KESJULY18

2017-06-24 01:09:54
Παγκύπριες εξετάσεις και βαθμολογίες

Παγκύπριες εξετάσεις και βαθμολογίες


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΙΟΛΑΡΗ*

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των παγκυπρίων εξετάσεων και, όπως και στις προηγούμενες χρονιές, ένας μεγάλος αριθμός εξεταζομένων δεν μπόρεσε να επιτύχει βαθμούς που θα μπορούσαν να μας κάνουν περήφανους.

Στα Νέα Ελληνικά για παράδειγμα ο μέσος Όρος ήταν 8,96!

 (Να μην ξεχνούμε επίσης πως τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα έχουν, οι άριστοι μάλιστα σε αυτή την περίπτωση, μαθητές μας και σε διεθνείς διαγωνισμούς)

Οι μαθητές όμως είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για την κατάντια αυτή. Οι νέοι από τη φύση και την ηλικία τους  είναι ανήσυχοι στο πνεύμα και στη συμπεριφορά τους, άρα χρειάζονται πρότυπα για να επιτύχουν.

Πρώτιστα φταίει η Πολιτεία η οποία, καλώς ή κακώς (προφανώς κακώς) απ ο το 1960 μέχρι σήμερα πειραματίζεται με διάφορα συστήματα χωρίς ακόμη να μπορέσει να καταλήξει στο κατάλληλο.

Όμως, ανεξάρτητα από το σύστημα σε ισχύ, φταίει και το γεγονός ότι οι καθηγητές δεν έχουν το απαιτούμενο κίνητρο να εργαστούν με όρεξη στη τάξη και να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Η σιγουριά που τους δίνει η δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα τους αποτρέπει από το να προσπαθούν να επιτύχουν καλύτερα αποτέλεσμα. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες ή τις γνώσεις τους.

Επιπρόσθετα, είναι γνωστή η παρέμβαση των συντεχνιών, των συνδέσμων γονέων και άλλων, που έστω και με καλή πρόθεση στο τέλος δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τους καθηγητές.

Οι γονείς ακόμη, από υπερβολική εκτίμηση των ικανοτήτων των  παιδιών τους, δεν δέχονται εύκολα το ότι ένα παιδί μπορεί να μην είναι τόσο καλό όσο θα ήθελαν σε κάποια μαθήματα και επιμένουν για ψηλούς βαθμούς στα εξάμηνα, οι οποίοι όμως στις παγκύπριες και παγκόσμιες εξετάσεις – που είναι αντικειμενικές και αδιάβλητες  - πέφτουν κατακόρυφα.

Το κυριότερο όμως, και το βλέπουμε εμείς όταν τα παιδιά έρθουν πια στα πανεπιστήμια και στις κολλέγια, εισαγάγουμε μαθητές με πολλές ελλείψεις που τους δυσκολεύουν στις μετέπειτα σπουδές τους.

Νομίζω η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να γίνει κάτι άμεσα.

Και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακολουθήσουμε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες όπου η μάθηση είναι για τους μαθητές μια ευχάριστη διαδικασία και όχι αγγαρεία και για τους καθηγητές όχι απλά ένα βιοποριστικό επάγγελμα αλλά σκοπός ζωής. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, όπως συνήθως προσπαθούμε να κάνουμε σε πολλά θέματα.

Χρειάζεται μόνο να τον χρησιμοποιήσουμε σωστά.

*Ακαδημαϊκός Διευθυντής

City Unity College


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Χρίστος Πεγειώτης
Wed June 28, 2017, 07:20:57
Προς Διδάκτωρα Εκπαιδευσης Νίκο Αντωνίου
Από Απλό Εκπαιδευτή Τεχνικής Εκπαίδευσης Πεγειώτη Χρίστο
Εχει γίνει διευθέτηση ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να εξασφαλίσουν εγγραφή στα σεμινάρια που διεξάγονται κάθε Κυριακή στούς δημόσιους χώρους των διαφόρων δήμων, εκεί που πραγματοποιούνται τα συμπόσια των ασιατικής καταγωγής εμπειρογνωμώνων για θέματα παιδεία.
Από 1η Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται επισκέψει των προαναφαιρόμενων ειδικών σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για παροχή της απαραίτητης στήριξης των εκπαιδευτικών που αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους και ενδιαφέρονται πραγματικά για βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους.

