KESJULY18

2018-06-24 09:19:17
Πρόταση - ψήφισμα της «Αλλαγής» για τo κρατικό μισθολόγιο

Πρόταση - ψήφισμα της «Αλλαγής» για τo κρατικό μισθολόγιο


Η Κίνηση καθηγητών «Αλλαγή» δημοσιοποιεί το προσχέδιο απόφασης της  που κατέθεσε στην τελευταία Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ:

«Η ΠΣΓΑ που συνήλθε σήμερα 21 Ιουνίου 2018, αφού συζήτησε τα οικονομικά/ συνταξιοδοτικά, αιτήματα που επηρεάζουν, ένεκα της οικονομικής κρίσης αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

  1. Θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν από το 2011 συνεισφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια για στήριξη της οικονομίας και της εξόδου της από την περίοδο της κρίσης, παρά το γεγονός ότι δεν έφεραν καμία ευθύνη για την πρωτοφανή οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας.
  2. Θεωρεί θετικό την αναγνώριση από το Υπουργείο Οικονομικών του θεσμικού ρόλου των Συνδικαλιστικών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για τα θέματα που αφορούν τα μισθολογικά / συνταξιοδοτικά του προσωπικού της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και τον μεταξύ τους διάλογο που θα διεξάγεται. Μετά λύπης, όμως, παρατηρήθηκε ότι ο θεσμικός ρόλος αρκέστηκε μόνο σε συνάντηση για ανακοίνωση ειλημμένων αποφάσεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και άλλων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον δεν θα ξαναεπαναληφθεί η διαδικασία αυτή και αν αυτό συμβεί δεν θα γίνει αποδεκτό.
  3. Επαναβεβαιώνει την απόφαση της ΠΣΓΑ της 17ης Δεκεμβρίου 2015 για το Κρατικό Μισθολόγιο ότι δεν αποδέχεται την κυβερνητική πρόταση, η οποία διασυνδέει τις γενικές αυξήσεις,  και την ΑΤΑ με το ΑΕΠ, το ποσοστό του οποίου προκύπτει από τα εισοδήματα και τις δαπάνες ενός κράτους. Σημειώνεται επίσης ότι στις δημόσιες δαπάνες περιλαμβάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι προμήθειες υλικών κ.λπ. Συνεπώς, οι μισθωτοί του δημοσίου θα πληρώνουν έμμεσα, μεταξύ άλλων,  τις όποιες προσλήψεις και προαγωγές θα γίνονται στο δημόσιο από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις.

Επίσης, επαναβεβαιώνει ότι δεν αποδέχεται οι γενικές αυξήσεις να μη προστίθενται στον μισθό, αλλά να αφαιρούνται από τις υφιστάμενες αποκοπές, ώστε σε κάποια στιγμή να καλυφθεί το ποσό των αποκοπών και τότε θα αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες πραγματικές αυξήσεις στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών. Συνεπώς, οι υπάλληλοι του δημοσίου θα κληθούν να καλύψουν τις αποκοπές τους από τις γενικές αυξήσεις που θα έπαιρναν.

  1. Θεωρεί θετική την απόφαση του ΚΔΣ να ζητηθεί από Αναλογιστικό Οίκο, να ετοιμάσει μελέτη για το Ταμείο Προνοίας των Καθηγητών που μονιμοποιούνται κατά ή μετά την 1/10/2011  επί της πρότασης της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που κατά τη διαπαγμάτευση διαφανεί η όποια αδυναμία και επικινδυνότητα της εφαρμογής Ταμείου Προνοίας να διεκδικηθεί  να επανέλθει και για αυτούς το συνταξιοδοτικό καθεστώς που έχουν όσοι έχουν μονιμοποιηθεί πριν την 1/10/2011.
  2. Κρίνει απαραίτητο να συζητηθεί ο τερματισμός της επιβολής φόρου εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμου στο εφάπαξ ποσό ή φιλοδώρημα που έχει κερδηθεί για την υπηρεσία μετά από την 1η Ιανουαρίου 2013 (άρθρο 8, Ν.216(Ι)/2012).
  3. Κρίνει απαραίτητο τον τερματισμό της αναλογιστικής μείωσης στη σύνταξη και στο εφάπαξ που επιβάλλεται για την υπηρεσία μετά από την 1η Ιανουαρίου 2013 σε περίπτωση οικειοθελούς πρόωρης αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών. Αυτό θα επιτρέψει και τη σταθερή ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης με νεότερους σε ηλικία εκπαιδευτικούς.
  4. 7.    Θεωρεί απαραίτητο η ΟΕΛΜΕΚ να τηρήσει διεκδικητική και δυναμική στάση απέναντι στις όποιες προτάσεις καταστρατηγούν τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ωφελήματα των εκπαιδευτικών τώρα που οι δημοσιονομικοί δείκτες στην Κύπρο παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση-ανάκαμψη.

Η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ να προβεί σε όλες τις ενέργειες σε συνεργασία με όλες τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για διασφάλιση των εργασιακών και μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ωφελημάτων των εκπαιδευτικών.

Καλεί, επίσης, το ΚΔΣ να προβεί σε όποιες άλλες ενέργειες κρίνει ότι είναι αναγκαίες για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, μη αποκλειομένων και των δυναμικών μέτρων».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016