KESJULY18

2018-06-19 16:08:00
Για το καλό των παιδιών...

Για το καλό των παιδιών...


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΗ*

Απερίσκεπτες, προσβλητικές και επικίνδυνες τοποθετήσεις από κρατικούς αξιωματούχους, φλυάρη, ανούσια, γενικευμένη και λαϊκίστικη ρητορική προσέγγιση από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, σκόπιμες και πιθανόν κατευθυνόμενες τοποθετήσεις από τους οργανωμένους γονιούς και μια μη επαγγελματική στάση από μερικούς «δημοσιογράφους» που άφησαν στο συρτάρι τους, έστω και τους στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας... και το αποτέλεσμα... η πρόκληση μιας τεχνητής θύελλας που έχει προκαλέσει επιπρόσθετες πληγές στο ήδη τραυματισμένο σώμα της δημόσιας κυπριακής παιδείας.

Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, λόγω της φύσεώς του, ως ένα επάγγελμα σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο εφόσον έχει να κάνει αποκλειστικά με τα παιδιά, ανέκαθεν δεχόταν αρκετά πυρά και κριτική είτε σε επίσημο επίπεδο είτε σε κοινωνικά πηγαδάκια, σε ορισμένες περιπτώσεις δικαιολογημένα, στις πλείστες όμως αδικαιολόγητα. Το τελευταίο διάστημα έχω προσωπικά βιώσει αυτή την ανευ προηγουμένου ανέντιμη θα έλεγα κατασκευασμένη πολεμική κατά του εκπαιδευτικού στον μέγιστο βαθμό από τότε που εργάζομαι στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι βολές που δέχτηκε ο εκπαιδευτικός κόσμος είχαν προφανώς τη δική τους σκοπιμότητα, ανάλογα με την πηγή προέλευσής τους. Προσωπικά κίνητρα, πολιτικές επιδιώξεις και μελλοντικοί σχεδιασμοί μέχρι και προσωπικές εμπάθειες.

Εκ πρώτης όψεως, στα μάτια του κάθε απλού ανθρώπου, οι στόχοι και συνάμα τα θύματα, είναι οι εκπαιδευτικοί. Στην πραγματικότητα όμως, τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα ίδια τα παιδιά όλων αυτών που βάλλουν κατά των δημόσιων εκπαιδευτικών λειτουργών. Όταν έχει πληγεί το κύρος, καταρρακωθεί η αξιοπρέπεια και αμφισβητηθεί όσο ποτέ άλλοτε και σε τόσο γενικευμένο βαθμό η επάρκεια των ανθρώπων που επιτελούν αυτό το τόσο σημαντικό έργο, τότε είναι επόμενο να επηρεαστεί το κλίμα του σχολείου, το κλίμα της τάξης, η σχέση εκπαιδευτικών και παιδιών, εκπαιδευτικών και γονιών και αντίστροφα. Είναι επόμενο να αναπτυχθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας και να χαθεί η εμπιστοσύνη. Είναι επόμενο πως η συνέχεια αυτής της πορείας θα αναγκάσει πολύ πιθανό τον κάθε εκπαιδευτικό να κλείσει την πόρτα του σε κάθε εξωτερικό επικριτή όπως όταν η χελώνα κλείνεται στο καβούκι της και το κάθε σχολείο να χτίσει τείχη προστασίας απέναντι στους επαχθείς κανονιοβολισμούς των απερίσκεπτων κουρσάρων. Και πάλι όμως τα θύματα θα είναι τα ίδια τα παιδιά...

Τα παιδιά μας είναι η συνέχεια και το μέλλον αυτού του τόπου, έχουν ανεκτίμητη αξία και ως κόρη οφθαλμού, ως ένα πολύτιμο θησαυρό, οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να τα προστατέψουμε. Για να πετύχουμε όμως κάτι τέτοιο είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από τη βάση, δηλαδή από όλους εμάς, τους γονείς. Να συναισθανθούμε τις βαρύτατες ευθύνες που έχουμε στο ξεκίνημα της ζωής των παιδιών, στα πρώτα τους βήματα και στην ανατροφή τους. Αυτό που θα χτίσουμε μαζί τους από τα πρώτα κιόλας χρόνια είναι αυτό που θα αποτελέσει το προζύμι για την ανάπτυξή τους ως προσωπικότητες. Με αυτό το προζύμι θα δουλέψει η νηπιαγωγός, ο δάσκαλος, η δασκάλα, ο καθηγητής, η καθηγήτρια στη συνέχεια. Για αυτό η στήριξη και η συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό είναι πέρα για πέρα αναγκαία και επιβεβλημένη. Η ανάπτυξη όμως μιας υγιούς σχέσης συνεργασίας στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον αλληλοσεβασμό. Μέσα από μια τέτοια σχέση η καλόπιστη κριτική τόσο από την πλευρά του εκπαιδευτικού όσο και από την πλευρά του γονιού μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών.

Η περίοδος που ακολουθεί, η περίοδος του καλοκαιριού μπορεί να αποτελέσει περίοδο αναστοχασμού για όλους. Αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας, είτε ως γονείς, είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε ως πολιτικοί, είτε ως κρατικοί αξιωματούχοι έχουμε μια σημαντική ευθύνη και υποχρέωση, τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος με έμπρακτες ενέργειες και δηλώσεις με στόχο τη στήριξη του δημόσιου σχολείου και του πολύπλευρου και ανεκτίμητου εκπαιδευτικού έργου...πάντοτε για το καλό των παιδιών. Καλό καλοκαίρι σε όλους με την ευχή η νέα σχολική χρονιά να βρει όλους τους εμπλεκόμενους στο ίδιο στρατόπεδο, μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αλληλοστήριξης.

*Εκπαιδευτικός, Μέλος Δ.Σ Α.Κί.ΔΑ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016