KESJULY18

2018-03-10 11:18:12
Πάφια Γη!

Πάφια Γη!


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΦΤΙΑΚΑ*

 Ειδήσεις αποφεύγω να βλέπω. Σε όποιον ρωτά, απαντώ ότι μου ταράζουν τα ήδη ταραγμένα μου νεύρα. Ο κόσμος νομίζει ότι δε νοιάζομαι. Κι όμως! Είναι επειδή νοιάζομαι!  Είναι επειδή ακριβώς νοιάζομαι τόσο βαθιά, τόσο επίπονα και τόσο απελπισμένα για τον κόσμο γύρω μου, που δε μπορώ πια να βλέπω ειδήσεις.  Πουθενά στον κόσμο, και πάντως όχι στη Κύπρο! Δεν αντέχω να βλέπω όλη αυτή την ψευτιά και την υποκρισία από άτομα των οποίων η εργασία έχει όρους εντολής - γι αυτό τους πληρώνουμε δηλαδή εμείς οι ίδιοι, - την ενημέρωση ή τη φροντίδα ή την προστασία του Πολίτη. Δεν μπορώ να μετράω χαμένες ευκαιρίες. Και δε μπορώ παρά να θλίβομαι όταν αναλογίζομαι πόσο εύκολα, πόσο απλά θα μπορούσε αυτός ο τόπος να είναι Παράδεισος, κι εμείς τον έχουμε κάνει Κόλαση, Κόλαση πραγματική, και τα φορτώνουμε μια στον ένα και μια στον άλλο!
Εχτές, είδα ειδήσεις. Τυχαία. Στην τηλεόραση.  Κάτι άλλο έψαχνα, για κάτι άλλο περίμενα, και με βρήκαν οι ειδήσεις. Κατάμουτρα! Και ήταν, ούτε επίτηδες να τόκαναν, καταποδιαστές, η μια μετά την άλλη.
Γυναίκα 46 ετών - κατακρεουργημένη- από τη Βουλγαρία -Πάφος!
Άντρας 38 ετών - κατατσακισμένος- από τη Γεωργία- Πάφος!
Μωρό τριών μηνών - άπνοο- από τη Ρουμανία -Πάφος!
Η μια μετά την άλλη! Μπαμ! Μπαμ! Μπαμ! Αν την πλήρωνα την τηλεπαρουσιάστρια δε θα μπορούσε να το κάνει καλλίτερα!
Way to go Pafos!
Ήταν Χριστούγεννα! Πάνε τρία-τέσσερα χρόνια. Και βρισκόμουν στην Ελλάδα.  Χτυπάει το τηλέφωνο. Παλιά φοιτήτρια, νυν συνάδελφος. Έχω πολλές. Ζήτησαν από την Χ να κάνει κάποια ομιλία, και η Χ κωλύεται, το είπε στην Ψ, η Ψ δυσκολεύεται, μήπως θα μπορούσα εγώ να το κάνω; Τ' ανέθεσα του γάτου μου, κι ο γάτος, της ουράς του... Πού;  Στο Πολέμι. Πού είναι αυτό; Στην Πάφο. Πού στην Πάφο; Δεν το ξανάκουσα. Δεν ξαναπήγα. Δεν το θυμάμαι. Google Earth!  
Κι έτσι, πάνω στο τραπέζι της μάνας μου στην Αθήνα, είδα για πρώτη φορά το Πολέμι. Ένα καφέ σημαδάκι μέσα σε μια πρασινάδα. Λίγο καφέ, πολύ πράσινο...  Μέγας Είσαι Κύριε! Αναφώνησα. Πού να τρέχω εκεί  κάτω τώρα; Θέλω μια μέρα ολόκληρη!  
Κι αποφάσισα να μην πάω. Αλλά το άφησα να ενημερώσω αργότερα.
Ειδήσεις -και πάλι!
Καθίσαμε να φάμε, και η τηλεόραση έπαιζε. ΡΙΚ. Το λατρεύει η μάνα μου για κάποιον ανεξήγητο λόγο.
Νεαρή γυναίκα από τη Βουλγαρία έχασε το μωρό της λόγω επιπλοκών στη γέννα.  Στην Πάφο. Ως εξής: η γυναίκα έμενε στην Πόλη Χρυσοχούς. Ήρθε η ώρα της να γεννήσει, πήγε στο -όποιο- νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο της είπαν ότι η περίπτωσή της ήταν σοβαρή σε βαθμό που δε μπορούσαν να τη χειριστούν εκεί. Μέχρι εδώ καλά! Και τι έκαναν; Κάλεσαν ελικόπτερο να την πάρει στη Λευκωσία; Όχι!
Την έβαλαν επειγόντως σε ασθενοφόρο να την μεταφέρει στη Λεμεσό; Ούουτε!
Την έριξαν στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου, ποιος ξέρει και τι σαράβαλο ήτανε, κι έβαλαν τον άντρα της να την πάρει στην Πάφο.  
Τον άντρα της!  
Στην Πάφο!  
Οδικώς!
Στο νοσοκομείο οι γιατροί κατέβαλαν, νομίζω, τις "υπεράνθρωπες προσπάθειές" τους, αλλά δυστυχώς το "αγγελούδι" χάθηκε. Το θαύμα στην περίπτωσή μας ήταν πως έζησε η γυναίκα!
