KESJULY18

2018-06-18 23:15:28
Μάθημα ιστορίας στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα

Μάθημα ιστορίας στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΠΟΛΥΒΙΟΥ* 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 4 με 10 Ιουνίου 2018, η επταήμερη εκπαιδευτική εκδρομή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα. Σε αυτήν μετείχαν 41 φοιτητές και φοιτήτριες, με τη συνοδεία δύο καθηγητών του Τμήματος. Η εκδρομή ακολούθησε ανάλογα εκπαιδευτικά ταξίδια που έγιναν το 2014 στη Μακεδονία, το 2015 στην Κρήτη και το 2016 στην Ήπειρο, και εντάσσεται στην προσπάθεια γνωριμίας των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με τις γεωγραφικές περιοχές όπου εκτυλίχθηκαν  σημαντικά γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας, με την παράλληλη επίσκεψη στα αρχαιολογικά μνημεία, τα μουσεία αλλά και τα κυριότερα πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα της μητροπολιτικής Ελλάδας.

Η φετινή εκδρομή άρχισε με επίσκεψη στον τόπο της μαζικής εκτέλεσης εκατοντάδων Ελλήνων από τους Ναζί στα Καλάβρυτα, τον Δεκέμβριο του 1943, και ακολούθησαν επισκέψεις σε σημαντικά αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά μνημεία και αξιοθέατα της Πελοποννήσου,  όπως τη Μονή Αγίας Λαύρας, τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, τον ναό του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα, τον Μυστρά, τη Μονεμβασιά, την Καρδαμύλη, το Ναύπλιο, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες και τον Ισθμό της Κορίνθου.

Παράλληλα, έγιναν επισκέψεις σε τρία χωριά της Λακωνίας και της Μάνης, τα οποία συνδέονται  στενά με την ιστορία της Κύπρου: Στους Βουτιάνους, ένα χωριό έξω από τη Σπάρτη, όπου γεννήθηκε ο Φίλιος Ζαννέτος, βουλευτής και Δήμαρχος Λάρνακας, συγγραφέας της τρίτομης «Ιστορίας της Κύπρου» και εξόριστος των Βρετανών, μας υποδέχθηκε μέλος της οικογένειάς του, η κυρία Βασιλική Τζανέτου, και μας οδήγησε στο ερειπωμένο πατρικό του. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Κυπρίων εκδρομέων στους Βουτιάνους από το 1959… Στο Νομιτσή της μεσσηνιακής Μάνης, γενέτειρα του Νικόλαου Καταλάνου, καθηγητή του Παγκυπρίου Γυμνασίου, δημοσιογράφου, και πολιτικού εξόριστου των Βρετανών (1921), ξεναγηθήκαμε από κάτοικο του χωριού, που μας οδήγησε και στο πατρικό του Ν. Καταλάνου, ο οποίος έφυγε από εκεί γύρω στα 1865-1870. Τέλος, στο χωριό Σαϊδόνα, 10 περίπου χιλιόμετρα από την Καρδαμύλη, οι εκδρομείς ξεναγήθηκαν στον τόπο όπου πολέμησε τους Ιταλούς κατακτητές το 1942 ο Τουρκοκύπριος αντάρτης Αχμέτ Αλή Μεχμέτ, από τη Χρυσοχού της Πάφου, εθελοντής του βρετανικού στρατού («καπετάν Μαύρος»), ο οποίος στη συνέχεια εκτελέστηκε από τους κατακτητές στην Τρίπολη. Σε μια συγκινητική τελετή στο μνημείο των πεσόντων της Σαϊδόνας, κάτοικος του χωριού και ο Π. Παπαπολυβίου μίλησαν για τη δεκαετία του 1940 στην περιοχή και τον Τουρκοκύπριο αντάρτη, ενώ μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου απήγγειλε το ποίημα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, «Του Μιχαήλ ή Μαύρου (Τουρκοκύπριου αντάρτη στην κατοχική Ελλάδα)». Οι εκδρομείς ήταν η πρώτη ομάδα Κυπρίων που επισκέφθηκαν οργανωμένα το Νομιτσή και τη Σαϊδόνα.

Στις 7 Ιουνίου 2018, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, με τίτλο «Κοινοί τόποι Ιστορίας και Πολιτισμού Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών φοιτητών των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Κύπρου». Σε αυτήν πήραν μέρος με ανακοινώσεις τους μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του αντίστοιχου Τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στους εκδρομείς επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή και αδελφική φιλοξενία από τους καθηγητές, τους φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου .

Στην Αθήνα οι εκδρομείς επισκέφθηκαν, ανάμεσα σε άλλα αξιοθέατα και μνημεία, την Ακρόπολη, τη Βουλή των Ελλήνων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Πολεμικό Μουσείο.

Ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή με πολλές συγκινήσεις, έντονες και ευχάριστες στιγμές, που εξελίχθηκε σε ένα εντατικό – ταχύρυθμο μάθημα νεοελληνικής ιστορίας.

 Φωτογραφία Οι εκδρομείς στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

*Aναπλ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

www.papapolyviou.com     


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016