο των αδιάφορων μαθητών να ρίχνει κατά πολύ του μέσους όρους.

Ο Γενικός Ελεγκτής (ΓΕ) έδειξε μια λίστα με μισθούς των εκπαιδευτικών η οποία να πούμε αναφερόταν την περίοδο 2011/2012, πριν την κρίση του 2013 και τις αποκοπές στη Δημόσια υπηρεσία. Αυτό ήταν τουλάχιστον ατυχές. Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί αμείβονται όπως όλοι οι πτυχιούχοι στην Δημόσια υπηρεσία. Επίσης είπε ο ΓΕ ότι οι Βοηθοί Διευθυντές στα σχολεία δουλεύουν λιγότερο από τους καθηγητές, μέχρι και 1/4 λιγότερο (!) το οποίο είναι εντελώς λανθασμένο και αβάσιμο. Μάλλον είχε υπόψη του ότι διδάσκουν λιγότερες ώρες (σίγουρα όχι το 1/4!) και αυτό είναι λόγω του ότι έχουν τόσο άλλα διοικητικά καθήκοντα και ευθύνες που ίσως να αγνοεί. Το κάθε σχολείο είναι ένας οργανισμός με τόσες πολλές δράσεις που δεν φαίνονται στον απλό εξωτερικό παρατηρητή, δεν είναι ένας οργανισμός που δουλεύει στον αυτόματο. Οι Βοηθοί Διευθυντές είναι ένα από τα πιο σημαντικά γρανάζια της όλης διαδικασίας λειτουργίας ενός σχολείου και τέτοιες δηλώσεις δεν μας παίρνουν μπροστά ως κοινωνία.

Η δουλεία του εκπαιδευτικού δεν περιορίζεται μόνο στα διδακτικά του καθήκοντα τα οποία είναι πολύ απαιτητικά αλλά και σε ένα σωρό άλλα καθήκοντα. Δυστυχώς πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι οι καθηγητές έχουν πολλή προετοιμασία στο σπίτι και σε ώρες εκτός των ωρών εργασίας τους. Η ετοιμασία φυλλαδίων, διαγωνισμάτων, διόρθωση διαγωνισμάτων είναι μια απαιτητική διαδικασία και γίνεται ως επί το πλείστον πέραν των τυπικών ωρών εργασίας τους. Όσοι έχουν κάποιο εκπαιδευτικό στο σπίτι τα γνωρίζουν όλα αυτά. Όσοι δεν έχουν όμως; Δυστυχώς εδώ στην Κύπρο επικρατεί το γνωστό: «Απόν απέξω του χορού πολλά τραούθκια ξέρει». Η διδακτική ώρα του εκπαιδευτικού είναι πολύ απαιτητική και δεν πρέπει να προσμετράται το ίδιο με μια γραφειακή ώρα στην οποία με την άνεση του κλιματιστικού και ενός ωραίου νέσκαφε διεκπεραιώνω την δουλειά μου κάνοντας το διάλειμμα μου αν νιώσω ότι το χρειάζομαι. 

Πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί δεν δίνουν βάση στις κακεντρέχειες, στην εμπάθεια και στη παραπληροφόρηση γιατί κριτές τους είναι καθημερινά οι ίδιοι οι μαθητές τους και βλέποντας την αναγνώριση στο βλέμμα τους και στα λόγια τους είναι γι’αυτούς η υπέρτατη και καθημερινή αναγνώριση του έργου τους. Πρέπει να μάθουμε ως κοινωνία ότι όπως οφείλουμε να σεβόμαστε όλες τις φυλές και γενικά τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως φύλου, πρέπει να σεβόμαστε και όλες τις επαγγελματικές ομάδες ανθρώπων, να αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες και την προσφορά κάθε επαγγέλματος και να μην μιλάμε απαξιωτικά και μηδενιστικά.       

*Εκπαιδευτικός Μέσης 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Αστερω Χατζησαββα
Mon July 16, 2018, 12:30:04
Διορθωνω :Επωφεληθουν

Αστερω Χατζησαββα
Mon July 16, 2018, 12:23:34
Πριν μερικα χρονια οταν βρεθηκα για πρωτη φορα στο δημοσιο σχολειο, βοηθος πρωι_πρωι ζητουσε στο συλλογο των καθηγητων εναν εθελοντη για αναπληρωση.Κανεις εκ των συναδελφων δεν προθυμοποιηθηκε.Και οντως εκτος χορου εγω, ειπα απο μεσα μου:"Τοση απροθυμια,γιατι;"Η απαντηση μου δοθηκε με την εμπειρια μου ,στην πορεια :Τα κοπελουθκια εν αντεχουνται,διοτι θεωρουν την αναπληρωση χρονο απραξιας και πελλαρας, αντι να εποφεληθουν για λυση ασκησεων,διαβασμα,μελετη κ.τ.λ Οσες προτροπες και να κανει ο αντικαταστατης εκπαιδευτικος.Ολοι κρατουν τα κινητα τους και ειτε ακουνε μουσικη ειτε παιζουν παιχνιδια ειτε ξεφωνιζουν.Λοιπον, ο αντικαταστατης εκπαιδευτικος που εχει να μπει σε αλλες πεντε περιοδους σε ταξη για μαθημα,με τι πονοκεφαλο θα παει και ποσο θα αποδωσει?Οποταν οποιος εν ποξω του χορου,πολλα τραουθκια ξερει!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016