Νίκος Αντωνίου
Sun June 25, 2017, 23:35:49
Προς τον κ. Πεγειώτη
Ο εκπαιδευτικός που αναγνωρίζει τις αδυναμίες του κι ενδιαφέρεται πραγματικά για βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ας μελετήσει τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί της Φινλανδίας, Εσθονίας, Γερμανίας, Βελγίου, Σιγκαμπούρης, Χογκ Κογκ, Βιετνάμ, Κίνας και άλλων. Αν δεν έχει εμπιστοσύνη στις έρευνες και στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ας συνδυάσει τις διακοπές του με επίσκεψη σε σχολείο μιας από τις πιο πάνω χώρες όπου θα διαπιστώσει συν τοις άλλοις ότι στις δικές μας διακοπές εκπαιδευτικοί κάποιων άλλων χωρών συνεχίζουν να εργάζονται. Αν και πάλι δεν ικανοποιηθεί ας ρωτήσει την ασιάτισσα οικιακή βοηθό του ή αυτήν του γείτονα του ή τη μητέρα του ασιάτη μαθητή του πως έμαθε αυτή γράμματα στη χώρα της.

Χρίστος Πεγειώτης
Sun June 25, 2017, 18:58:33
Προς Διδάκτωρα Εκπαιδευσης Νίκο Αντωνίου
Από Απλό Εκπαιδευτή Τεχνικής Εκπαίδευσης Πεγειώτη Χρίστο
Παρακολουθώ επισταμένα τα σχόλια με τα οποία αντικρούετε τις θέσεις που προβάλλουν οι μάχημοι εκπαιδευτές. Ειναι καλοδεχούμενη η κριτική γύρω απο την εκπαίδευση και μέσα απ' αυτή γενιέται η αλήθεια. Είναι απαραίτητος ομως και ο αντίλογος.
Σε προηγούμενο ερώτημα σας έχω είδη απαντήσει, θα προσπαθήσω και τώρα να απαντήσω για θέματα όρων και συνθηκών εργασίας με λόγια λαϊκής Σοφία.
"Μην κρίνεις για να μην κριθείς."
Για θέματα εκπαίδευσης θα απαντήσω εμπειρικά.
Στα μέτρα του δυνατού, οι εκπαιδευτικοί προωθούν προτάσεις που η εμπειρίες τους τους δίνουν την πεποίθηση ότι θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προσωπικά έχω θέσει το θέμα της μόνιμης συστηματικής αντικειμένικής αξιολόγησης, τη παρουσίαση της αντικειμενικής αξιολόγησης στα ενδεικτικά των μαθητών δίχως την υποχρέωση επανάληψης της τάξης, την αναπάντεχη και απεριόριστη είσοδο γονιών, διευθυντων, επιθεωρητών στις αίθουσε διδασκαλίας, την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε όλους τους σχολικούς χώρους για γρήγορο προσδιορισμό ποιοί παράγοντες έχουν το "φταίξιμο".
Σαν Διδάκτωρ Εκπαίδευσης δώστε τις δικές σας προτάσεις μέσα σε απλό, λεκτικα κατανοητό περίγραμμα δίχως απροσδιόριστες αναφορές και κατα πόσο "θα έπρεπε να ζητούμε επιδότηση της εργασίας των ασιάτισσων οικιακών βοηθών" ή όχι.
Σε αναμονή των συγκεκριμένων προτάσεων σας για ανεύρεση του φταίχτη.

