KESJULY18

2017-07-15 19:54:29
Ο ρόλος και η προσφορά της Τεχνικής Εκπαίδευσης

Ο ρόλος και η προσφορά της Τεχνικής Εκπαίδευσης


ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ* 

Η πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, έχει πυροδοτήσει διάφορες αντιδράσεις και προβληματισμούς, ως προς το ρόλο και την αναγκαιότητά της στον τόπο μας.

Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση σε κάθε χώρα, έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και η ύπαρξή της αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα. Αν τώρα το ποσοστό των παιδιών που ακολουθούν προγράμματα Τεχνικής Εκπαίδευσης, ανέρχεται σε 30% ή 40%, αυτό έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, όπως: το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, τις δομές και τα προγράμματα του εκπαιδευτικού συστήματος, την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την κτιριακή και εργαστηριακή υποδομή κ.τ.λ.

Αναλύοντας τα δικά μας δεδομένα σε σχέση με την Κυπριακή οικονομία, τα οποία παρουσιάζονται στις εκθέσεις της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, παρατηρούμε ότι: παρουσιάζεται πολύ μεγάλη ζήτηση ειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα στον τριτογενή τομέα, (Ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία, υπηρεσίες) λιγότερη ζήτηση στον δευτερογενή τομέα (μεταποιητική βιομηχανία) και στον πρωτογενή τομέα (πρώτων υλών). Οι πιο πάνω ανάγκες της Κυπριακής Οικονομίας, έχουν ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό των νέων κλάδων και Ειδικοτήτων που λειτουργούν σήμερα, όπως: Ψηφιακής Τεχνολογίας και Προγραμματισμού, Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Εικαστικών Τεχνών και Πολυμέσων, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς επίσης και Πολιτικής Μηχανικής Αρχιτεκτονικής, Ξενοδοχειακών.

Τα ωρολόγια προγράμματα της Τεχνικής Εκπαίδευσης, προσφέρουν μαθήματα γενικής παιδείας τα οποία καλύπτουν το 50% μέχρι και το 67% των ωρών διδασκαλίας και τα τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα τα οποία συμπληρώνουν το πρόγραμμα των 35 διδακτικών περιόδων. Βασικός στόχος των προγραμμάτων, δεν είναι άλλος από την προσφορά ανθρωπιστικής και συναισθηματικής παιδείας, την απόκτηση χειριστικών δεξιοτήτων και τη δημιουργική εργασία μέσα από τα εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία αναπτύσσουν παράλληλα την κριτική σκέψη, την υπομονή, την επιμονή και την πειθαρχία.

Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτατο και ανώτερο επίπεδο, ή να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο μαθητές και μαθήτριες των Τεχνικών Σχολών, πρωτεύουν στις πανεπιστημιακές σχολές που εξασφαλίζουν θέση, όπως: Αρχιτεκτονικής Π.Κ, Πολιτικών Μηχανικών Π.Κ, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΤΕΠΑΚ, Γραφικών Τεχνών και Πολυμέσων ΤΕΠΑΚ, Εμπορίου Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας ΤΕΠΑΚ, Στρατιωτικών Σχολών κ.α δεν είναι άσχετο με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Στα πιο πάνω προγράμματα, έχουν δικαίωμα να φοιτήσουν όλα τα παιδιά που στοχεύουν να ακολουθήσουν τεχνικά επαγγέλματα, όμως αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί σήμερα να ικανοποιηθεί. Γιατί σε κάποιες ειδικότητες και κάποιες σχολές παρουσιάζεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός μαθητών που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν, απ’ ότι μπορούν να δεχτούν οι υποδομές των σχολείων.

Για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος, πρέπει εκ καθήκοντος η πολιτεία να προβεί:

α) στην ανέγερση νέων Τεχνικών Σχολών, εκεί και όπου υπάρχει άμεση ανάγκη

β) στην ολοκλήρωση των κτιριακών επεκτάσεων και στη γενική συντήρηση των υφιστάμενων σχολών

γ) στην επανεξέταση και αναβάθμιση της νέας σύγχρονης μαθητείας, έτσι που να στοχεύει στην απορρόφηση μεγάλου αριθμού μαθητών που εγκαταλείπουν τα σχολεία.

