KESJULY18

2018-07-02 10:04:50
Ο Ιούνιος έκανε το θαύμα του!

Ο Ιούνιος έκανε το θαύμα του!


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Φαίνεται πως ο φετινός Ιούνιος έφερε φώτιση και γνώση  στους μαθητές και απόγνωση στους καθηγητές. Αυτός ο Ιούνιος κατάφερε να ακυρώσει την σκληρή δουλειά μιας ολόκληρης χρονιάς, για μεγάλη μερίδα των μαθητών μας.

Ο λόγος, για την μεταφορά των ανεξετάσεων Σεπτεμβρίου στο τέλος Ιουνίου και την καθιέρωση υποχρεωτικών ενισχυτικών μαθημάτων, για μια περίοδο οκτώ με δέκα ημερών, στα μέσα Ιουνίου. Η αλλαγή αυτή εφαρμόστηκε από την περσινή χρονιά με δικαιολογία την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων. Παρόλα αυτά, και ενώ οι μεταθέσεις δημοσιεύτηκαν από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας στις 16 Απριλίου 2018, οι τοποθετήσεις από το Υπουργείο Παιδείας έγιναν δυόμιση μήνες αργότερα, στις 29 Ιουνίου 2018.

Η μεταφορά των ανεξετάσεων τον Ιούνιο και η ενισχυτική διδασκαλία, σε συνδυασμό με τις  Παγκύπριες εξετάσεις, τις εγγραφές, τις ανεξετάσεις, τις συνεδρίες αποτελεσμάτων, την ετοιμασία εξεταστικών δοκιμίων, τους ελέγχους εργαστηρίων και περιουσιακών στοιχείων, την ετοιμασία απολυτηρίων και βραβείων, καθώς και διάφορων άλλων εργασιών που απαιτούνται για το κλείσιμο μια σχολικής χρονιάς, δημιούργησαν μια ιδιαίτερη κατάσταση την οποία τα σχολεία διαχειρίστηκαν κάτω από μεγάλη πίεση. Ο θεσμός αυτός  χρήζει άμεσης επιστημονικής αξιολόγησης. Δηλώσεις που έγιναν κατά καιρούς, τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από μερίδα της ΟΕΛΜΕΚ, πως ο θεσμός πέτυχε, δεν αντέχουν σε καμιά απολύτως κριτική. Αντίθετα, όπως εφαρμόζεται, με βάση τις ισχύουσες οδηγίες, έχει δημιουργήσει σειρά σοβαρών καταστάσεων, που δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν:

(α) Η συντριπτική πλειοψηφία των ανεξεταστέων προάγεται με εξαιρετικά ψηλούς βαθμούς! Το γεγονός αυτό ακυρώνει ολόκληρο το Εκπαιδευτικό Σύστημα, αφού οι μαθητές με λίγες περίοδους ενισχυτικής διδασκαλίας (16 μέχρι 20) και ενώ είχαν γράψει μέχρι και μονάδα στις εξετάσεις καταφέρνουν, όχι μόνο να προαχθούν, αλλά να πετύχουν ψηλούς βαθμούς στις ανεξετάσεις.

(β) Στη Γ΄ Λυκείου, με μια μέρα περιθώριο για ενισχυτικά μαθήματα και με μονάδα στις Πακύπριες, μαθητές πέτυχαν δεκαπεντάρια στις ανεξετάσεις, με το βαθμό αυτό να φιγουράρει στο απολυτήριο. Να μην εκπλαγούμε, αν, την επόμενη χρονιά, οι μαθητές μας εκλιπαρούν για να τους παραπέμψουμε σε ανεξετάσεις!

 (γ) Ανισορροπία στις ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας, αφού σύμφωνα με την ισχύουσα οδηγία τα μαθήματα, είτε είναι επτάωρα, είτε είναι μονόωρα, παίρνουν τις ίδιες ώρες ενίσχυσης.

 (δ) Τεράστια αδικία έναντι των μαθητών που δουλεύουν σκληρά μια ολόκληρη χρονιά για να πετύχουν την προαγωγή τους.

 (ε) Δεν ικανοποιείται ο στόχος των ανεξετάσεων, ώστε οι ανεξεταστέοι να μελετήσουν και να αποδείξουν πως κατέχουν τα προαπαιτούμενα για την επόμενη τάξη. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, το 100% των μαθητών που παραπέμφθηκαν στην Α΄ Λυκείου στα Μαθηματικά προήχθησαν στις ανεξετάσεις, αλλά παραπέμφθηκαν ξανά στη Β΄Λυκείου στο ίδιο μάθημα.

 Η αξιοπιστία της Δημόσιας Εκπαίδευσης δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά μαζί με την εγκυρότητα και αξιοπιστία του απολυτηρίου. Ποιος φταίει, η τι φταίει για όλα αυτά και πως διορθώνεται η κατάσταση. Σίγουρα, τα δοκίμια των ανεξετάσεων είναι αισθητά πιο εύκολα από τα δοκίμια των εξετάσεων. Οι καθηγητές που πρέπει να καλύψουν ολόκληρη την εξεταστέα ύλη, σε λίγες μόνο περιόδους, επικεντρώνουν την διδασκαλία τους σε αυτά που εξετάζουν τα δοκίμια. Όμως, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αξιολογήσει τον θεσμό και να δώσει λύσεις. Αν η αξιολόγηση του θεσμού είναι θετική, τότε θα πρέπει η «συνταγή» των ανεξετάσεων και της ενισχυτικής διδασκαλίας να εφαρμοστεί ολόκληρη την σχολική χρονιά!

Δύο οι προτεινόμενες λύσεις:

  1. Κατάργηση της στασιμότητας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου με την καθιέρωση ελάχιστου βαθμού το δέκα (10) για παραμονή στην κατεύθυνση.
  2. Οι ανεξετάσεις να μην έχουν αριθμητικό αποτέλεσμα αλλά μόνο Προαγωγή ή Στασιμότητα.

Διευθυντής Λυκείου*


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΒΑγία Νικολαιδου
Wed July 04, 2018, 10:43:35
Εξαιρετικό το άρθρο. Δυστυχώς τα σχόλια και οι εισηγησεις θα μείνουν απλά τυπωμενες σε μια κόλλα χαρτί. Κανένας από τους αρμόδιους δεν πρόκειται να τα λάβει υπόψιν του αφού ήδη τα συμπεράσματα για το σύστημα των ανεξετασεων εξαγονται σύμφωνα μόνο με τα αποτελέσματα. Συμπερασματικα

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016