KESJULY18

2018-07-08 20:44:10
Παιδεία ώρα μηδέν…

Παιδεία ώρα μηδέν…


 ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*

Ομολογουμένως δεν αναμέναμε να εξελιχθούν τα πράγματα στο χώρο της Παιδείας κατ΄αυτό τον τρόπο και είναι με θλίψη και πόνο ψυχής που η σχολική χρονιά κλείνει με σφοδρότατες συγκρούσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Το θέμα είναι όμως ότι εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, φαντάζει αδήριτη η ανάγκη να πρυτανεύσει η λογική και η πολυσυζητημένη έκθεση του Γενικού ελεγκτή που πυροδότησε «ανάφλεξη» στο νευραλγικό χώρο της Παιδείας για «εξορθολογισμό» των δαπανών, να μπει για λίγο στο «συρτάρι». Με αυτό βέβαια δεν εννοώ να μην γίνει εξορθολογισμός, αλλά να γίνει με το σωστό τρόπο και αν μου επιτρέπετε τον όρο με ένα «εξουθενωτικό» διάλογο ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες έχουν λεχθεί πολλά με εμπρηστικές δηλώσεις εκατέρωθεν, κάτι που πλήττει ανεπανόρθωτα τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας γιατί απέναντι μας έχουμε τους νέους μας, τους μαθητές μας και κατ΄ επέκταση το μέλλον του τόπου μας. Όσο πλήττονται οι εκπαιδευτικοί και το κύρος τους -κάτι που τα τελευταία χρόνια εντείνεται- άλλο τόσο πλήττονται και οι μαθητές μας διότι εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι συγκοινωνούντα δοχεία, που το ένα κομμάτι επηρεάζει το άλλο και τα δυο αλληλοσυμπλέκονται.

Συνακόλουθα, η κοινωνία στο σύνολο της έχει απαξιώσει το έργο που επιτελεί ο εκπαιδευτικός και βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο, αφού τα «πυρά» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταλήγουν στους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι να διαπαιδαγωγούν και να μορφώνουν τα παιδιά μας. Σε τι εξυπηρετεί όμως όλο αυτό; Είναι προς όφελος των παιδιών μας; Και είναι εδώ που οι οργανωμένοι γονείς θα πρέπει να σηκώσουν ασπίδα προστασίας προς τους εκπαιδευτικούς. Ο Δάσκαλος με την ευρύτερη έννοια του όρου θα πρέπει και πάλι να επανακτήσει την παλιά του αίγλη, να τον στηρίξει η κοινωνία και να τον αφήσει ελεύθερο να πραγματοποιεί το πολυσχιδές του έργο. Είναι δεδομένο ότι η μεγαλύτερη μερίδα των εκπαιδευτικών, καταθέτουν καθημερινά τη ψυχή τους στα έδρανα και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ΄όλους οι ίδιοι οι μαθητές μας, στους οποίους δε δόθηκε ποτέ ο λόγος από τα περισσότερα Μ.Μ.Ε για να εκφράσουν την άποψη τους, αφού είναι αυτοί που επηρεάζονται άμεσα. Η μεγαλύτερη κατακραυγή εναντίον των εκπαιδευτικών συντηρείται από τα Μ.Μ.Ε που δυστυχώς δεν αναδεικνύουν το έργο των εκπαιδευτικών αλλά εντέχνως στρέφουν με τα δημοσιεύματα τους την κοινή γνώμη εναντίον τους με το πρόσχημα ότι «απολαμβάνουν πολλές ανέσεις και εργάζονται λίγο».

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η μείωση που τυγχάνουν οι εκπαιδευτικοί στο διδακτικό χρόνο λόγω των χρόνων υπηρεσίας τους και παράλληλα εξαιτίας του βιολογικού παράγοντα είναι επιβεβλήμένο να γίνεται διότι οι έμπειροι αυτοί εκπαιδευτικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες προηγμένες χώρες π.χ. στην Ελβετία και αλλού, βοηθούν αφενός  τη σχολική μονάδα ως μέντορες για τους νέους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται πολλή στήριξη στα πρώτα τους χρόνια και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα σε νέους εκπαιδευτικούς να διορίζονται στην εκπαίδευση κάτι εξάλλου που υποστήριξε και η κυβέρνηση με νομοθετικό πλαίσιο, όσον αφορά το σύστημα διορισίμων και τον μεγάλο στόχο της εισδοχής νέων ανθρώπων με όρεξη στο χώρο της παιδείας. Επίσης με τη μείωση που λαμβάνουν, τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν όπως άλλωστε συμβαίνει και τώρα σε ομάδες κατά της βίας και της παραβατικότητας με υψηλό μάλιστα δείκτη επιτυχίας, αφού επιτυγχάνουν με την πρόληψη, την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών βίας εντός της σχολικής μονάδας. Όπως λοιπόν εύκολα αντιλαμβάνεστε αν ο εκπαιδευτικός θα λαμβάνει τη μειώση στο 15ο  έτος και στο 21ο , θα «εξορθολογήσουμε» κάπως τις δαπάνες, αλλά την ίδια ώρα θα βάλουμε ταφόπλακα και στην ιδέα του σύγχρονου σχολείου, αφού θα «επιτυγχάνεται» με μαθηματική ακρίβεια η εξουθένωση του δασκάλου εντός της σχολικης αίθουσας με το μοναδικό επιχείρημα να γλυτώσουμε κάποια εκατομμύρια, τα οποία θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε με χίλιους δυο άλλους τρόπους.

