KESJULY18

2018-06-27 14:02:20
Το παραλήρημα των Παγκύπριων εξετάσεων

Το παραλήρημα των Παγκύπριων εξετάσεων


ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ*

Είναι αξιοθαύμαστη η σπουδή για εύκολα συμπεράσματα και αυθαίρετες προεκτάσεις που προέκυψαν από την ανακοίνωση των Μέσων Όρων της Βαθμολογίας των Παγκύπριων εξετάσεων. Πολυσέλιδα για την ερμηνεία, ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και ανίχνευση του «τις πταίει». Ειδήμονες και αδαείς κατακεραυνώνουν τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, τη μεταρρύθμιση, τους καθηγητές, τους δασκάλους …

Στο «τις πταίει» η απάντηση είναι εύκολη. Φταίει η ανακοίνωση τω Μέσων Όρων. Για χρόνια τώρα, από τότε που ενοποιήθηκαν οι εισαγωγικές και παγκύπριες εξετάσεις, το επαναλαμβάνουμε: Οι μέσοι όροι είναι πλαστά κατασκευάσματα, τα οποία αποκρύπτουν την πραγματικότητα των ενοποιημένων εξετάσεων και την οποία έχουν ζήσει οι διορθωτές και όσοι εργάστηκαν στα σχολεία.  Και αυτό διότι ο μέσος όρος μας λέει ότι ένα γραπτό του 19 και ένα γραπτό του 1-3 μας δίνουν έναν ανύπαρκτο βαθμό 10-11 που εκφράζεται με τον μέσο όρο, ο οποίος μάλιστα στις ανακοινώσεις δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την απόκλιση στις βαθμολογίες που προστίθενται. Τότε, με βάση αυτόν τον ανύπαρκτο βαθμό, αρχίζει το παραλήρημα: «πατώσαμε», «αποτύχαμε», «φταίει η αναποτελεσματική διδασκαλία», «οι κακοί εκπαιδευτικοί» (και στο απυρόβλητο από τους γονείς οι φροντιστές στους οποίους στέλλουν τα παιδιά τους, χωρίς να χρειάζονται φροντιστήριο).

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που έχει εκφραστεί σε όλη την παραφιλολογία των ημερών, από επίσημα και ανεπίσημα χείλη. Από τις 7500 μαθητές που παρακάθονται στις εξετάσεις, ενδιαφέρονται για εισαγωγή στα πανεπιστήμια και έχουν δουλέψει με αυτή την προσδοκία, λιγότεροι από τους μισούς μαθητές. Το αν η πλειοψηφία δηλώνει και μια σχολή, μήπως κολλήσει κάπου, δεν δείχνει και τις δυνατότητες της επίδοσής τους.  Ακόμη, το φαινόμενο να μην μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν, για να απαντήσουν το γραπτό εξέτασης, μαθητές οι οποίοι έχουν ήδη εξασφαλίσει από τα τετράμηνα βαθμολογία που τους επιτρέπει απόλυση, δεν είναι μεμονωμένο ούτε σπάνιο. Άρα με την ίδια ευκολία που δίνουμε τους μέσους όρους ως βαθμολογίες που απεικονίζουν την εικόνα της εκπαίδευσης, μπορούμε να πούμε ότι το 10 μέσος όρος στα Νέα Ελληνικά βγαίνει από ένα γραπτό του 19 και ένα γραπτό του 1, και μάλιστα αυτός που έδωσε γραπτό για τη χαμηλή βαθμολογία, δεν ενδιαφερόταν τι θα έπαιρνε, φτάνει να απολυόταν με βάση τους βαθμούς τετραμήνου! 

Οι μέσοι όροι και το παραλήρημα γύρω από αυτούς αποσυντονίζουν μια σοβαρή συζήτηση για τα εκπαιδευτικά πράγματα και τον ρόλο των εξετάσεων και της ανατροφοδότησης μαθητών, εκπαιδευτικών και του συστήματος.  Είναι καιρός η ανάλυση των εξετάσεων να γίνει συστηματικά και με επιστημονικό τρόπο, όπως γίνεται σε όλα τα Εξεταστικά Κέντρα σήμερα.

*Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου  


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ηλίας Μανούχος*
Fri June 29, 2018, 17:57:23
Με βάση αδειάσειστα στοιχεία τόσον η Ευρωπαϊκή ζώνη όσον και η Β. Αμερική θα έχουν σοβαρό έλλειμα σε αποφοίτους θετικών επιστημών την επόμενη πενταετία. Ενώ θα προκύψει μείωση ζήτησης σε παραδοσιακά επαγγέλματα όπως οι τραπεζικοί υπάλληλοι. Εμείς τι κάνουμε; Πως καθοδηγούνται τα παιδιά; Πως προετοιμάζονται γαι την 4η βιομηχανικήν επανάσταση. Φαίνεται πως το υφιστάμενο σύστημα εξετάσεων έχει ξεπεράσει κατά πολύ το χρήσιμο όριο ζωής του.

Θωμάς Δημόπουλος
Wed June 27, 2018, 18:26:23
Πρέπει να γίνει μια εκ βάθρων μεταρύθμιση με την εισαγωγή σεμιναρίων γονέων, με την εισαγωγή εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα στην 1η γυμνασίου και 6η Δημοτικού - έστω πιλοτικά για δύο-τρία χρόνια - για να αποδειχθεί που ακριβώς έγκειται το πρόβλημα.

Στα δημοτικά; Στο γυμνάσιο; Σε ποια μαθήματα;

Και επιτέλους το "παναϋριν" των τάξεων μικτών ικανοτήτων ας τελειώσει επιτέλους εδώ!

Λοΐζος Σέπος*
Wed June 27, 2018, 14:53:42
Μέσοι όροι δείχνουν πως τα προγράμματα σπουδών/ κατευθύνσεις σηκώνουν βελτίωση κάτι που αρνείστε να συζητήσετε. π.χ. γιατί να υπάρχει επιλογή ξένης γλώσσας στην κατεύθυνση καλών τεχνών και θετικών επιστημών; Αυτό είναι ηλιθιότητα. Γιατί το μάθημα Λογική-Φιλοσοφία να μην είναι υποχρεωτικό στο κλασσικό; γιατί να μην είναι υποχρεωτικό στις υπηρεσίες το μάθημα λογιστικής/bookkeeping;
Οι μέσοι όροι για το σχολείο μου επισημαίνουν πως το 60% των μαθητών των κατευθύνσεων Υπηρεσιών και Καλών Τεχνών δεν έπρεπε να φοιτούν στο Λύκειο όπως και ένα μικρό ποσοστό 3-5% των υπόλοιπων κατευθύνσεων.
Οταν οι διευθυντές σας ζητάνε να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα σε μια παιδαγωγική συνεδρία, γιατί αρνείστε;
Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια το 70% των μαθητών θα επιλέγουν τις δύο τελευταίες κατευθύνσεις.
Οι μέσοι όροι δείχνουν πως δεν ξέρετε τι σημαίνει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. εσείς κάνατε εκπαιδευτική απορρύθμιση.

*Διευθυντής Λυκείου Ακροπόλεως

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016