KESJULY18

2018-07-14 11:33:45
Τα τρέχοντα προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα

Τα τρέχοντα προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα


ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΚΡΙΔΗ*

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί και μη, δεν συζητώ το λόγο ή τον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκαν κάποιες μειώσεις σε διδακτικό χρόνο, ίσως αυτός να ήταν ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί μια μείωση που εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά έπρεπε να γίνει από μόνη της.

Οι περισσότεροι δείχτες που χαρακτηρίζονται από τις κρατικές αρχές ως χαμηλότεροι από το μέσο όρο της Ευρώπης ή του ΟΑΣΑ θα πρέπει να το θεωρούμε θετικό και όχι αρνητικό και η εκπαιδευτική και παιδαγωγική λογική επιτάσσει να μείνουν κάτω από το μέσο όρο και κάποιοι από αυτούς όσο μπορείς να τους μειώσεις τόσο το καλύτερο για την διαδικασία της εκπαίδευσης.

Τώρα αν κάποιος δεν βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά της ποιότητας της εκπαίδευσης αλλά τα βλέπει μόνο από την οικονομική της πλευρά τότε προφανώς θα θέλει να αυξήσει τους δείκτες.

Αν μελετήσουμε με κάποιο όραμα για το μέλλον στο οποίο η τεχνολογία θα επιβάλει τα πάντα και εμείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και διαχειριστές της Παιδείας θα πρέπει αναγκαστικά να προσαρμοζόμαστε στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τότε οι περισσότεροι δείκτες δεν θα έχουν κανένα νόημα πλέον. Μόνο το γεγονός ότι ασχολούμαστε με αυτούς τους συγκεκριμένους δείκτες δείχνει ότι δεν υπάρχει όραμα για το μέλλον της εκπαίδευσης διότι απλούστατα, αν εξελίξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα όπως πρέπει, δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν.

Για να είμαι πιο συγκεκριμένος με κάποιο παράδειγμα, στο μέλλον η γνώση δεν θα αποκτάται μέσα στη σχολική τάξη αλλά παντού. Στην τάξη θα αναπτύσσονται δεξιότητες και πως και πού εφαρμόζουμε τη γνώση. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, δηλαδή να μπορούν να δουλέψουν ως διευκολυντές πλέον (facilitators) μαζί με τους μαθητές για να εφαρμόζουν τη γνώση. Με αυτή της εξέλιξη θα εξοικονομηθεί και χρόνος για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν σωστά και συστηματικά τις νέες τεχνολογίες, να υποστηρίξουν αδύνατους και δυνατούς μαθητές και κανείς δεν θα τρέχει να καλύψει την ύλη.

Ένα νέο Ευρωπαϊκό έργο που έχει εγκριθεί πριν λίγες μέρες με ονομασία «L-Cloud : developing tomorrow’s Cloud education leaders», το οποίο θα συντονιστεί από το European Association of Career Guidance, θα δημιουργήσει οδηγό,  πλαίσιο προσόντων, επιμορφωτικό πρόγραμμα και διαδικασία πιστοποίησης που θα στηρίξει την εξέλιξη της παιδείας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το έργο θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου 2018 και έχει διάρκεια 2 έτη. Περισσότερα νέα του θα βρείτε στο www.eacg.eu, ή γράψετε στο makrides.g@eaecnet.com 

Πρόεδρος του European Association of ERASMUS Coordinators

Πρόεδρος του European Association of Career Guidance

Πρόεδρος της Mathematical Society of South-Eastern Europe

Πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας

Πρόεδρος του Ιδρύματος ΘΑΛΗΣ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΟΔΙΤΗΣ
Mon July 16, 2018, 09:41:59
Κύριε Σοφοκλέους,
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βρέθηκε ένας άνθρωπος να μιλήσει για ΟΡΑΜΑ στην Εκπαίδευση και εσείς πάλι ασχολείστε με αριθμούς και μισθούς. Κρίμα...Με όλα όσα γράφετε, λες και ειστε στο ίδιο μετερίζι με τον Γενικού Ελεγκτή και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ που βλέπουν μόνο αριθμούς και πίνακες (αυτούς που τους συμφέρουν εννοείται διότι υπάρχουν και άλλοι που επιμελώς αποσιωπούνται).

