KESJULY18

2018-05-24 17:48:48
Παν. Λευκωσίας:Ηλεκτρονικός και υβριδικός πόλεμος και άλλες νέες μορφές συγκρούσεων

Παν. Λευκωσίας:Ηλεκτρονικός και υβριδικός πόλεμος και άλλες νέες μορφές συγκρούσεων


Επίκαιρο σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες νέας τεχνολογικής επανάστασης, που επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής. Αναπόφευκτα επηρεάζει τις τεχνικές και την «τέχνη» του πολέμου.

Αυτό ήταν το αντικείμενο επίκαιρου σεμιναρίου που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με τίτλο: «Hybrid, Cyber and Hyper: New Forms of Warfare», στη διάρκεια του οποίου εξετάσθηκαν διεξοδικά οι εφαρμογές αυτού του είδους του πολέμου, ενώ αναλύθηκαν οι αβεβαιότητες, τακτικά και στρατηγικά ζητήματα, καθώς επίσης οι νομικές πτυχές του ζητήματος.

Την εκδήλωση διοργάνωσε με επιτυχία το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συγκεντρώνοντας ξένους διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες.

Ο Βασίλης Κάππης, Λέκτορας στο Centre for Security and Intelligence Studies του Πανεπιστημίου του Buckingham (Βρετανία), αναφέρθηκε στον ορισμό της έννοιας «υβριδικός πόλεμος». Εστίασε στη χρήση μέσων υβριδικού πολέμου από τη Ρωσία, αναλύοντας την κρίση στην Ουκρανία, τη στρατηγική που η Μόσχα εφάρμοσε προσαρτώντας την Κριμαία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πόλεμο της Ρωσίας με την Γεωργία. Ανέλυσε την πολιτική της Ρωσικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση της τωρινής κρίσης με την Ουκρανία, καθώς και τη στάση της κυβέρνησης του Κιέβου. Αντιπαρέβαλε τις παραδοσιακές μεθόδους με τον υβριδικό πόλεμο, ενώ ολοκλήρωσε αναλύοντας την πολιτική της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που πρωταγωνιστεί πλέον στην πολιτική του Λιβάνου, προκαλώντας την έντονη ανησυχία του γειτονικού Ισραήλ.

Ο Δρ. Οδυσσέας Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης,  Αντιπρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέπτυξε το θέμα «Hybrid, Hyper, Cyber Future: The Evolution of War in a Post Cold War International System». Αναφέρθηκε στη Ρομποτική, στη Τεχνητή Νοημοσύνη, την Αυτονομία των Μηχανών, τις εφαρμογές στη στρατιωτική βιομηχανία. «Δεν έχουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τις νέες πραγματικότητες», επισήμανε. Μίλησε για τον ηλεκτρονικό πόλεμο, την τυπολογία του μελλοντικού πολέμου, τη χρήση των Drones, των «ρομπότ δολοφόνων» (Killer Robots) και τον ορισμό της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence). Μίλησε ακόμη για τα διαχειριστικά διλήμματα και ολοκλήρωσε υποδεικνύοντας πως είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί ο υπεύθυνος μίας ηλεκτρονικής επίθεσης.

«The Future of Hybrid Warfare and Recent Cases» ήταν ο τίτλος της εισήγησης του Δρ. Κωνσταντίνου Αδαμίδη, Επίκουρου Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τόνισε πως το μέλλον των πολέμων είναι άγνωστο και διαφορετικό. Αναφέρθηκε στην κρίση της Εσθονίας, που «αφύπνισε» το ΝΑΤΟ, αναρωτήθηκε γιατί τα υπερσύγχρονα ρωσικά ραντάρ δεν έδειξαν το παραμικρό όταν το Ισραήλ πολύ πρόσφατα βομβάρδισε στόχους μέσα στο έδαφος της Συρίας, μίλησε για το Ιράκ 1 (1991) και το Ιράκ 2 (2003), ενώ ολοκλήρωσε με το ερώτημα: « Μπορεί να γίνει πόλεμος χωρίς να πέσει σφαίρα;».

Ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Μιχάλης Κοντός, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016