KESJULY18

2018-06-20 09:56:10
Διπλή διάκριση για την Τεχνική Σχολή Λάρνακας

Διπλή διάκριση για την Τεχνική Σχολή Λάρνακας


Στον διαγωνισμό «Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση – ΤΕΚΕ 2017-2018»

Διπλή διάκριση, 3ο Βραβείο και Β΄ Έπαινο, έλαβαν οι μαθητές  του κλάδου Ηλεκτρολογίας/Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και Αυτοματισμών της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας στο Διαγωνισμό του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) «Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση – ΤΕΚΕ 2017-2018», παρουσιάζοντας δύο αυτοματοποιημένες κατασκευές. Τα βραβεία δόθηκαν στην τελετή που διεξήχθη στις 13/6/2018 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του τμήματος των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων ΗΕ2 (Ραφαήλ Γερολέμου, Σεργκεί Γκριτούνγκ, Σταύρος Ιωάννου, Ιουλιάν Καρτσιούκ, Μιχάλης Κωστή, Παύλος Λίγγης, Ανδρέας Χαραλάμπους) διακρίθηκαν και απέσπασαν το 3ο Βραβείο  για την κατασκευή που φέρει τον τίτλο «Αυτοματοποιημένος μηχανισμός πώλησης προϊόντων. SuperMarket του μέλλοντος!!! Ένα έξυπνο κατάστημα αυτοεξυπηρέτησης!!!» Οι μαθητές παρατήρησαν ότι καθημερινά ο καταναλωτής μπαίνει στο Σούπερ Μάρκετ για να ψωνίσει λίγα πράγματα και βγαίνει με ένα ασφυκτικά γεμάτο καρότσι. Αυτό γίνεται επειδή συνήθως ο πελάτης πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση για να βρει τα προϊόντα που θέλει, με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο χρόνο και να αγοράσει αγαθά, τα οποία ενδεχομένως να μην χρειάζεται. Για τη λύση, λοιπόν, του συγκεκριμένου προβλήματος οι μαθητές προχώρησαν στην κατασκευή ενός «αυτοματοποιημένου Super Market της γειτονιάς», με σκοπό την αυτόματη πώληση προϊόντων στους πελάτες μέσω εύκολων και κατανοητών εντολών που θα δίνονται στον ειδικό χώρο του καταστήματος από το σπίτι τους, μέσω διαδικτύου και με ένα ειδικό, αρκετά εύχρηστο, πρόγραμμα από τα κινητά τους τηλέφωνα. Ουσιαστικά ο πελάτης θα υποβάλλει και θα πληρώνει την παραγγελία του στο κατάστημα και είτε θα πηγαίνει να παίρνει ο ίδιος τα προϊόντα είτε θα του αποστέλλονται στο σπίτι. Για την πετυχημένη σύνδεση της αυτοματοποιημένης κατασκευής με το διαδίκτυο οι μαθητές συνεργάστηκαν και με μαθητές του τμήματος των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΘΗΥ2 (Αντώνη Φωτίου και Άντρια Αργυρού).

Για τον πελάτη το έξυπνα σχεδιασμένο Super Market αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση, γιατί ο καταναλωτής μέσα σε λίγα λεπτά θα παραγγέλνει τα προϊόντα που  επιθυμεί και χρειάζεται, θα τα πληρώνει με ασφαλείς τρόπους πληρωμής χωρίς να ξοδέψει άσκοπα επιπλέον χρήματα. «Το αυτοματοποιημένο Super Market της γειτονιάς» θα είναι σχεδιασμένο να διαθέτει πληθώρα προϊόντων στους καταναλωτές σε 24ωρη βάση χωρίς να χρειάζεται υπαλλήλους για να λειτουργήσει. Το συγκεκριμένο Σούπερ Μάρκετ θα αποφέρει κέρδη στον επιχειρηματία, μειώνοντας τα έξοδά του, αφού δεν θα πληρώνει θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, καθαριότητα και έξοδα από εργοδότηση υπαλλήλων. Επιπλέον, δεν θα απαιτείται μεγάλη έκταση για να λειτουργήσει μια υπεραγορά, αφού δεν θα χρειάζεται χώρος στάθμευσης, ενώ οι τιμές των προϊόντων θα είναι πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα.

Όσον αφορά τη δεύτερη διάκριση οι μαθητές του τμήματος των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων ΗΕ3 (Ραφαήλ Γερολέμου, Σεργκεί Γκριτούνγκ, Σταύρος Ιωάννου, Ιουλιάν Καρτσιούκ, Μιχάλης Κωστή, Παύλος Λίγγης, Ναϊέφ Μοχάματ, Ανδρέας Χαραλάμπους) πήραν Β΄ Έπαινο για την κατασκευή μιας καινοτόμου εφεύρεσης στη μεταποίηση γεωργικού προϊόντος (ελιές). Οι μαθητές παρατήρησαν ότι δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο αυτοματοποιημένο στη βιομηχανία για την παρασκευή τσακιστών ελιών και εάν υπάρχει τέτοιο μηχάνημα, αυτό σπάει το κουκούτσι, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα του προϊόντος. Για το λόγο αυτό προχώρησαν στην κατασκευή ενός «αυτοματοποιημένου μηχανήματος για το τσάκισμα των ελιών». Σε αυτήν ο ελαιοπαραγωγός τοποθετεί τις ελιές του στον ειδικό υποδοχέα του μηχανήματος, το οποίο δουλεύει αδιάκοπα, τσακίζοντας τις ελιές εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο. Η κατασκευή είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και, όταν τεθεί σε λειτουργία, θα οδηγήσει στη βιομηχανοποίηση του προϊόντος και στην ευκολότερη προώθησή του στην αγορά, μειώνοντας αισθητά το κόστος παραγωγής σε εργατοώρες. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προϊόν που παράγεται κυρίως στην Κύπρο, η βιομηχανοποίησή του θα ενισχύσει την οικονομία του νησιού, καθώς θα βοηθήσει στην εξαγωγή του προϊόντος, με αποτέλεσμα το προϊόν να διατίθεται στην αγορά πιο εύκολα και πιο φθηνά.

Την καθοδήγηση των μαθητών για την έρευνα και υλοποίηση των παραπάνω κατασκευών ανέλαβε ο καθηγητής της Ηλεκτρολογίας Χρήστος Παππάς, που είχε την γενική ευθύνη, σε συνεργασία με τους καθηγητές της Ηλεκτρολογίας Γεώργιο Σιήππη και Αναστασία Μπισιάρα, με τον καθηγητή της Ξυλουργικής και  Επιπλοποιΐας Δημητράκη Κωνσταντίνου και τη Φιλόλογο Ελένη Σιαμέλη.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016