KESJULY18

2018-07-12 20:57:09
Εκπαιδευτικές οργανώσεις: Σε επικίνδυνα αδιέξοδα οδηγείται η δημόσια εκπαίδευση

Εκπαιδευτικές οργανώσεις: Σε επικίνδυνα αδιέξοδα οδηγείται η δημόσια εκπαίδευση


ΚΥΠΕ - Σε επικίνδυνα αδιέξοδα οδηγούν τον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης, «οι ετσιθελικές και μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από τις εισηγήσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, σχετικά με τον δήθεν εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού έργου», είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, στην παρουσία και δύο εκπροσώπων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

«Ούτε η πολιτεία ούτε η κοινωνία μπορούν να ανεχθούν, να αποδεχτούν και να μείνουν απαθείς σε τέτοιες, αντιδημοκρατικές και παράνομες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Δυστυχώς, τα πιο πάνω δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε άλλης αντίδρασης πέρα από τη λήψη δυναμικών μέτρων, τα οποία θα διαρκέσουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, πάντοτε σε πλαίσιο νομιμότητας, όπως καθορίζουν οι βασικές αρχές κάθε σύγχρονης δημοκρατίας», πρόσθεσε.    
Οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, κάλεσαν όλους τους εκπαιδευτικούς μέλη τους να δώσουν μαζική παρουσία στην αυριανή πορεία διαμαρτυρίας, προσπασπιζόμενοι και θωρακίζοντας το δημόσιο σχολείο και την αξιοπρέπεια όλων.
Όπως αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη, η πορεία διαμαρτυρίας θα ξεκινήσει από τα γραφεία της ΠΟΕΔ, στη Λευκωσία, με προορισμό το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ένας αριθμός θα έρθει από τα γραφεία της ΠΟΕΔ και ένας άλλος αριθμός θα συγκεντρωθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία, με τους εκπαιδευτικούς να βγαίνουν στο δρόμο για να προστατεύουν το δημόσιο σχολείο. Πάρθηκαν όλα τα μέτρα, όπως τονίστηκε.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, από την πλευρά του ανέφερε ότι ζητούν διάλογο για να συζητήσουν, χωρίς προδικασμένες, τετελεσμένες, προειλημμένες αποφάσεις και πρόσθεσε ότι θέλουν να τεθούν όλα κάτω, σε ένα τραπέζι, και να συζητηθούν προκειμένου να εξευρεθούν οι λύσεις.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι αύριο διαδηλώνουν για την προχειρότητα και την ανεπάρκεια στη διαχείριση σοβαρών εκπαιδευτικών θεμάτων από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, χωρίς οποιονδήποτε προγραμματισμό και πρόσθεσε ότι χωρίς να υπάρχει στόχευση και πλάνο έχουν αποφασιστεί και ανακοινωθεί σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης σε λάθος χρονική στιγμή και είχε αυτό σαν αποτέλεσμα να προκληθεί όλη αυτή η πρωτοφανής κρίση στη δημόσια εκπαίδευση.   
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, σε παρέμβαση του ανέφερε ότι  κατήγγειλαν τα θέματα σε όλες τις διεθνείς εκπαιδευτικές οργανώσεις.
«Ο Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη αποφάσισαν να γίνουμε η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου οι συνδικαλιστές μας θα πάνε στο σχολείο, λες και αυτό είναι έγκλημα, αντί να μπορούν να συνδιαλέγονται μαζί μας. Δηλαδή θέλουν να μας στείλουν στα σχολεία για να διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους; Οι άλλες οργανώσεις του τόπου μας ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ λειτουργούν με έμμισθο προσωπικό, επιχορηγούνται από το κράτος. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν έχουν έμμισθο προσωπικό. Αν κάνουν αυτό το πράγμα, ουσιαστικά μας κλείνουν», σημείωσε.  
Πριν αρχίσει η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη των εκπαιδευτικών οργανώσεων αναφορικά με το σκεπτικό της απόφασης λήψης μέτρων, μοιράστηκε στους δημοσιογράφους υλικό που αφορά την Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠΕΥ), το εξωδιδακτικό έργο των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, τις προτάσεις της ΠΟΕΔ προς την ΜΕΠΕΥ, τα στοιχεία για το διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών μέσω του δικτύου «Ευρυδίκης», την απαντητική επιστολή του τότε Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή αναφορικά με τις επιστολές του Γενικού Ελεγκτή, τα βασικά δικαιώματα των συντεχνιών που έρχονται από την Ευρώπη, τους κανονισμούς για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων μέσης εκπαίδευσης.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι αύριο, οι εκπαιδευτικοί όλης της Κύπρου θα δώσουν την πιο κρίσιμη μάχη για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των παιδιών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία.
«Γι’ αυτό καλούμε και ζητούμε τη συμπαράσταση όλων των γονέων, των μαθητών και των απλών πολιτών, προκειμένου να αντικόψουμε τη διάλυση του δημόσιου σχολείου προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Διαδηλώνουμε για την καταστρατήγηση του επιβαλλόμενου θεσμικού διαλόγου και τη λήψη παράνομων, ετσιθελικών και μονομερών αποφάσεων. Εδώ και δύο εβδομάδες συζητούμε μέσα από τα ΜΜΕ. Γιατί δεν προσκληθήκαμε στο διάλογο;», είπε.
