KESJULY18

2018-07-06 11:54:31
Εξορθολογισμός και μαγκιά

Εξορθολογισμός και μαγκιά


ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΛΑΜΠΡΙΤΗ*

Το προφίλ που θέλει να λανσάρει ο Υπουργός Παιδείας είναι ενός υπουργού μάγκα που θα τα διορθώσει όλα μεμιάς και μάλιστα μέσω του εξορθολογισμού…

Μαγκιά για τον Υπουργό θα ήταν να καταφέρει να αυξήσει τα κονδύλια για την Παιδεία (ίσως και μέσω κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και ταυτόχρονα να βρει τους κατάλληλους τρόπους να νοικοκυρέψει τον προϋπολογισμό του υπουργείου του. Αντί αυτού όμως, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παρατηρούμε μια απλοϊκή προσέγγιση εξορθολογισμού ατεκμηρίωτης μάλιστα επιστημονικά, αλλά και πρακτικά, όσον αφορά τα μαθησιακά αποτελέσματα και την εκπαιδευτική διαδικασία. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να προσπαθεί να προχωρήσει σε απλή μείωση των δαπανών για την παιδεία, κοινώς «πετσόκομμα». Και αυτό γιατί η προσπάθεια του για εξορθολογισμό ξεκινά από τον θεσμό του υπεύθυνου τμήματος που αποτελεί αναγκαίο θεσμό στις σύγχρονες κοινωνίες και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στα περιβόητα εκπαιδευτικά μοντέλα που τόσο συχνά αναφέρονται ως παραδείγματα και πρότυπα για την παιδεία της Κύπρου. Προχωρά δε με την κατάργηση της μείωσης του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Εξορθολογισμός για τον υπουργό σημαίνει, δηλαδή, να επιβαρυνθούν κι άλλο οι εκπαιδευτικοί με το να έχουν περισσότερο διδακτικό χρόνο σάμπως και όταν είναι εκτός αίθουσας διδασκαλίας δεν έχουν σωρεία άλλων καθηκόντων και εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων (προετοιμασία, διόρθωμα, επίλυση προσωπικών θεμάτων των μαθητών, συναντήσεις με γονείς, διοικητικά καθήκοντα, συντονισμοί, διοργάνωση εκδηλώσεων, γιορτών και πολλά άλλα). Η ανάγκη και η σπουδαιότητα του μη διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών εντός της σχολικής μονάδας είναι λοιπόν, σημαντικότατη ποικιλοτρόπως και αναγκαία πρωτίστως για τους μαθητές.

Το οξύμωρο είναι πως ο Υπουργός Παιδείας και η Πολιτεία ενώ διατείνονται πως θα στηρίξουν το δημόσιο σχολείο μήπως τελικά καταφέρνουν ακριβώς το αντίθετοꓼ Το υποσκάπτουν και το υπονομεύουν αφού δυσκολεύουν τη λειτουργία του με μείωση των δαπανών αλλά και με τη δημιουργία επιπρόσθετων προβλημάτων. Πρώτιστος στόχος τους θα έπρεπε να ήταν να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα, ομολογουμένως, πολλά υπάρχοντα προβλήματα. Έτσι, αντί να αποφορτώσουν και να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο πράττουν το ανάποδο δυσχεραίνοντας το  έργο των εκπαιδευτικών, επιβαρύνοντας τις σχολικές μονάδες και αυξάνοντας την πίεση και το εργασιακό άγχος. Ταυτόχρονα, προσπερνούν αδιάφορα αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση. Λύσεις για την παραβατικότητα, ενίσχυση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες (ενισχυτική διδασκαλία), στήριξη και αναβάθμιση της Ειδικής και Προδημοτικής εκπαίδευσης, εφαρμογή σχεδίου αξιοκρατικής και πραγματικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Λύσεις που θα αναβαθμίσουν τη δημόσια παιδεία και το δημόσιο σχολείο. Αυτός θα ήταν πραγματικός εξορθολογισμός και μαγκιά του υπουργού που θα είχε θετικά και απτά αποτελέσματα στην παρεχόμενη εκπαίδευση των παιδιών μας!

*Πρόεδρος ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία Λάρνακας, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Σταυρος Αροδιτης
Fri July 06, 2018, 12:43:00
Ειναι πολυ λυπηρο φιλε Μακη το γεγονος οτι ο εν λογω Υπουργος προερχεται μαλιστα απο τον χωρο της Παιδειας και μαλιστα μεχρι προτινος ηταν και μαχιμος...Κριμα, πραγματικα κριμα. Με ολο αυτο το πετσοκομμα, να σαι σιγουρος οτι οι πλειστοι εκπαιδευτικοι θα αρχισουν να κανουν μονο τα "υποχρεωτικα". Η δε χρηση των δικαιωματων της αγραφης αδειας, της αδειας ασθενειας, της αδειας απο τη σημαια κοκ θα οργιασει.Στο τελος ποιος θα την πληρωσει; Τα παιδια μας...

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016