KESJULY18

2018-06-21 09:08:58
Η ιδέα του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Δασκάλων: η αρχή και το άδικο τέλος!

Η ιδέα του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Δασκάλων: η αρχή και το άδικο τέλος!


ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*

Νέαρχος Κληρίδης 1936: Η πολυσχιδής αυτή προσωπικότητα, ο ξεχωριστός αυτός άνθρωπος, ο προικισμένος με πολλές ικανότητες δάσκαλος, λαογράφος, ερευνητής, συνδικαλιστής, πρωτοστατεί στην ίδρυση του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Δασκάλων Κύπρου.

Ενός Συνεργατικού Ταμιευτηρίου που σύντομα στέριωσε, μεγάλωσε, επεκτάθηκε μέσα από μια υγιή σχέση με τα μέλη του. Σχέση αμοιβαίας εκτίμησης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού. Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων στήριζε και βοηθούσε στα μέτρα πάντοτε του δυνατού και του σωστού τον διδασκαλικό κόσμο.

Ο διδασκαλικός κόσμος, κατ’ ανάλογο τρόπο, στήριζε με διάφορους τρόπους το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων, το Ταμιευτήριό του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο θεσμός του Σχολικού Ταμιευτηρίου.

Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων το 2013 μπήκε, αδίκως και αδικαιολογήτως, στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στα διάφορα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα. Τη στιγμή που ήταν το πιο εύρωστο, το πιο υγιές Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα. Χωρίς να έχει «μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Με όλους τους οικονομικούς δείκτες να παρουσιάζονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Με όλες τις διαδικασίες που ακολουθούσε να αξιολογούνται και εκ των αποτελεσμάτων, σωστές και νομότυπες.

Στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης των ΣΠΙ, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων εκτιμήθηκε ότι χρειαζόταν 1,7 εκ. ευρώ. Ποσό που η ΠΟΕΔ και τα μέλη του Ταμιευτηρίου Δασκάλων μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε πολύ εύκολα, προκειμένου να κρατήσουμε το Ταμιευτήριό μας έξω από τη μαύρη τρύπα που δημιούργησαν πολλά από τα άλλα ΣΠΙ με τους σκανδαλώδεις δανεισμούς και τις απαράδεκτες πολιτικές που ακολουθούσαν. Πράγματα, που δεν αντιμετώπιζε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων, αποδεδειγμένα και διαπιστωμένα.

Ίσως αυτό, να αποτέλεσε και τον κύριο λόγο που η πρόταση – εισήγησή μας να αναχρηματοδοτήσουμε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων με το απαιτούμενο ποσό και να το αφήσουμε εκτός του προβλήματος, δεν έγινε αποδεκτό από το κράτος. Θεωρήθηκε μάλλον, ότι τα υγιή και εύρωστα ΣΠΙ, θα αποτελούσαν το αντίβαρο σε όσα βγήκαν στην επιφάνεια, σκάνδαλα, κακοδιαχείριση, διασπάθιση χρήματος.

Έτσι, ακολούθησε μια σειρά από γεγονότα που μας προκαλούσαν αγανάκτηση, θυμό, αλλά και λύπη, απογοήτευση. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Δασκάλων (κτίριο στο κέντρο της Λεωφ. Μακαρίου στη Λευκωσία, κτίριο στην οδό Γλάδστωνος στη Λεμεσό, οικόπεδα στην περιοχή Λατσιών κ.ά.) πέρασαν εν μία νυχτί στα χέρια του κράτους, για αυτό το 1,7 εκ. ευρώ! Και άρχισε η πώλησή τους σε τιμές που χαρακτηρίζονται κάτι περισσότερο από εξευτελιστικές (ας δώσουν στη δημοσιότητα π.χ. πόσα πωλήθηκε το κτίριο στην οδό Γλάδστωνος!).

Ολόκληρος ο διδασκαλικός κόσμος από το 2013 μέχρι και σήμερα παρακολούθησε με οδύνη το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων, το οποίο βγήκε μέσα από τα σπλάχνα του να ρίχνεται στον Πύθο των Δαναΐδων του Συνεργατισμού! Τα πάντα άλλαξαν, αλλοιώθηκαν και η οπισθοδρόμηση ήταν εμφανέστατη.

Ακόμα και ο θεσμός του Σχολικού Ταμιευτήριου πριονίστηκε υπογείως, στα θεμέλιά του και γι’ αυτό εξαναγκαστήκαμε ως ΠΟΕΔ να αποφασίσουμε ότι δεν μπορούμε και δεν ενδιαφερόμαστε, πλέον, να τον συνεχίσουμε αφού τα προβλήματα που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζαμε ήταν πάρα πολλά και δεν υπήρχε το ενδιαφέρον για να ξεπεραστούν. Στο σημείο αυτό, πρέπει να υπενθυμίσουμε το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίχτηκε και στο θέμα του Σχολικού Ταμιευτηρίου, όπου τα ΜΜΕ βομβαρδίστηκαν με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις ότι ο θεσμός του Σχολικού Ταμιευτηρίου θα συνεχιστεί! (Σημ: Αλήθεια, πόσα στοίχισε στον φορολογούμενο πολίτη η επί ένα μήνα καμπάνια της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με το Σχολικό Ταμιευτήριο, που σήμερα αποδείχθηκε και αυτή φιάσκο;).

Στο παρόν άρθρο δεν ασχολούμαι με το τι απέγινε και με το πού κατέληξε ο Συνεργατισμός στην Κύπρο. Δεν θεωρώ, εξάλλου, ότι μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο αφού δεν είμαι ούτε ειδικός ούτε κατέχω τις εξειδικευμένες γνώσεις επί τούτου. Αποτυπώνω απλώς, εν συντομία, τα αδιάψευστα γεγονότα που διέλυσαν αδίκως και χωρίς λόγο το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων Κύπρου που ανήκε στα μέλη του, που είχαν δικαίωμα να αποφασίσουν για αυτό, αλλά για λόγους που εκ του αποτελέσματος, πλέον, μπορούμε να καταλάβουμε η συνεργατική αυτή ιδέα του διδασκαλικού κόσμου που ξεκίνησε από το 1936 και τον εξυπηρέτησε με τεράστια επιτυχία μέχρι το 2013, οδηγήθηκε το 2018 στη τελευταία της πράξη.

Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί και η ΠΟΕΔ έχει υποχρέωση να προσπαθήσει να απαντήσει, ίσως μέσω της δικαστικής οδού, είναι αν όλα αυτά έγιναν νόμιμα, αφού σίγουρα ηθικά δεν είναι!

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016