KESJULY18

2018-07-08 01:30:10
«Ας μιλήσουμε για εξορθολογισμό στην εκπαίδευση»

«Ας μιλήσουμε για εξορθολογισμό στην εκπαίδευση»


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Ψάχνοντας σε σοβαρά λεξικά για τον ορισμό της λέξης «εξορθολογισμός», με λύπη μου ανακάλυψα πως δεν είναι κατέγραμμένος  κάπου και η έννοια του λοιπόν δεν έχει μάλλον ιστορία. Προϊόν της φιλελεύθερης ιδεολογίας της εποχής που βαδίζουμε, επειδή κανείς δε θέλει να διασυρθεί και να επωμιστεί ευθυνών ή αποτυχιών, και η μαγική λέξη για να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Σαν απλή λοιπόν εκπαιδευτικός θα προσπαθήσω να ετυμολογήσω και να ορίσω με τον τρόπο που κάνω στους μαθητές μου τη λέξη,  μπας και καταλάβω κι εγώ τι σημαίνει τελικά.

Εξορθολογισμός = εξ + ορθό + λογισμός. Δηλαδή αν δεκτώ το εξ από τα αρχαία που σημαίνει ολοκληρωτικά και τη λέξη ορθό που σημαίνει σωστά και το λογίζω που σημαίνει σκέφομαι τότε η σημασία της λέξης θα είναι η ολοκληρωτικός ορθός λογισμός για κάτι.  Κρατώντας αυτό σκέφτομαι τη φράση  εξορθολογισμός στην εκπαίδευση. Δηλαδή σκέφτομαι ορθά και λογίζω ή υπολογίζω ορθά και ολοκληρωτικά για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση.

Για να σκεφτώ ορθά, λογικά και ολοκληρωτικά όμως  (για όλους τους τομείς της εκπαίδευσης) πρέπει να  έχω μπροστά μου στοιχεία τα οποία θα πρέπει να μελετήσω ή να αναλύσω ή να ελέγξω την αποδοτικότητά και χρησιμότητά τους. Στο χώρο της Διοίκησης είναι το γνωστό SWOT Analysis. Να συζητήσω, ερευνήσω την αναγκαιότητα ύπαρξής τους, τα αποτελεσματά εφαμογής τους, την πιθανή ανάγκη βελτίωσης της ύπαρξής τους και κατόπιν αν κριθεί αναγκαίο να ληφθεί απόφαση είτε απόρριψής τους, είτε αποδοχής και συνέχισής τους ή ακόμη και επιπλέον στήριξής τους.

Εξορθολογισμός δε σημαίνει απαραίτητα αρνητική κατάληξη κάποιου θεσμού. Η έννοια εξορθολογισμός μοιάζει να συνάδει με την έννοια του λογικού νοικοκυρέματος χωρίς αυτό να έχει πάντα αρνητική κατάληξη.

Εξορθολογισμός λοιπόν θα μπορούσε να ήταν και η σωστή οργάνωση του ΥΠΠ σε θέματα τα οποία η ΠΟΕΔ έχει καταθέσει κατά καιρούς και ακόμη περιμένει απαντήσεις. Δεν είναι ατεκμηρίωτα. Δεν είναι παραλογισμοί. Είναι στοιχεία με αποδείξεις τα οποια στοχέυουν τη βελτιωση της παιδείας του τόπου όπως τη βλέπουν οι εκπαιδευτικοί οι οποιοι είναι οι μόνοι μάχιμοι και ειδικοί επίτου θέματος τελικά. 

Εξορθολογισμός θα μπορούσε να ειναι η επιτέλους ορθή εφαρμογή και προσφορά προς τους εκπαιδευτικούς των θεσμοθετημένων από προηγούμενες χρονιές «απαλλαγών» ώστε να μπορέσει επιτέλους ο εκπαιδευτικός να γίνει παραγωγικός, σωστός και αποτελεσματικός.