Νικος Αντωνίου*
Sun June 25, 2017, 16:44:36
Το φταίξιμο είναι στους εκπαιδευτικούς και στις συντεχνίες τους και σε κανέναν άλλο. Οι μισθοί τους είναι από τους ψηλότερους, ο διδακτικός τους χρόνος προκλητικά μειωμένος, πολλά μαθήματα εργαστηριοποιημένα και οι διακοπές τους βασιλικές.
Στους διεθνείς διαγωνισμόυς είμαστε τελευταίοι, στις έρευνες τα παιδιά μας αναδεικνύονται λιγότερο έξυπνα κι από αυτά του Βιετνάμ. Αλήθεια θυμάστε στα πρώτα χρόνια της μαζικής εργοδότησης ασιάτισσων οικιακών βοηθών στα κυπριακά σπίτια, όταν κάποιοι ...ειδικοί και ...σοφοί από εμάς έκρουαν τον κώδωνα του κίνδύνου, επειδή τάχα το απογευματινό διάβασμα των παιδιών μας από τις ξένες υπηρέτριες θα δημιουργούσε ελλείμματα στην εκπαίδευση και μόρφωση τους. Αν μελετούσαμε από τότε τα αποτελέσματα των διεθνών διαγωνισμών και ερευνών θα έπρεπε να ζητούμε επιδότηση της εργασίας των ασιάτισσων οικιακών βοηθών.
Την ώρα που διαπιστώνουμε τα οικτρά αποτελέσματα των εξετάσεων των τελειοφοίτων στα ελληνικά και όχι μόνο, αντί να προβληματιστούμε σοβαρά και να αναζητήσουμε λύσεις, ασχολούμαστε με τους "αορίστου χρόνου", έχουμε επιφυλάξεις για το νέο σύστημα διορισμών και τρέφουμε ψευδαισθήσεις με τις κάποιες αλλαγές που εφαρμόζονται τελευταία, ότι τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν όπου να ΄ναι.
*Διδάκτωρ Εκπαίδευσης

Ιωάννης Βιολαρης
Sat June 24, 2017, 15:09:46
Συμφωνώ με την εισήγηση του συναδελφου κ Πεγειώτη ως ένα από τα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν.

Χρίστος Πεγειώτης
Sat June 24, 2017, 10:11:31
Προς Δρα Ιωάννη Βιολάρη
Από Απλό Εκπαιδευτή Τεχνικής Σχολής
Πολύ ορθά γίνεται λόγος για την προσπάθεια "ανακάλυψη του τροχού" με τη λήξη κάθε σχολικής χρονιά.
Ο τροχός στη δική μας περίπτωση είναι "οι αντικειμενικές και αδιάβλητες εξετάσεις" που παραδόξως τις "χρησιμοποιούμε σωστά" μια και μοναδική φορά -ίσως αχρείαστα αφού τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι γνωστά και πριν τη διεξαγωγή τους- και εντέχνως αποφεύγονται όποιεσδήποτε αντικειμενικές και αδιάβλητες εξετάσεις αν όχι σε κάθε τετράμηνο ή έτος, τουλάχιστο σε κάθε εκπαιδευτικό επίπεδο που διέρχεται ο κάθε μαθητής.
Οταν καθιερωθεί αυτός ο θέσμός τότε θα μπορεί ο καθένας (υπουργοί, επιθεωρητές, διευθυντές, γονείς, μαθητές) να προκαλέσει τους καθηγητές(εκπαιδευτές), ανεξαρτήτως της "σιγουριά που τους δίνει η δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα" να λογοδοτήσουν, ασχέτως αν έχουν ή αν 'δεν έχουν το απαιτούμενο κίνητρο να εργαστούν με όρεξη στη τάξη και να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα".
Μέσα από τη λογοδοσία των καθηγητών θα γίνει εμφανές ποιοί "ευθύνονται για την κατάντια αυτή" πόσο "φταίει η Πολιτεία" η "γνωστή παρέμβαση των συντεχνιών, των συνδέσμων γονέων και άλλων", "οι γονείς με την υπερβολική εκτίμηση των ικανοτήτων των παιδιών τους" ή Εσείς οι πανεπιστημιακοί που "εισαγάγετε μαθητές με πολλές ελλείψεις που τους δυσκολεύουν στις μετέπειτα σπουδές τους".
Να εισαχθούν οι "αντικειμενικές και αδιάβλητες" εξετάσεις ανα τετράμηνο και τότε "η μάθηση θα είναι για τους μαθητές μια ευχάριστη διαδικασία και όχι αγγαρεία και για τους καθηγητές όχι απλά ένα βιοποριστικό επάγγελμα αλλά σκοπός ζωής". Οσο για τα αποτελέσματα "στις παγκύπριες και παγκόσμιες – που τώρα - πέφτουν κατακόρυφα" να είστε σίγουροι ότι θα ανέβουν κατακόρυφα.
Σε ανάμονή της εκτίμησης σας
Χρίστος Πεγειώτης

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016