Πέραν τούτου ο θεσμός του Υπεύθυνου καθηγητή (τα καθήκοντα του οποίου είναι αναρτημένα στην επίσημη εφημερίδα της δημοκρατίας και έχουν αναβαθμιστεί στις 24/02/2017) είναι πολύ σημαντικός που δικαιολογούν και με το παραπάνω τη μείωση των 2 διδακτικών περίοδων που λαμβάνει, αφού πέραν των γνωστών του καθηκόντων, αναλαμβάνει και έχει άμεση επικοινωνία με το Σύμβουλο του σχολείου, για σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές μας (οικονομικά, ψυχολογικά, οικογενειακά, προβλήματα υγείας) και σε συχνή και τακτική συνεννόηση με τους γονείς, αναλαμβάνει ένα μεγάλο φορτίο με σκοπό να βοηθά και να στηρίζει αυτά τα παιδιά με απώτερο στόχο και σκοπό να εντάσσονται ομαλότερα στο σχολικό περιβάλλον και  να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα τους. Διερωτώμαι λοιπόν, σε τι εξυπηρετεί η κατάργηση της μιας εκ των δυο διδακτικών περίοδων από τον Υπεύθυνο τμήματος;

Επιπρόσθετα δεν άκουσα μέχρι στιγμής από κανένα να θίγει τις ώρες που αποδεδειγμένα χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί για να προετοιμάζονται τα απογεύματα στο σπίτι τους για την επόμενη μέρα. Προετοιμασία που έχει να κάνει με την επιλογή του κατάλληλου υλικού που να συνάδει με τους  Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας, διόρθωμα γραπτών και το απαιτούμενο διάβασμα και μελέτη, ούτως ώστε ο εκπαιδευτικός να ανταπεξέλθει και να σταθεί επάξια μέσα στην τάξη, αφού καθημερινά κρίνεται από τους μαθητές του και μάλιστα πολύ αυστηρά!Αυτό δεν είναι διδακτικός χρόνος; Απλά δεν θίγεται από κανέναν η σηναντική αυτή πτυχή και ειδικά από τα Μ.Μ.Ε.

Πριν ολοκληρώσω τις σκέψεις μου θα κάνω και μια αναφορά στους Συνδικαλιστές μας και της μείωσης πού λαμβάνουν στο διδακτικό τους χρόνο και θα ήθελα να θίξω ότι είναι ένα δικαίωμα που εφαρμόζεται στις σύγχρονες δημοκρατίες και εφόσον δε λαμβάνουν επιχορήγηση από το κράτος για να συνδικαλίζονται όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις, τυγχάνουν κάποιας μείωσης για να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να ενημερώνουν τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για πολύ σημαντικά εργασιακά θέματα. Δεν άκουσα όμως μια εμπεριστατωμένη θέση από το Υπουργείο Παιδείας γιατί όλοι αυτοί που είναι αποσπασμένοι σε διάφορες άλλες θέσεις και στοιχίζουν στο κράτος παρακαλώ πέραν των 11 εκατομμυρίων, γιατί να μην επιστρέψουν στη βάση τους και να μένουν μόνο όσοι πραγματικά χρειάζονται με πολύ αυστηρά μάλιστα κριτήρια! Μήπως τελικά στοχοποιείται μόνο ο εκπαιδευτικός που βρίσκεται στην τάξη και παράγει πραγματκό έργο;

Κλείνοντας, καλώ τον έντιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να επέμβει άμεσα, να αναστείλει ο ίδιος τα οποιαδήποτε μέτρα και να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους σε ένα ελικρινή Διάλογο και αν είναι εφικτό να συντονίσει ο ίδιος όλες τις ενέργειες, έτσι ώστε οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας να βρούν ένα κοινό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν για τον «εξορθολογισμό» των δαπανών, γιατί κανένας δεν αρνείται τον εξορθολογισμό και το συγύρισμα, φτάνει να επιτευχθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο και χωρίς αναταράξεις. Σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τραγικές και το κόστος θα το επωμιστούν τα παιδιά μας.

*Καθηγητής Φιλολογικών μαθημάτων.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Συμεού
Mon July 09, 2018, 09:17:34
Είστε με την εντύπωση ότι όλα αυτά που γίνονται στην παιδεία είναι ερήμην του Προέδρου της Δημοκρατίας και οποιουδήποτε αξιωματούχου της κυβέρνησης;; Ο Υπουργός Παιδείας, όντας ντυμένος καμικάζι, εκτελεί τις εντολές που του δίνουν, σαν καλός στρατιώτης που ήταν κι είναι πάντα, αδιαφορώντας να καταλάβει ότι όλα αυτά που προσπαθεί να εφαρμόσει είναι εις βάρος της ποιότητας της παιδείας του τόπου. Αλλιώς δεν εξηγείται μια τέτοια συμπεριφορά από ένα άνθρωπο που υπηρέτησε τα σχολεία από όλα τα πόστα επί σειρά ετών.
Το γιατί μας τα κάνουν όλα αυτά; Περί χρημάτων ο αγώνας... Ο Θεός είναι πλέον το χρήμα και αυτό εξουσιάζει, για αυτό και γίνονται όσα γίνονται στις τράπεζες και κανείς δεν την πληρώνει, παρά μόνο ο απλός κόσμος...

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016