Μου στάθηκε η μπουκιά στο λαιμό. Κατέβασα το πηρούνι. Σκέφτηκα τις ώρες που τρέχαμε εμείς στο νοσοκομείο με τους πόνους να έρχονται όλο και πιο συχνά.  Στην πρώτη μου γέννα. Στη δεύτερη. Το τρίτο μωρό. Εκείνο που έχασα. Σκέφτηκα τη φίλη μου τη Λητώ που είχε γεννήσει πρόσφατα σε ένα ξενοδοχείο -νοσοκομείο δεν το λες- πέντε αστέρων, που διαθέτει κάμερα μέσα στο δωμάτιο του μωρού για να το βλέπεις εσύ σε οθόνη 100 ιντσών από το δωμάτιό σου, ενώ ανοίγεις τα ακριβά δώρα που σου φέρνουν οι φίλοι.
Κι έπειτα σκέφτηκα εκείνον τον άντρα, να κρατάει στα χέρια του τη ζωή της γυναίκας του και του παιδιού του και να προσπαθεί να οδηγήσει στους κωλόδρομους της Πάφου γρήγορα για να προλάβει, αλλά προσεκτικά για να μην πληγώσει τη γυναίκα και το μωρό. Αδύνατον! Τον σκέφτηκα να προσπαθεί -στα βουλγαρικά- να εμψυχώσει τη γυναίκα, να την στηρίξει. "Κάνε λίγη υπομονή αγάπη μου. Όλα θα πάνε καλά! Ψευτιές!  Σε λίγο φτάνουμε! Κι άλλες ψευτιές. "Θα δεις! Οι γιατροί θα τα καταφέρουν!" Εδώ να δεις ψευτιές! Και σκέφτηκα και τη γυναίκα εκείνη στο πίσω κάθισμα να πονάει με πόνους γέννας, και να αιμορραγεί. Να πονάει και να φοβάται για το παιδί και για κείνη. Να πονάει και να κλαίει και να λέει κάτι του τύπου:" Δε θα προλάβουμε Μάρκο! Δε θα προλάβουμε!". Και να αναλογίζεται το παιδί που μεγάλωνε μέσα στην κοιλιά της για εννέα ολόκληρους μήνες, και τα όνειρα που έκανε γι' αυτό. Αλλά αυτό δεν το σκέφτηκα και πολύ. Δεν ήθελα να ξεράσω πάνω στο τραπέζι...
Δεν προλάβανε - φυσικά! Το παιδί χάθηκε! Οποιοσδήποτε άσχετος μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι τα δευτερόλεπτα σε τέτοιες ώρες έχουν διάρκεια χρόνου. Ότι για καθυστέρηση ενός λεπτού αναπνοής του νεογέννητου καταστρέφονται ζωτικά κέντρα του εγκεφάλου. Ότι για αμέλεια λίγων λεπτών χρειάζονται θεραπείες πολλών χρόνων. Όχι για τη διαδρομή Πόλις-Πάφος που σε καλές μέρες και ώρες χρειάζεσαι μια ώρα για να την κάνεις!
Έγειρα στην καρέκλα μου εξουθενωμένη σα νάχα μόλις κάνει εγώ εκείνη τη διαδρομή, και είπα "Τους έχει ξεχάσει κι ο Θεός εκεί κάτω".
Κι αποφάσισα να πάω στην ημερίδα και να πάρω κι άλλους μαζί μου.
Αυτό δεν έλυσε βέβαια τα προβλήματα της Πάφου!
Ούτε έλυσε την απορία μου: Αν ήταν Κύπρια, Παφίτισσα, η γυναίκα, θα γινόταν το ίδιο; Θα την έστελναν οδικώς, χωρίς ασθενοφόρο, Πόλις-Πάφος ΕΠΕΙΔΗ ήταν σοβαρή η κατάστασή της;
Αν ήταν Κύπρια η εργάτρια θα την πέταγαν στο χωράφι όταν πληγώθηκε αντί να την πάνε στο νοσοκομείο;
Αν ήταν Κύπριος ο άντρας θα τον άφηναν να ρισκάρει να καταπλακωθεί από ένα βράχο;
Αν το μωρό ανήκε σε Κύπριους γονείς θα το χάναμε έτσι εύκολα;
Η ζωή -των αλλοδαπών- φαίνεται να είναι πολύ φτηνή εκεί κάτω. Πολύ φτηνή!
Και να θυμάστε: Όταν μιλάμε για Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν αναφερόμαστε μόνο στα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Κυπρίων...
Εγώ, πάντως, αποφεύγω να βλέπω ειδήσεις. Είναι αυτές που με κυνηγάνε...

*Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

stalo loizou
Mon March 12, 2018, 11:49:49
Αυτά δεν είναι "προνόμια" της Πάφου. Πριν χρόνια μετάφερα Βουλγάρα εργάτρια που ήταν σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση στο πλησιέστερο νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Κλήρου. Τόσο η γιατρός και η νοσοκόμα εκεί αρνήθηκαν έντονα να την εξετάσουν..

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016