Επιλογικά θα έλεγα ότι η Τεχνική Εκπαίδευση του τόπου μας, έχει και παρόν και μέλλον. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Μέσης Εκπαίδευσης και η προσφορά της προς την κοινωνία ήταν και θα είναι αξιόλογη. Το γεγονός ότι στην Κύπρο μόνο το 21% των παιδιών ακολουθούν προγράμματα Τεχνικής Εκπαίδευσης, ενώ σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ποσοστά κυμαίνονται ανάμεσα στο 30% και 50%, αυτό από μόνο του πρέπει να μας προβληματίσει.

*Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Μακάριος Γ΄


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Χρίστος Πεγειώτης
Sun July 16, 2017, 14:09:49
Μέσα από τις θέσεις, σχόλια, σκέψεις, προτάσεις και προτεινόμενες λύσεις που παρουσιάζονται στα άρθρα ενός έμπειρου διευθυντή Τεχνικής Σχολής που διακατέχεται με αντικειμενικότητα, ειλικρίνια και πάθος για πραγματική αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης φένεται η ανάγκη λήψης δραστικών και άμεσων μέτρων για επαναφορά του θεσμού στη σωστή βάση για ικανοποίηση των προσδοκιών και αναγκών των εφήβων μας καθώς και του μεγάλου αριθμού επαγγελματιών(εργοδοτών) στον βιομηχανικό και τεχνικό τομέα στην κυπριακή κοινωνία.
Ποιά είναι τώρα τα αίτια που διατηρούν τη χαμηλή προσέλευση ατόμων στην τεχνική εκπαίδευση και ποιά τα αίτια μηδαμινής ικανοποίησης των αναγκών που έχουν σχέση με τεχνικά επαγγελματα στη κυπριακής κοινωνίας;
Εχουν γίνει πολλές μελέτες, νομοθεσίες, λαμβάνοντε μέτρα, πρότυπα ΕΕ, διοργανώνοντε συνέδρια. Αποφεύγεται εντέχνως να αναλυθεί σε βάθος τι συμβαίνει εντός του ζωντανού αυτού οργανισμού ώστε να φανούν οι «ασθένειες» που τον ταλανίζουν ώστε να χρησιμοποιειθούν τα σωστά εργαλεία που πιθανώς θα δώσουν την επιθυμητή ίαση.
«Ασθένειες» που εντοπίστηκα κατά τη διάρκεια δεκαετούς παρακολούθησης και δραστηριοποίησης εντός του οργανισμού αυτού, όπως η στοχευμένη(κατευθυνόμενη)συσσώρευση ατόμων που
α)δεν γνωρίζουν τι πραγματικά θέλουν ή τους ενδιαφέρει (κάπου και με κάτι πρέπει να είναι απασχολημένοι για τρία χρόνια μέχρι να ενηλικιωθούν)
β)είναι "αδιάφοροι" και τους ενδιαφέρει μονάχα να πάρουν το "χαρτί" (απολυτήριο)
γ)χαρακτηρίζονται με μεγάλο δείκτη αναλφαβητισμού
δ)παρουσιάζουν ψηλό επίπεδο παραβατικότητας
ε)αντιμετωπίζουν τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα
στ)αδυνατούν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα λόγω μηδενικής ή ελάχιστης γνώσης της ελληνικής γώσσας (σχετικά μικρός αριθμός)
καθώς και η ανάγκη δημιουργίας όσων περισσοτέρων τμημάτων γίνεται, όλων των ειδικοτήτων, εκτροχιάζει την εκπαιδευτική διαδικασία, αποκλίνει το στοχευμένο (επιθυμητό) αποτέλεσμα από το πραγματικό και θέτει υπό αμφισβήτηση την ορθότητα μιας τέτοιας επιλογής από τα άτομα που πραγματικά επιθυμούν να ακολουθήσουν τεχνικά επαγγέλματα στα τεχνικά ιδρύματα καθώς και τη συγκατάθεση των γονιών που ανυσηχούν για το μέλλο των παιδιών τους.
