KESJULY18

2018-06-26 13:21:07
Αποτελέσματα παγκύπριων εξετάσεων

Αποτελέσματα παγκύπριων εξετάσεων


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΙΟΛΑΡΗ*

Για άλλη μια χρονιά ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων και για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά.

Όσες δικαιολογίες και να σκαρφιστούν οι αρμόδιοι η εικόνα δεν αλλάζει και κυρίως δεν αλλάζει η γνώση την οποία τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν.

Ότι και να μας πουν, τέτοια αποτελέσματα, συν το ότι όλοι είμαστε μάρτυρες κειμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου, δυστυχώς, είναι εμφανής η βασική αδυναμία στην έκφραση, στην σύνταξη και στις γνώσεις, δεικνύουν πως κάτι δεν πάει καλά.

Επίσης ακόμη και σε τυχαίες ερωτήσεις σε ανθρώπους στο δρόμο είναι εμφανές ότι δεν ξέρουν ούτε τα βασικά για την ιστορία ή γεωγραφία μας.

Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη / δικαιολογία πως όταν αλλάξει το σύστημα θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Ένα μόνο πρέπει να  αλλάξει και αυτό είναι η μονιμότητα των καθηγητών και εισαγωγή κινήτρων και άμιλλας, ώστε να προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους και να μεταφέρουν στους μαθητές τους γνώση, ενθουσιασμό και αγάπη για τη μάθηση και το σχολείο.

Δεν είναι τυχαίο που οι μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Δεν είναι ούτε πιο έξυπνοι, ούτε το σύστημα τους κάνει θαύματα. Οι καθηγητές τους όμως γνωρίζουν πως αν δεν δουλέψουν σκληρά τον επόμενο χρόνο ίσως να μην έχουν θέση εργασίας.

Θα τολμήσει όμως η Πολιτεία να το κάνει, ώστε να μειωθεί ταυτόχρονα και το πρόβλημα / μάστιγα των φροντιστηρίων;

*Ακαδημαϊκός Διευθυντής City Unity College


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μαρια Γεωργιου
Wed June 27, 2018, 15:16:05
Το δημοσιο σχολειο ειναι για ολους. Και για τους αλλογλωσσους και για τα παιδια με διαφορα προβληματα μαθησιακα και μη και για τα χαμηλα κοινωνικα στρωματα κοκ,ΣΤο ιδιωτικο σχολειο οι μαθητες προερχονται απο τα ανωτερα κοινωνικα στρωματα ως επι το πλειστον.Ας μη συγκρινουμε ανομοια πραγματα

Ιωάννης Βιολάρης
Wed June 27, 2018, 13:04:06
Επειδή κάποιους ενόχλησαν οι θέσεις μου διευκρινίζω πως το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω είναι πως, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι εργαζόμενοι χρειάζονται κίνητρα για να αποδώσουν το μέγιστο που μπορούν και επίσης χρειάζονται να βλέπουν πως οι κόποι τους αμείβονται και ότι δεν προάγονται ή εξακολουθούν να εργάζονται όλοι είτε πετυχαίνουν είτε όχι
Μίλησα για κατάργηση της μονιμότητας και καλλιέργεια άμιλλας

Πεγειώτης Χρίστος
Wed June 27, 2018, 10:15:57
Πρίν ένα χρόνο δημοσιεύθηκε από τον ίδιο αρθρογράφο παρόμοιου περιεχομένου κατηγορητήριο εναντίον των εκπαιδευτικών του δημοσίου. Με το πέρασμα ενός χρόνου, παρά τα σχόλια που ακολούθησα τις σκέψεις του αντιπροσώπου της ακαδημαϊκής οικογένειας, δημοσιέυονται και πάλι οι ατεκμηρίωτες θέσεις του ιδίου προσώπου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αρθρογράφος κρίνει από ότι ακούει και διαβάζει στον τύπο και από τις εποχιακές εξάρσεις της επιδημίας που "ταλαιπωρεί" τους πολίτες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αδιάβλητω αντικειμενικών εξετάσεων τω τελειόφοιτων.
Χωρίς αμφιβολία οι θέσεις του αρθρογράφου περίέχουν μεγάλη δόση αλήθειας. Τη δόση "ανικανότητας" των εκπαιδευτικών να διεκπεραιώσουν τον έργο τους δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να τη μετρήσει, ούτε θέλησε να προσδιορίσει, για προσωπικό του ενδιαφέρο,το συνταγολόγο αυτής της δόσης.
Ας διαβάζει πιο συχνά τις καταθέσεις των εκπαιδευτικών, άς κάνει έρευνα στους εκπαιδευτικούς χώρους, ας μιλήσει κατ' ιδία με τους εκπαιδευτικούς. Ειμαι σίγουρος ότι μέχρι τον επόμενο Ιούνιο θα απαντήσει πολλά ερωτήματα που τον απασχολούν. Ταυτόχρονα θα βοηθήσει και τους εκπαιδευτικούς.
Εκπαιδευτικός Τεχνικής Εκπαίδευσης