Εξορθολογισμός θα μπορούσε να σημαίνει σύμβουλοι επιτέλους σε κάθε επαρχία για κάθε μάθημα ώστε να στηρίζεται ποιοτικά και αποδοτικά ο κάθε δάσκαλος. Ας μη ξεχνάμε πως τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει σωρεία αλλαγών στα γνωστικά αντικείμενα και έχει στο μυαλό του μπερδευτεί από τις διάφορες φιλοσοφίες του καθενός. Ας μην αναφέρουμε τη μη ύπαρξη βιβλίων οδηγών μαθημάτων για τους νεαρότεους εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπάρχουν μόνο ηλεκτρονικά και χρειάζεται σωρεία σπατάλης χαρτιού και μελανιού για να τα τυπώσουν οι δάσκαλοι. Μην αναφέρουμε αν μπορούν πια να τα αποκωδικοποιήσουν και αν οι όροι σε κάποια μαθήματα είναι για την ηλικία των μαθητών 6 με 12 χρόνων.

Εξορθολογισμός θα μπορούσε να είναι η κωδικοποίηση και ξεκάθαρη στήριξη του ΥΠΠ προς τους Διευθυντές για θέματα καθημερινότητας τα οποία προκύπτουν και ολημερίς ψάχνονται να βρουν μόνοι τους πού είναι οι λύσεις.

Εξορθολογισμός θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ομάδας Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Σχολείων σε κάθε επαρχιακό για να βοηθήσουν στην μηχανογράφηση και οργάνωση του ΥΠΠ πάνω σε θέματα τα οποία το ίδιο το ΥΠΠ έχει ανάγκες.

Εξορθολογισμός θα μπορούσε να είναι η απόσυρση των αποσπασμένων στο ΥΠΠ και στα Αναλυτικά Προγράμματα αφού η διαδικασία συγγραφής έχει πια ολοκληρωθεί και η εστίαση σε άλλους τομείς πιο σημαντικούς επι του παρόνοτος. Μην αναφέρθούμε σε γνωστικά αντικείμενα τα οποία σπαταλήθηκε άδικος χρόνος και δεν υπάρχουν ακόμη «βοήθειες» και είμαστε στα παλιά.

Εξορθολογισμός θα μπορούσε να είναι η επιστροφή του θεσμού των  μεντόρων στα σχολεία για στήριξη των συναδέλφων ώστε τα εκατομμύρια της κυβέρνησης προς την παιδεία να έχουν και τα κατάλληλα αποτελέσματα. Διότι επιτυχία δεν έρχεται μόνο με την χάραξη πολιτικής. Η επιπτυχία επέρχεται με τη σωστή στήριξη και καθοδήγηση για αποτελεσματική εφαρμογή της.

Εξορθολογισμός δε σημαίνει μόνο αποκοπές. Δεν είναι μόνο η βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση χρημἀτων. Εξορθολογισμός είναι η μακροχρόνια πρόβλεψη, συντήρηση και ποιοτική στήριξη για το μέλλον. Εκεί είναι η μαγκιά κάθε οραματιστή που πραγματικά σέβεται τη θέση που του δόθηκε από το λαό είτε κρατά μιαν απλή θέση σε ένα γραφείο είτε έχει θέση ισχύος. Μόνο μ’αυτό τον τρόπο θα μείνει τ΄ονομά του στην ιστορία. Μόνο έτσι θα είναι αγαπητός. Ο καθένας λοιπόν ας κοιτάξει μέσα του και ας αναλογιστεί τι θέλει ν ΄ αφήσει πίσω του ως παρακαταθήκη.

*Εκπαιδευτικός – MBA – Εργασιακές σχέσεις /Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Μητέρα παιδιών σε Δημοτικό και Μέση Εκπαίδευση


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μαρια Στυλιανού
Sun July 08, 2018, 11:51:42
Ευχαριστω κ. Γιώργο Ιωαννου ειπα απλα να συντομευσω

Γιώργος Ιωάννου
Sun July 08, 2018, 02:09:43
Εκ: πρόθεση της αρχαίας ελληνικής, εμπρός από φωνήεν γίνεται εξ. Ανάλογα με τη πτώση που ακολουθεί δηλώνει διάφορες επιρρηματικές σχέσεις.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016