KESJULY18

2018-05-27 13:11:52
Επιθεωρητές Δημοτικής: Αντικρούομε κάθε προσπάθεια που αφήνει σκιές στον επαγγελματισμό μας

Επιθεωρητές Δημοτικής: Αντικρούομε κάθε προσπάθεια που αφήνει σκιές στον επαγγελματισμό μας


«Χαιρετίζουμε την εξαγγελθείσα πρόθεση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει στη διαμόρφωση νέου Συστήματος Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών».

Με ανακοίνωση της η Οργάνωση Επιθεωρητών Δημοτικής Εκπαίδευσης  αναφέρει:

«Είναι με συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την παρεκτραπείσα συζήτηση στον χώρο της εκπαίδευσης. Μια συζήτηση που, με τον τρόπο που διεξάγεται, όχι μόνο δεν επιλύει κανένα από τα υφιστάμενα προβλήματα αλλά αντίθετα προσθέτει νέα και δημιουργεί επιπρόσθετη αναστάτωση και ανησυχία στα σχολεία μας αλλά και στον πολίτη.

Σε ότι μας αφορά, ως Επιθεωρητές Δημοτικής Εκπαίδευσης, αντικρούομε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια που άμεσα ή έμμεσα αφήνει σκιές στον επαγγελματισμό μας και στο έργο που επιτελούμε. Κάτω από αντίξοες συνθήκες και έχοντας στα χέρια μας ένα απηρχαιωμένο περιοριστικό θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται αναλλοίωτο από το 1976, προσπαθούμε να διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε τη σύγχρονη πολυπλοκότητα στον χώρο εργασίας μας. Δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολή να πούμε ότι είμαστε οι μόνοι ίσως επαγγελματίες σήμερα που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας το έργο μας, με εργαλεία και εφόδια της δεκαετίας του '70!

Είναι γι' αυτό τον λόγο που χαιρετίζουμε την εξαγγελθείσα πρόθεση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει στη διαμόρφωση νέου Συστήματος Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών. Ένα τέτοιο σύστημα προσδοκούμε ότι θα εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο και θα μας δώσει επιτέλους όλα εκείνα τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτει σήμερα η Επιστήμη της Αξιολόγησης, τα οποία ζητούσαμε εδώ και δεκαετίες ως Επιθεωρητές, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πολλά από τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που ταλανίζουν σήμερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Στη σχετική πρόσκληση που μας απηύθυνε ο Υπουργός, ασφαλώς και θα ανταποκριθούμε θετικά, καταθέτοντας συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, όπως άλλωστε το έχουμε πράξει επανειλημμένα και στο παρελθόν κάτω από παρόμοιες συνθήκες, χωρίς όμως να έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Προσδοκούμε αυτή τη φορά, με τη στήριξη όλων, η κατάληξη να είναι θετική.

Καταληκτικά, εκφράζουμε τη στήριξή μας στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και στις προσπάθειες που καταβάλλει για να συνεχίσει και να επεκτείνει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ως Οργάνωση Επιθεωρητών Δημοτικής Εκπαίδευσης θα συνδράμουμε καθηκόντως και στο μέτρο του δυνατού σε αυτές τις προσπάθειες.

Ταυτόχρονα κάνουμε έκκληση σε όλους ανεξαίρετα τους εμπλεκόμενους με τα θέματα παιδείας, θεσμούς και φορείς, να παραμερίσουμε όλοι όλα εκείνα που πιθανό να μας χωρίζουν και να επικεντρωθούμε στα σημαντικά που πρέπει να μας ενώνουν, ώστε μέσα από συναίνεση, σύνθεση, εποικοδομητικές προτάσεις, τεκμηρίωση, αλληλοσεβασμό, νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό, να μπορέσουμε επιτέλους να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Αυτό ας είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί από όλους μας! Το χρωστούμε στην πατρίδα μας».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Σύλια Ασπρή δασκάλα ειδικής εκπαίδευσης
Tue May 29, 2018, 19:50:19
Συμφωνώ με την κοπέλα που τονίζει ότι λανθασμένα η Ειδική Εκπαίδευση ανήκει στη Δημοτική.

Πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και πιο εξελιγμένη να είναι και πιο αναβαθμισμένη η Ειδική Εκπαίδευση σε κάποιους τομείς.