Μαρία Γεωργίου
Tue June 26, 2018, 21:49:25
Αξιότιμε Κύριε Βιολάρη,
Επειδή σε αυτό τον τόπο πάντα φταίνε οι καθηγητές για τα κακά αποτελέσματα των μαθητών στα δημόσια σχολεία και την αύξηση της παραπαιδείας θέλω να αναφέρω τα πιο κάτω.
Φαίνεται πως η δωρεαν παιδεία δεν εκτιμάται από κανένα.Στα ιδιωτικά σχολεία οι γονείς έχουν έννια γιατί εκεί πληρώνουν.
Τα παιδιά αρχίζουν φροντιστήριο πριν ακόμα αρχίσει το σχολείο.Αποτέλέσμα να μην ενδιαφέρονται για το μάθημα αφου το έχουν ακούσει στο φροντιστηρίο.
Με το να τρέχουν από ένα φροντιστήριο σε άλλο να σπαταλούν τον χρόνο τους να κουράζουν το σώμα και το μυαλό τους, δεν ωφελεί πάντα. Πρέπει κάποιος να καθίσει να μελετήσει για να κάμει κτήμα του την γνώση.
Οι καθηγητές στα δημόσια σχολεία δεν επιλέγουν σχολείο, δεν επιλέγουν μαθητές, δεν έχουν πάντα τα μέσα που διαθέτουν τα ιδιωτικά σχολεία. Δεν οριζουν τους κανονισμούς ούτε την ύλη που θα διδάξουν. Δέχονται πίεσεις από ψυχολόγους κι από γονεις να περάσουν όλούς τους μαθητές και να ανέχονται παραβατικές συμπεριφορές που έχουν αντίκτυπο στην μαθησιακή διαδικασία.Και μαθητές των ιδιωτικών σχολείων κάνουν φροντιστήριο και επίσης 'εχουν δικαίωμα να επαναλβάνιυν εξετάσεις ενώ τα δικά τους αποτελέσματα δεν δημοσιευόνται με τον ίδιο τρόπο που δημοσιευόνται τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων για να γίνονται και τα ίδια σχόλια. Πολλοί μαθητες των δημοσίων σχολείων διαπρέπυν ταυτόχρονα και στο δημόσι σχολείο και στις εξετάσεις που συμμετέχουν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων.

Λίζα Παπαδοπούλου
Tue June 26, 2018, 21:49:06
Δηλαδή πάλι για όλα φταίνε οι καθηγητές. Το ότι τα πλείστα παιδιά είναι βαθμοθήρες, δεν έχουν στόχους και όνειρα για το μέλλον παρά μόνο για το καφέ που θα επισκεφτούν το βράδυ δεν παίζει ρόλο; Κάντε μία βόλτα από τα δημόσια σχολεία να δείτε πόσοι καθηγητές κυριολεκτικά "παρακαλούσαν" μαθητές να έρθουν για απορίες και για επιπλέον μαθήματα και μετά μιλάτε. Σε ότι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία να ξέρετε ότι πολλά από αυτά δημοσιεύουν μόνο τις ψηλές βαθμολογίες και έτσι δημιουργείται μία ουτοπική εικόνα που δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Και ούτε χάνονται διδακτικές περίοδοι για παρελάσεις, γιορτές, πρόβες των γιορτών κτλ. Η δημόσια εκπαίδευση έχει καταντήσει το πειραματόζωο του υπουργείου Παιδείας. Σε άλλες χώρες έρευνες και μελέτες προηγούνται της μεταρρύθμισης η οποία εφαρμόζεται αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο. Στην Κύπρο τσακ μπαμ. Από το ενιαίο λύκειο ολόκληρη η Κύπρος μεταπήδησε στους κλάδους σε ένα καλοκαίρι. Επαναλαμβάνω: Κάντε μία βόλτα από το δημόσιο σχολείο και μετά μιλάτε.

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016