Είναι λυπηρό αλλά πρέπει να αναφερθεί ότι τα άτομα που πραγματικά μπορούν και θέλουν να παρακολουθήσουν σε βάθος τα προγράμματα της ειδικότητας που επίλεξαν, διότι πραγματικά τους ενδιαφέρει, παρασείροντε από τους "αδιάφορου" ή γιατί γίνεται πιο «εύκολη η ζωή του» ή είναι υποχρεομένοι(δεν θέλουν να αποκαλούντε «σπάσματα») να ακολουθήσουν τη ροή.
Με απλά λόγια στα τμήματα μικτών ικανοτήτων που δημιουργούντε με την έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς μπορούν να ξεχωρίσουν τρείς βασικές κατηγορίες προσώπων ως προς την ικανότητα τους παρακολούθησης των προβλεπόμενων μαθημάτων: -οι αδύνατοι, οι μέσοι και οι καλοί.
Οι πολύ (εντελώς στην ακρίβεια) αδύνατοι είναι «αδιάφοροι», οι μέσοι μπορεί να προσπαθήσουν και οι καλοί αρχίζουν να πλήττου από την έλλειψη ενδιαφέροντος γι’ αυτά που λέγοντε και πράττοντε στις τάξεις, μέχρι να ενταχθούν κι’ αυτοί στις προηγούμενες κατηγορίες. Αν κάποιος επιμένει να μένει ακλόνητος, οι υπόλοιποι θα τον «βοηθήσουν» να προσαρμοστεί. Αυτοί που επιμένουν να εργάζοντε, περιθοριοποιούντε.
Ως συνήθως, αντιπρόσωπος της πρώτης κατηγορίας, που τυχαίνει να έχει ηγετικές ικανότητες, οργανώνει τους υπόλοιπους με απότερο σκοπό να αποδιοργανωθεί η ομαλή λειτουργία της τάξης ώστε να μην διεξάγοντε μαθήματα και σε κάποιες περιπτώσεις να χρησιμοποιείται αυτή η αταξία ως εργαλείο εκβιασμού. Εγκειται στον εκπαιδευτή αν έχει το ψυχικό σθένος να αντέξει αυτή τη δοκιμασία. Θα επανέλθει η ηρεμία οταν ο εκπαιδευτικός δεσμευτεί ότι ο βαθμός κατα την αξιολόγηση θα είναι ικανοποιητικός. («Εν καμνω φασαρία, δικαιούμαι να περάσω».)
Στο άρθρο του Κυρίου Γεώργιου Χ’Μιχαήλ γίνεται λόγος για επίλυση σειράς προβλημάτων που ταλανίζουν την Τεχνική Εκπαίδευση μεταξύ των οποίων «την επανεξέταση και αναβάθμιση της νέας σύγχρονης μαθητείας, έτσι που να στοχεύει στην απορρόφηση μεγάλου αριθμού μαθητών που εγκαταλείπουν τα σχολεία».
Επειδή, σίγουρα είναι γνωστός μονάχα στους ενήλικες ο θεσμός του συστήματος μαθητείας και ποιος ήταν ο ρόλος του στη μεταγυμνασιακή εκπαίδευση, ο οποίος κατά παράδοξο τρόπο καταργήθηκε πριν από κάποια χρόνια, θα ήταν χρήσιμο για τους νεώτερους αν με συμπληρωματικό άρθρο του ο συγγραφέας εξηγούσε σ’ αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται για τα θέματα παιδείας ποιά είναι τα πιθανά κενά και προβλήματα που προκάλεσε η κατάργηση του συστήματος αυτού.
Προσωπικά θεωρώ αναγκαία την επαναφορά του θεσμού του συστήματος μαθητείας και διαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων στο συγκεκριμένο χώρο ώστε να προσφέρουν πραγματικό ώφελος στους εκπαιδευόμενους μαθητές.
Εκπαιδευτής Τεχνικής Σχολής

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016