KESJULY18

2018-06-22 12:03:20
Η Ειδική Εκπαίδευση χρειάζεται άμεσα αλλαγές και εκσυγχρονισμό

Η Ειδική Εκπαίδευση χρειάζεται άμεσα αλλαγές και εκσυγχρονισμό


 ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*

Η Ειδική Εκπαίδευση που αφορά στα παιδιά μας με αναπηρίες νοσεί σοβαρά. Εδώ και χρόνια δεν γίνεται κανένα βήμα προς τα μπρος. Το χρονοδιάγραμμα που φαίνεται να θέτει το Υπουργείο Παιδείας για τις όποιες αλλαγές, αργοπορεί.

Η Ειδική Εκπαίδευση αφορά στις ζωές εκατοντάδες παιδιών μας που χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας. Αφορά σε ζητήματα που δεν μπορούν να περιμένουν. Αφορά σε κενά που καταστρέφουν ζωές. Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει από το 2014 συγκροτημένη πρόταση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Συνοπτικά, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

-    Τα άτομα με αναπηρίες μετά τα 21 τους χρόνια, ηλικία με βάση την οποία μπορούν να παραμένουν στα σχολεία αφήνονται στη τύχη τους. Ζούμε καθημερινά ανθρώπινες τραγωδίες προσώπων των οποίων είτε οι γονείς δεν μπορούν να τα στηρίξουν είτε φεύγουν από τη ζωή και βρίσκονται έγκλειστα σε γηροκομεία και άλλα ιδρύματα. Πρέπει επιτέλους το κράτος σε συνεργασία με τη τοπική αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει κέντρα κοινωνικής ενσωμάτωσης, δημιουργικής απασχόλησης και κατάρτισης των ατόμων αυτών.

-   Χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας του 1999 για την Ειδική Εκπαίδευση. Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά τα κενά και τις αδυναμίες της νομοθεσίας, αλλά και 20 χρόνια μετά απαιτείται εκσυγχρονισμός.

-   Τα Ειδικά Σχολεία, τα οποία προσφέρουν μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν ηλικίες από 5 μέχρι 21 χρόνων. Έχουν σήμερα υπερβολική ζήτηση χωρίς να μπορούν να αντεπεξέλθουν.

-   Οι Ειδικές Μονάδες στα σχολεία σε πολλές περιπτώσεις δε λειτουργούν αποτελεσματικά και δεν επιτυγχάνεται η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στη Σχολική Μονάδα. Οι εκπαιδευτικοί μας, ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι και επιμορφωμένοι για να διαδραματίζουν το ρόλο τους στην ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες.

-   Ήρθε η ώρα επιτέλους, οι συνοδοί να μετατραπούν σε βοηθούς εκπαιδευτικούς με ένα ευρύτερο παιδαγωγικό ρόλο έχοντας συγκεκριμένα προσόντα.

-    Υπάρχει ένα σοβαρό κενό στην έγκαιρη επισήμανση αναπηριών, στις ηλικίες 0-3 χρόνων. Κενό το οποίο επιτέλους πρέπει να καλυφθεί, αφού πρόκειται για την πιο κρίσιμη περίοδο στην ανάπτυξη ενός ατόμου.

Δυστυχώς, οι Κυβερνώντες εδώ και έξι χρόνια έπραξαν ελάχιστα για την Ειδική Εκπαίδευση. Το πιο ευαίσθητο ίσως κομμάτι του εκπαιδευτικού μας συστήματος παραπαίει. Την πληρώνουν εκατοντάδες παιδιά μας και οι οικογένειες τους. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας επιτέλους να δράσει άμεσα.

*Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΚΑΡΑΝΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
Fri June 22, 2018, 17:40:09
Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ , ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΩΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ, ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ; ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ . . . ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!!!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016