KESJULY18

2017-08-01 14:58:50
Το ασύρματο δίκτυο WiFi απενεργοποιείται σε όλα τα Δημόσια Νηπιαγωγεία της Κύπρου

Το ασύρματο δίκτυο WiFi απενεργοποιείται σε όλα τα Δημόσια Νηπιαγωγεία της Κύπρου


Σύσταση: Στα Δημοτικά Σχολεία περιορίζεται στο Γραφείο Διευθυντή, στο Γραφείο Γραμματείας και στην Αίθουσα Διδακτικού Προσωπικού, όπου το Wi-Fi μπορεί να χρησιμοποιείται για διοικητικούς σκοπούς

Διευθυντές/Διευθύντριες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων

Θέμα: Αναθεωρημένη εγκύκλιος αναφορικά με την εγκατάσταση και χρήση ασύρματου δικτύου (Wi-Fi) σε σχολεία της Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, πληροφορείστε τα ακόλουθα:

   Εξετάζοντας την πληροφόρηση που είχαμε ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από το Υπουργείο Υγείας, με την επιστολή του, με αρ. φακέλου 13.25.40 ημερομηνίας 10 Μαρτίου 2016 , σχετικά με τα όρια και τα επίπεδα ασφαλείας του ασύρματου δικτύου Wi-Fi στα δημόσια σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και, με βάση τις μετρήσεις που καταγράφονται σε αυτήν από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών σε δημόσια σχολεία, επισημαίνουμε το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μετρήσεις είναι κατά πολύ πιο κάτω από τα αποδεκτά εθνικά όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων. Κατά συνέπεια η έκθεση των μαθητών σε αυτά θεωρείται ως εντελώς ακίνδυνη για την υγεία τους.

      2. Εντούτοις, οφείλουμε να τονίσουμε ότι το Υπουργείο Υγείας επιφυλάσσει το δικαίωμά του, υπό το φως των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναθεωρήσει τα εθνικά όρια έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, καθώς και το δικαίωμα υιοθέτησης αυστηρότερων κριτηρίων. Επομένως, συστήνουμε όπως εφαρμοστεί η Αρχή της Προφύλαξης και ληφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν για τους μαθητές οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία της Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης.

    3. Με βάση τα πιο πάνω, έχουμε λάβει την απόφαση όπως το ασύρματο δίκτυο WiFi απενεργοποιηθεί σε όλα τα Δημόσια Νηπιαγωγεία της Κύπρου. Για την απενεργοποίησή του, καλούνται οι εκπαιδευτικοί των Δημόσιων Νηπιαγωγείων να επικοινωνήσουν με την CY.T.A. για την παροχή σχετικών οδηγιών.

    4. Συστήνουμε, επίσης, όπως η χρήση ασύρματου δικτύου Wi-Fi στα Δημοτικά σχολεία περιορίζεται στο Γραφείο Διευθυντή, στο Γραφείο Γραμματείας και στην Αίθουσα Διδακτικού Προσωπικού, όπου το Wi-Fi μπορεί να χρησιμοποιείται για διοικητικούς σκοπούς. Τονίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μέχρις ότου προκύψουν νέα δεδομένα με βάση τις Ευρωπαϊκές σταθερές που θα τεθούν μελλοντικά αναφορικά με τη χρήση του συγκεκριμένου δικτύου σε σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, δεν προτίθεται να προχωρήσει στην εγκατάσταση ασύρματων σημείων πρόσβασης Wi-Fi σε αίθουσες διδασκαλίας δημοτικών σχολείων. Επομένως, στα σχολεία που κρίνεται αναγκαίο, λόγω των αναλυτικών ή άλλων προγραμμάτων και δράσεων (π.χ. Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου κ.ά.) οι εκπαιδευτικοί ή και οι μαθητές να κάνουν χρήση ασύρματου δικτύου, αυτοί οφείλουν:

    4.1. να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των παιδιών, έτσι ώστε τα ασύρματα σημεία πρόσβασης να παραμένουν ανενεργά όταν δεν χρησιμοποιούνται σε διδασκαλία

   4.2. πριν από κάθε εφαρμογή προγράμματος χρήσης του ασύρματου δικτύου από τους εκπαιδευτικούς ή και τους μαθητές, απαραίτητα η Διεύθυνση του συγκεκριμένου σχολείου, να εξετάζει κατά πόσον το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει να προσφέρει ουσιαστικά στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία.

   5. Σημειώνεται ότι σε όλα τα σχολεία Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης υπάρχει ενσύρματη παροχή διαδικτύου με καλωδίωση σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια των σχολείων, η οποία μπορεί να αξιοποιείται όποτε και όπως χρειάζεται για εκπαιδευτικούς πάντοτε σκοπούς.

(Χρίστος Χατζηαθανασίου) Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης

Η προηγούμενη εγκύκλιος του ΥΠΠ ΕΔΩ 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ηλίας Μανούχος*
Wed August 02, 2017, 16:48:52
Η βέλτιστη πρακτική είναι η χρήση ευφυούς ασύρματης επικοινωνίας η οποία θα χρησιμοποιείται από τους μαθητές 15λεπτά/περίοδο για σκοπούς διαμορφωτικής αξιολόγησης. Αυτό το μέτρο θα ελαχιστοποιεί την έκθεση σε επιβλαβή ακτινοβολία αλλά συγχρόνως θα μεγιστοποιεί την ανατροφοδότηση που θα λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί σε πραγματικό χρόνο.
Εμείς σαν οργανωμένοι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουμε και να διευκολύνουμε την υιοθέτηση νέων μορφών αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Κάποιος θα πει τι γίνεται με την έκθεση των παιδιών σε οικιακά WI-FI και άλλες ασύρματες συσκευές που είναι εν λειτουργία 24/7/365; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Υγείας και των άλλων αρμοδίων;
Καταλήγοντας θα έλεγα ότι η παντελής απενεργοποίηση της ασύρματης επικοινωνίας στη προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση δεν είναι προς το συμφέρον των παιδιών μας.
*Γραμματέας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Λεμεσού

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016