KESJULY18

2016-10-30 22:49:19
 Η συμμετοχή του Β’ Δημοτικού Ιδαλίου στο Πρόγραμμα Erasmus+: «D.E.A.R.»

Η συμμετοχή του Β’ Δημοτικού Ιδαλίου στο Πρόγραμμα Erasmus+: «D.E.A.R.»


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ*

Το σχολείο μας, το Β’ Δημοτικό Ιδαλίου έχει εγκριθεί να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + Key Action 2, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό για το διάστημα 2014 - 2020.

Το πρόγραμμα Erasmus+ στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει επτά έτη και θα χρηματοδοτήσει διακρατικές συμπράξεις μεταξύ ιδρυμάτων και οργανισμών στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία και να γεφυρωθεί ο κόσμος της εκπαίδευσης με τον κόσμο της εργασίας, με απώτερο στόχο να καλυφθούν οι ελλείψεις δεξιοτήτων που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη.

Έχοντας υπόψη μας όλα τα πλεονεκτήματα μίας συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + Key Action 2, υποβάλαμε αίτηση για συμμετοχή, η οποία και εγκρίθηκε. Το θέμα της σύμπραξής μας είναι “Developing English through ARt – oriented activities in an ICT environment” (D.E.A.R.).  Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη, εμπέδωση της αγγλικής γλώσσας μέσω διάφορων δημιουργικών δραστηριοτήτων όπως η Τέχνη και οι ΤΠΕ.  Τελικό προϊόν της σύμπραξης θα είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού βιβλίου Αγγλικών που θα περιέχει 96 μαθήματα χωρισμένα σε τρεις ηλικιακές ομάδες (6 - 9 χρονών, 10- 14 χρονών, 15 – 18 χρονών) σε 8 θέματα:1. Αριθμοί, 2. Χρώματα, 3. Συναισθήματα, 4. Χρόνος, 5. Ανθρώπινο σώμα (σπορτ, δραστηριότητες),  6. Περιβάλλον (φυτά, ζώα, βιοποικιλότητα), 7. Οικογένεια και 8. Αισθήσεις και αντιλήψεις (σχήματα, όγκος).

Oι εταίροι μας σε αυτή τη σχολική σύμπραξη είναι οι εξής: Ρουμανία 1 – Ploiesti, Ρουμανία 2 – Breaza, , Ισπανία – Martorell, Ηνωμένο Βασίλειο – Stockton on Tees, Σλοβενία – Beltinci, Πορτογαλία – Evora, Κροατία – Bilje, Τουρκία – Yavola.   Συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης είναι το σχολείο της Ρουμανίας 1.

Το πρόγραμμα μας άρχισε το Σεπτέμβριο 2015 και θα τελειώσει τον Ιούνιο 2017.  Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν μαζί με τους μαθητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών εκπαιδευτικές δραστηριότητες, να μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και να χαρούν τη διαδικασία της μάθησης ως μια διαδικασία που ξεφεύγει από το πλαίσιο μιας τάξης, ενός σχολείου ή μιας χώρας

Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν αρκετές πληροφορίες για τις εφτά χώρες εταίρους π.χ. γεωγραφική θέση, σημαία κάθε χώρας, αξιοθέατα, ήθη και έθιμα κλπ.

Από τις 17 Οκτωβρίου 2016  μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη οργανωτική συνάντηση όλων των συντονιστών και διευθυντών των σχολείων στο σχολείο μας, το Β΄ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου.  Στη συνάντηση συμμετείχαν 21 εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες εταίρους.  Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να αξιολογήσουν την πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος αλλά και να αποφασίσουν τη μορφή όλων των δραστηριοτήτων που θα γίνουν κατά τη δεύτερη και τελευταία χρονιά εφαρμογής του σχεδίου. Επίσης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα, λεπτομέρειες που αφορούν στην ομαλή λειτουργία της σύμπραξης. 

Με την ευκαιρία αυτή το σχολείο μας διοργάνωσε εκδήλωση καλωσορίσματος των 21 εταίρων μας, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016.  Τα παιδιά υποδέχτηκαν τους ξένους μας φορώντας τις παραδοσιακές κυπριακές ενδυμασίες, ράντισαν και κάπνισαν τους εταίρους μας και μετά άρχισε η εκδήλωσή μας.  Ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των 8 χωρών εταίρων, παρέλασαν οι σημαίες τους και τα παιδιά παρουσίασαν κυπριακούς χορούς, τραγούδια και παρουσίαση για την Κύπρο, το Δήμο Ιδαλίου και το σχολείο μας.  Ακολούθησε μικρή δεξίωση με κυπριακά εδέσματα.

Τις υπόλοιπες μέρες της συνάντησης οι ξένοι μας παρακάθονταν σε συνεδρίες. Με το πέρας των συνεδριών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του τόπους μας.  Επισκέφτηκαν το Μουσείο Ιδαλίου και τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Ιδαλίου, το αρχαίο Κούριο, τη μαρίνα Λεμεσού και το κοντινό μεσαιωνικό Κάστρο.  Επίσης, γνώρισαν τη Αγία Νάπα με το όμορφο μοναστήρι της και το λιμανάκι της, το μουσείο Θάλασσας, τον τουριστικό Πρωταρά και τις ομορφιές του Κάβο Γκρέκο. Ακόμη, περπάτησαν στα όμορφα, δρομάκια της παλιάς Λευκωσίας και είδαν από κοντά την τελευταία, διχοτομημένη, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.  Έφυγαν από το σχολείο μας και το μικρό μας νησί με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο StocktononTees, στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή παιδιών από κάθε σχολείο.  Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μαθήματα Αγγλικών που θα διδάξουν οι εκπαιδευτικοί/συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αλλά και σε διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες που θα οργανωθούν ειδικά γι αυτούς,  Θα γνωριστούν και θα συνεργαστούν με πολλά παιδιά της ηλικίας τους από τις χώρες  εταίρους και θα γνωρίσουν την κουλτούρα, τα αξιοθέατα και τον πολιτισμό της χώρας που θα τους φιλοξενήσει.

Ανακοινώσεις, εκπαιδευτικό υλικό, εργασίες καθώς και τα αποτελέσματα των δράσεων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου μας (http://dim-dali2-lef.schools.ac.cy/  κάτω από την ετικέτα Erasmus + KeyAction 2). 

*Συντονίστρια του προγράμματος στο Β’ Δημοτικό Ιδαλίου

 Η συμμετοχή του Β’ Δημοτικού Ιδαλίου στο Πρόγραμμα Erasmus+: «D.E.A.R.»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016