Γρηγόρης Μακρίδης
Sat July 14, 2018, 19:21:13
Κύριε Σοφοκλέους ,
Για το 1. δεν ξέρω γιατί το γράφετε, μήπως είπα κάτι διαφορετικό;
2. δεν χρειάζεται κανείς να διδάσκει στα σχολεία για να γνωρίζει το σημαίνει ποιότητα. Διαφορετικά δεν θα παίρνατε την εκπαίδευση σας από τους ακαδημαϊκούς που δεν δίδαξαν ποτέ στα σχολεία . Η πράξη της έρευνας κσι ειδικών προγραμμάτων για ταλαντούχους αλλά και για αδύναμους μαθητές και συγκριτικές μελέτες και αναλύσεις 30+ ετών μας δίνει ότι χρειάζεται για να αξιολογόυμε τα καλά και τα κακά και να γνωρίζουμε πως μπορεί να βελτιωθεί το σύστημα και σίγουρα δεν νομιπζω να ξέρετε τι σημαίνει ποιότητα της εκπαίδευσης όταν εργάζεστε σε ένα μόνο σύστημα εκπαίδευσης με τώρα προβλήματα.
Τα χαρακτηριστικά της παραγράφου 2 δεν επιτυγχάνονται στα σχολεία μας και αυτό φαίνεται στους νέους μας, χωρίς να θεωρώ ότι ευθύνεται ο εκπαιδευτικός.
Το δημόσιο σχολείο δυστυχώς βασίζεται στο εξετασιοκεντρικό σύστημα το οποίο αξιολογεί και επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της γνώσης κυρίως.
Τα υπόλοιπα που λέτε δυστυχώς δεν αναπτύσσονται στα σχολεία διότι εσείς οι ίδιοι λέτε ότι δεν προλαβένετε να καλύψετε την ύλη.
Στο 3 δεν ξέρω για ποιούς δείκτες αναφέρεστε, δείκτες επάρκειας ή δείκτες σύγκρισης του προγράμματος EURYDICE που αναφέρεται ο Γενικός Ελεγκτής
Για τους δείκτες επάρκειας θα πρέπει να μιλήσουμε για πολλές ώρες για το ακριβώς θα πρέπει να γίνει , σίγουρα όχι αυτό που γίνεται σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα μας!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Sat July 14, 2018, 14:35:43
Φίλτατε κ. Μακρίδη,
Ευχαριστούμε για τις σκέψεις/απόψεις σας.
Επιτρέψτε μου όμως να διαφωνήσω μαζί σας:
1. Η καθήλωση των μισθών εδώ και μία πενταετία, οι συνεχιζόμενες παράνομες αποκοπές και η αύξηση των διδακτικών περιόδων των εκπαιδευτικών που αποφασίστηκε μονομερώς από την εργοδοσία ΔΕΝ θα οδηγήσουν αυτόματα σε ποιοτικότερη εκπαίδευση! Την ποιότητα της εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία κοπιάστε να τη συζητήσουμε, να σας την παρουσιάσουμε για να έχετε άποψη, διότι ΔΕΝ έχετε πρόσφατες εμπειρίες για να μπορείτε να έχετε άποψη και λόγο… Μην ξεχνάτε πως τα πλείστα παιδιά που εξασφαλίζουν τις υψηλότερες θέσεις στους διαγωνισμούς Μαθηματικών είναι παιδιά του δημόσιου σχολείου. Αποτελέσματα απτά του τι ποιότητα έχουμε τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς.
2. Με ξάφνιασε η απλοποίηση του έργου του εκπαιδευτικού στο σχολείο, αλλά και η θέση σας για τα οφέλη που πρέπει να αποκομίζουν τα παιδιά σ' αυτό. Με τα λεγόμενά σας θεωρείτε πως στο δημόσιο σχολείο οι στόχοι είναι μόνο γνωσιολογικοί…! Απίστευτο! Θεωρούσα πως ένας εξαίρετος παιδαγωγός όπως εσείς γνωρίζει πως στο σχολείο αναπτύσσεται ο νέος πολίτης… Αν ήταν απλώς θέμα μετάδοσης γνώσης κι όχι ανάπτυξη στάσεων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, ανάπτυξη ήθους, συνύπαρξη με συμμαθητές και καθηγητές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, ανάπτυξη δημοκρατικών πολιτών, τότε ας αφήσουμε τα παιδιά σπίτι τους με ένα υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο… Αν είναι δυνατόν!
3. Και όσον αφορά στην κάλυψη της ύλης, ενημερωθείτε για τη φιλοσοφία των δεικτών που δεν εστιάζουν στην ύλη…
Κύριε Μακρίδη,
Στο σχολείο χτίζεται το μέλλον αυτού του τόπου… Θα έπρεπε να το γνωρίζατε ως παιδαγωγός… Με έχετε προβληματίσει… λυπάμαι…

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016