Εξάλλου, μπορεί να υπάρχει μια κάποια συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Εκπαίδευσης για τα παιδιά ειδικής, ωστόσο δεν ανήκει εξολοκλήρου. Και για τα παιδιά που χρειάζονται συνοδό, που πληρώνονται από τις σχολικές εφορείες, κι αυτά στις προκηρύξεις θεωρούνται "παιδιά με ειδικές ικανότητες" και οι συνεντεύξεις και τα έντυπα που συμπληρώνονται καθώς και οι θέσεις που προκηρύσσονται προέρχονται κι αυτές από τις σχολικές εφορείες, ωστόσο τα παιδιά αυτά φοιτάνε και σε γυμνάσια και πιο αραία φυσικά σε λύκεια.

Δεν πρέπει να θεωρούνται ή καλύτερα να θεωρείται ως ομπρέλα ή στέγη τους η δημοτική εκπαίδευση, χρειαζόμαστε την ειδική εκπαίδευση να διαθέτει πιο έντονη τη θέσπιση της ως τμήμα. Γιατί υπάρχουν και ειδικά σχολεία που ανήκουνε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και όχι μόνον, υπάρχει και η Ειδική Εκπαίδευση στα Δημοτικά με τους λογοθεραπευτές ή ειδικούς γυμναστές σε δημοτικά κανονικά όχι ειδικά.

Να υπάρξει ένας ξεκαθαρισμός και αναμφίβολα μια επισημοποίηση της εκπαίδευσης γιατί τα παιδιά με ειδικές ικανότητες (όχι ανάγκες) αποτελούν ένα έντονο παράδειγμα παιδιών που χρήζουν προστασίας, και ασφάλειας ως προς την υγεία και την ακεραιότητά τους ιδίως όταν είναι σε ηλικίες μικρές, τόσο στα διάφορα μαθήματα, αλλά και στα διαλείμματα αλλά φυσικά και γενικότερα.

Σύλια Ασπρή
Δασκάλα Ειδικής Εκπαίδευσης

Άντρια Φιλίππου
Tue May 29, 2018, 07:55:35
Ο Υπουργός οφείλει ως δάσκαλος να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και να ελέγξει μέσω επαγγελματισμού. Επειδή ο ίδιος είναι δάσκαλος, και ουσιαστικά πέρασε από τα πόστα του εκπαιδευτικού. Έχει ασχοληθεί με διοικητικά θέματα, έχει ασχοληθεί με τη μάχιμη διδασκαλία, ήταν Επιθεωρητής και σε επαρχιακό πόστο μάλιστα. Οπωσδήποτε όφειλε να γνωρίζει τα προβλήματα από πρώτο χέρι και να αναγνωρίσει τις καταστάσεις μέσω του έργο του και να συνειδητοποιήσει τα τρωτά που υπάρχουν. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι οι αλλάγες, αλλά το ισχυρότερο αναμένουμε έναν πιο επαγγελματικό προσανατολισμό και μια πιο εργασιακή και επίσημη προσέγγιση και τριβή των δεδομένων για διευκόλυνση των παιδιών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας σχολικος χώρος είναι ένας χώρος που φιλοξενούνται παιδιά, και ειδικά σε μικρές ηλικίες όπως είναι τα δημοτικά σχολεία όπου εργάζονται οι δάσκαλοι και τα παιδιά, επειδή παίζουν, επειδή δεν είναι τόσο προσεκτικά, επειδή είναι πολλά λόγω του ότι πρόκειται για έξη χρόνια εκπαίδευσης, είναι περισσότερες οι δυσκολίες διοίκησης όπως είναι αναμενόμενο.

Ανησυχούμε όχι μόνο ως εκπαιδευτικοί, αλλά και ως γονείς γιατί έχουμε και εμείς παιδιά και αύριο θα τα στείλουμε σε δημοτικά.

Εγώ προσωπικά έχω σπουδάσει δασκάλα και θα ήθελα να εργασθώ σε δημοτικό, αλλά υπάρχει μια τεράστια ουρά για διορισμό. Αναμένουμε να υπάρξουν ευαισθητοποιήσεις και κατάλληλες προσεγγίσεις για να μπορέσουν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα ανεργίας από την κυβέρνηση. Ασχολούμαστε με τα προγράμματα ΔΡΑΣΕ και δικαιούμαστε να εργασθούμε στα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία αλλά και στα Προαιρετικά όπου μόνο δάσκαλοι είναι που εργάζονται σήμερα.

Πρέπει, να στεγασθούνε με τις απαραίτητες διεργασίες ο τρόπος πρόσληψεις των εκπαιδευτικών. Ανησυχάμε γιατί μέσα στην ομπρέλα μας (δημοτική εκπαίδευση) ανήκει και η Ειδική (λανθασμένα).

Ως μάνα, ως εκπαιδευτικός που εργάζεται σε προγράμματα, θεωρώ ως απαραίτητο στοιχείο την αξιολόγηση για να ελέγξει τα δεδομένα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να ελέγξει και το σύστημα διορισίμων.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016