KESJULY18

2016-10-19 16:46:16
Το ΤΠΚ διοργανώνει το 6ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed 2016

Το ΤΠΚ διοργανώνει το 6ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed 2016


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ*

Tο Ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει το 6ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed 2016, με στόχο να φέρει κοντά ερευνητές, επιστήμονες, τεχνοκράτες και επαγγελματίες, ούτως ώστε να διερευνηθούν τα πιο επείγοντα ζητήματα που αφορούν την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος του Συνεδρίου είναι η διεπιστημονική και πολύ-επιστημονική έρευνα για την προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση, μαζική ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και προβολή της υλικής και άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη χρήση μοντέρνων τεχνολογιών στον τομέα της Πληροφορικής.

Παράλληλα, το Συνέδριο αυτό θα καλύψει τα θέματα της έρευνας, τα οποία είναι πρόσφορα προς εκμετάλλευση, αναδεικνύοντας την αποδοχή νέων βιώσιμων προσεγγίσεων και νέων τεχνολογιών από την κοινότητα των χρηστών, ερευνητών, σπουδαστών, τουριστών, των ΜΜΕ, των Μουσείων, Αρχείων, Βιβλιοθηκών, συντηρητών έργων Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed 2016 διοργανώνεται ανά διετία και ξεκίνησε το 2006 στη Λευκωσία, όπου φέτος επιστρέφει. Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από τους εθνικούς και διεθνείς φορείς, οργανισμούς και αρχές, όπως η UNESCO, ISPRS, CIPA, ICOMOS, ICOM, την Ιντερπόλ, την Europeana, το Ίδρυμα Getty κλπ και έχει ήδη γίνει ένα ορόσημο στον τομέα της έρευνας για την πολιτιστική κληρονομιά.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διεξαγωγή της εναρκτήριας τελετής του Συνεδρίου θα λάβει χώρα στις 31 Οκτωβρίου 2016 στη Λευκωσία η ώρα 9:00 π.μ στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία (http://www.fcc.com.cy/el/).

Στο συνέδριο θα λάβει χώρα το Kick Off του πανευρωπαϊκού προγράμματος ViMM (Η2020-GAno 727107) στο οποίο το Εργαστήριο μας είναι Συντονιστής, το Kick Off της ερευνητικής πλατφόρμας του EUDARIAH-CY (ERIC) ενώ παράλληλα δώδεκα (12) Ευρωπαϊκά Προγράμματα Πολιτισμού θα συναντηθούν για management meetings, workshops και παρουσίαση/προβολή των αποτελεσμάτων τους όπως τα Europeana Space, 4DCH-World, INCEPTION, ITN-DCH,COST, ENERGICOD, EU Screen XL, Europeana Sounds, iTreasures κ.α.

Στο σημείο αυτό θα  πρέπει να αναφέρουμε περισσότερες πληροφορίες για δύο σημαντικά προγράμματα που ξεκινάνε με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου μας. Αρχικά, το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ViMM (www.vi-mm.eu) που αφορά στη δημιουργία μίας πλατφόρμας συνεργασίας για το παρελθόν, παρόν και μέλλον των Ψηφιακών Μουσείων, όπου οι ενδιαφερόμενες ομάδες θα μπορούν να βοηθηθούν, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να αναπτύξουν τις προτάσεις και ιδέες τους, μέσα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Για τη δημιουργία αυτής της μοντελοποίησης της γνώσης μας στα ψηφιακά μουσεία, θα υπάρχει ένα διευρυμένο συμβούλιο υποστήριξης (Advisory Group) το οποίο θα αποτελείται από τους σημαντικότερους οργανισμούς του Πολιτισμού στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, στο Advisory Group έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν οι: ICOMOS, ICOM, CIPA, EUROPANOSTRA, EUROPEANA, NEMO, ICCROM, EMA, Google Institute of Culture, HERITAGEINMOTION, DARIAHEU, INTERPOLκ.ά.

Επιπρόσθετα, το DARIAH Cyprus (www.dariah-cy.eu) το οποίο είναι η νέα Κυπριακή Ψηφιακή Ερευνητική Υποδομή για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, η οποία αναπτύσσει τις δράσεις της σε συντονισμό με την Κεντρική Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή DARIAH-EU (www.dariah.eu). Η Κύπρος συμμετέχει στο DARIAHκαι είναι μία από τις 12 μεγαλύτερες ερευνητικές δομές της Κοινοπραξίας Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Υποδομών (European Research In frastructure Consortia - ERIC).Ως μέρος αυτού του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου, το εργαστήριό μας, αφοσιωμένο στην έρευνα στους συγκεκριμένους τομείς της ψηφιοποίησης, της αρχειοθέτησης και της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, καθώς επίσης και της μοντελοποίησης της γνώσης, συνεισφέρει στο έργο του DARIAH-EU αναδεικνύοντας τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και την Τέχνη στην Κύπρο μέσα από τον Πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα υπάρχει εγκατάσταση της Εικονικής Έκθεσης “All Our Memories” (Virtual Exhibition)με επιλογή εξαιρετικών ψηφιακών φωτογραφιών του προηγούμενου αιώνα, η οποία έχει ήδη προβληθεί στην Ιταλία, το Βέλγιο και τη Δανία με μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει και έκθεση με περισσότερα από 35 επιστημονικά posterγια τον πολιτισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για εγγραφές, επισκεφτείτε το σύνδεσμο: http://www.euromed 2016.eu

*Προεδρεύων Συνεδρίου και Συντονιστής Έργου

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016