KESJULY18

2018-05-30 20:31:04
Εξ αφορμής της (συνεχιζόμενης) έντασης στο χώρο της Παιδείας

Εξ αφορμής της (συνεχιζόμενης) έντασης στο χώρο της Παιδείας


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ*

Συνέχεια στην ένταση των τελευταίων ημερών στο χώρο της Παιδείας δόθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης την περασμένη Τρίτη, 29η Μαίου. Τελικά οι μέρες δεν σταματούν ποτέ να έχουν την ιδιαίτερη σημειολογία τους…

Αφετηριακά, η προσωπική μου εκτίμηση, ως Διευθυντής Σχολείου, ο οποίος θέλει να πιστεύει ότι έχει αγαστή και άριστη σχέση με τον Σύνδεσμο Γονέων και τους γονείς του σχολείου του, είναι πως, οι δηλώσεις του Προέδρου της Συνομοσπονδίας δεν μπορούν παρά να εκφράζουν ελάχιστους Συνδέσμους Γονέων – διαφορετικά άλλη εικόνα εισπράττουμε εμείς ως Διευθύνσεις Σχολείων και άλλη εικόνα μεταφέρεται αλλού…

Ως προς τις καταγγελίες που έγιναν στη διάσκεψη εκτιμώ ότι, πρωτίστως, αφορούν το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και όχι την ΠΟΕΔ. Εν συνεχεία αφορούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Επιτροπή Παιδείας που δεν έχει προχωρήσει (ακόμα) στη θέσπιση εκείνων των κανονισμών που να ρυθμίζουν θέματα όπως π.χ. οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.

Θα ήθελα, επίσης, να προχωρήσω σε μία ακόμη επισήμανση ως πως το πώς οι επιλογές και οι αποφάσεις μας ωθούν σε περισσότερη όξυνση μιας ήδη τεταμένης ατμόσφαιρας. Οι Οργανώσεις των Εκπαιδευτικών είχαν ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα της Ασφάλειας και Υγείας πριν τη συζήτηση του όποιου άλλου ζητήματος και είχαν δηλώσει πως δεν θα μετείχαν στην όποια άλλη συνάντηση πριν παρθούν αποφάσεις για το ζήτημα αυτό. Ποιος πραγματικά λόγος ώθησε το Υπουργείο Παιδείας να ορίσει τη συνάντηση για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου μια ώρα ΠΡΙΝ από την συνάντηση για την Ασφάλεια και Υγεία; Τι, τελικά, επιτεύχθηκε μέσα από αυτή τη ρύθμιση πέρα από την πρόσθετη ένταση; Ποιο πρόβλημα θα υπήρχε, πραγματικά αναρωτιέμαι, εάν η συνάντηση αυτή για την Αξιολόγηση οριζόταν κάποιες μέρες μετά από τη συνάντηση για την Ασφάλεια και Υγεία, η οποία, με βάση τις ανακοινώσεις, φαίνεται να κινήθηκε προς την ορθή κατεύθυνση; Δεν χρειάζονται απαντήσεις… Τα ερωτήματα ας αιωρούνται ρητορικά για όσους σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της εκπαιδευτικής πολιτικής. Άλλωστε κριτής των αποφάσεών μας και της πορείας μας και στο χώρο της Εκπαίδευσης θα είναι η Ιστορία και ό,τι γίνεται, ως πρόθεση ή πράξη, καταγράφεται στο πεδίο της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και της Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Υπό αυτή την οπτική, τέλος, του Ιστορικού της Εκπαίδευσης, θα ήθελα να καταθέσω ακόμη μία (άγνωστη) πτυχή, εκτιμώ, του ζητήματος, που αφορά ως προς το ιστορικό της γένεσης των Συνδέσμων Γονέων, καθώς, όπως μέσα από την ιστορική έρευνα αναδεικνύεται, αυτή οφείλεται εν πολλοίς στους διδασκάλους. Με αυτό δεν θα ήθελα να νοηθεί ότι υπάρχει κάποια «οφειλή» προς τον εκπαιδευτικό κόσμο. Αντίθετα, επιθυμία μου είναι να αναδείξω ότι ξεκινήσαμε έχοντας – με τους γονείς - κοινή αφετηρία και οδηγηθήκαμε (ή μας οδήγησαν) σε μια κατάσταση που μόνο θλίψη προκαλεί, και στην πλειονότητα των εκπαιδευτικών που ακούουν καθημερινά να αποδομείται το έργο τους αλλά και στους γονείς, που νιώθουν ότι τα όσα λέγονται, δεν εκφράζουν την πλειονότητα.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου (Πολιτική, Εκπαιδευτική Πολιτικη και Διδασκαλικός Συνδικαλισμός στην Κύπρο (1960-1974), εκδόσεις Η. Επιφανίου, σελ.521-522), που αναφέρεται στο ζήτημα της εξωσχολικής και ευρύτερης κοινωνικής δράσης των δασκάλων και ιδιαίτερα στις σχέσεις με τους γονείς:

«Ιδιαίτερα αναβαθμισμένη είναι, κατά την παρούσα χρονική περίοδο (ΣτΕ 1960-1970), η ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα στους δασκάλους και τους γονείς, καθώς οι δάσκαλοι αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση τοπικών Συνδέσμων Γονέων σε οργανωμένη πλέον βάση, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην ίδρυση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων αλλά και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Νίκος Λεοντίου (1965-1970) επισημαίνει ότι υπήρξε στοχευμένη δράση προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία αποσκοπούσε στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας με την κοινωνία και κατ’ επέκταση την καλύτερη διάχυση των αιτημάτων του διδασκαλικού κόσμου.

Οι δάσκαλοι λειτούργησαν ως ο βασικός πυρήνας των Συνδέσμων Γονέων, ενώ εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται ότι πράγματι οι Σύνδεσμοι Γονέων αποτέλεσαν ένα σοβαρό υποστηρικτικό παράγοντα στις κινητοποιήσεις του διδασκαλικού κόσμου.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Γενικής Συνέλευσης Γονέων και Κηδεμόνων της Αμμοχώστου, κατά την οποία αποφασίζεται η αποστολή τηλεγραφήματος προς τον Αρχιεπίσκοπο, με το οποίο καλείται «όπως επισπεύση την δικαίαν επίλυσιν των προβλημάτων επ’ αγαθώ της Παιδείας», ενώ την ίδια ώρα αποστέλλεται τηλεγράφημα προς την ΠΟΕΔ, με το οποίο «χαιρετίζεται η επανασυμμετοχή των διδασκάλων εις την λειτουργίαν των Συνδέσμων Γονέων και διατυπούται η ευχή όπως τα διδασκαλικά αιτήματα τύχουν δικαιώσεως»**.

Φυσικά, κάποιος μπορεί να πει ότι εκείνες ήταν άλλες εποχές… Είναι όμως τόσα πολλά αυτά που μας χωρίζουν;

*Διευθυντής Σχολείου / Ιστορικός της Εκπαίδευσης

** «Γενική Συνέλευσις Γονέων – Κηδεμόνων», στην: εφημ. Ελευθερία, 20-11-1968.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016