Και το μείζον θέμα, «που θέλουμε να αναδείξουμε δεν είναι η μια, ή δύο ή τρεις οι ώρες που είτε θα πάνε δεξιά είτε θα παραμείνουν ή θα πάνε αλλού, αλλά το θέμα σήμερα είναι η διασφάλιση της δημοκρατίας στο χώρο της εκπαίδευσης, μιας δημοκρατίας η οποία επιβάλει θεσμικό διάλογο για όλα τα θέματα. Διαδηλώνουμε για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι αύριο διαδηλώνουν για τον "μεθοδευμένο διασυρμό των εκπαιδευτικών και της αξιοπρέπειας τους", κάτι που έζησαν το προηγούμενο διάστημα, "για την προχειρότητα και την ανεπάρκεια στη διαχείριση των σοβαρών εκπαιδευτικών θεμάτων από τον Υπουργό Παιδείας, για το πρωτοφανές χάος στη στελέχωση των σχολείων, το οποίο προοδευτικά οξύνεται, με αναπόφευκτες επιπτώσεις στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και για την απαράδεκτη και παράνομη διάλυση και φίμωση" των εκπαιδευτικών οργανώσεων.
«Επί υπουργίας κύριου Χαμπιαούρη, από τον περασμένο Μάρτιο, δυστυχώς, ως εκπαιδευτικοί, ως εκπαιδευτικές οργανώσεις, έχουμε ζήσει ένα διασυρμό, ο οποίος ξεκίνησε από το τραγικό περιστατικό που έγινε με το μαθητή της δημοτικής εκπαίδευσης, ξεκινώντας μια συζήτηση αντί των θεμάτων ασφάλειας και υγείας και παρακολουθώντας των εξέλιξη των πραγμάτων να μετατοπίζεται όλο αυτό το πράγμα σε θέματα ανεπάρκειας εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικοί με προβλήματα, με ψυχολογικά, εκπαιδευτικοί παιδόφιλοι, και χίλια άλλα δυο πράγματα, τα οποία είχαν μια συνέχεια», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι θα επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση και έχουν προτάσεις, εισηγήσεις και να δουν τα θέματα του εξορθολογισμού με τα οποία δεν διαφωνούν. «Ο εξορθολισμός, δηλαδή ο ορθός λογισμός είναι αναγκαιότητα για κάθε τι σε μια κοινωνία. Δεν αφορά μόνο τις δαπάνες. Αφορά και τις νοοτροπίες που κουβαλούμε και οι νοοτροπίες σχετίζονται με τον διάλογο. Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού. Όπου υπάρχει κατασπατάληση ή διασπάθιση, εμείς θα σταθούμε απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και ακριβώς, για αυτό το λόγο θέλουμε τον διάλογο», πρόσθεσε.  
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του είπε ότι όλη αυτή η δυσάρεστη κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν είχαν κληθεί να διαβουλευθούν πριν αποφασιστούν όλα αυτά.
Ο Οργανωτικός Γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Θανάσης Γκούμας, σε δήλωση του είπε ότι βρίσκονται στην Κύπρο για να συμπαρασταθούν στον αγώνα που γίνεται από τις συνδικαλιστικές εκπαιδευτικές οργανώσεις και εξέφρασε την συμπαράσταση τους. Σημείωσε ότι θα συμμετέχουν στον αγώνα που κάνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αύριο, διαδηλώνοντας για στήριξη του δημόσιου σχολείου.  
Ο Ειδικός Γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Ζήσης Καπράνας, σε δήλωση του είπε ότι τα 11 μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας έχουν πλήρη απαλλαγή καθηκόντων και πληρώνονται από το κράτος ως να ήταν στην τάξη, ενώ οι 146 σύλλογοι που έχουν σε κάθε νομό, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας έχουν απαλλαγεί είτε μια ώρα την ημέρα ή μία ημέρα την εβδομάδα.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου ότι κατά τη συνάντηση με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει επαναβεβαιωθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για εξορθολογισμό των δαπανών, που να οδηγήσει σε ενίσχυση της παιδείας και ενίσχυση του καλού έργου των εκπαιδευτικών, ο κ. Φυλακτού είπε ότι πρέπει να πάνε σε ένα θεσμικό διάλογο και να μάθουν πού πάνε τα κονδύλια, πώς θα παν και κανείς δεν αντιτίθεται στην εξοικονόμηση και ενίσχυση κάποιων πραγμάτων.
Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι τη λογική του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο για διάλογο υπό την προϋπόθεση που έχουν πει.
Σε ερώτηση αν έχουν πάρει πρόσκληση για διάλογο από τον Υπουργό Παιδείας, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ανέφεραν ότι δεν πήραν επιστολή και όπως σημείωσε, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, θα πρέπει να έχουν γραπτή πρόσκληση για να μπορέσουν να την ερμηνεύσουν, να αξιολογήσουν το λεκτικό. 
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, αν ο Υπουργός Παιδείας τους ζητήσει αύριο την ώρα της διαμαρτυρίας να τους δει θα δεχτούν να τον συναντήσουν, ο κ. Φυλακτού είπε ότι οι προσκλήσεις πρέπει να είναι επίσημες και γραπτές.
«Αυτά τα πράγματα συνθλίβουν την δημοκρατία. Και είναι εντυπώσεις που δημιουργούν αυτά τα πράγματα. Να μας κεράσει δηλαδή καφέ και πορτοκαλάδα; Να κάνουμε τι ; Να πάμε να συζητήσουμε επί της ουσίας;», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο κ. Φυλακτού είπε ότι δεν θα σχολιάσουν την ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι την αφήνουν στην κρίση της κοινωνίας.  


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μαρια Αντωνιου
Fri July 13, 2018, 02:42:54
Ο υπουργός θα καταργήσει τις μειώσεις των συνδικαλιστικών μελών και έτσι οι συναντήσεις του μαζί τους θα γίνονται το απόγευμα. Και φυσικά θα πληρώνεται overtime, αφού είναι εκτός του ωραρίου της δημόσιας υπηρεσίας.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016