KESJULY18

2016-06-09 17:34:54
ΤΠΚ: Στρογγυλή Τράπεζα Ελλάδας-Κύπρου για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

ΤΠΚ: Στρογγυλή Τράπεζα Ελλάδας-Κύπρου για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς


Απόλυτα επιτυχημένες οι εργασίες της εκδήλωσης στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα   

Με απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε στις 3 Ιουνίου 2016 μια ιδιαίτερα σημαντική Στρογγυλή Τράπεζα στην Πρεσβεία της Κύπρου-Σπίτι της Κύπρου με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και προσωπικά του Πρέσβη  Κυρ. Κενεβέζου, του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και του Δευτεροβάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», οι οποίοι είναι και οι Φορείς που συνδιοργάνωσαν το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 24-26/9/2015 στο Βόλο (www.euromed2015.eu). Η Στρογγυλή αυτή τράπεζα είχε τίτλο: «Ελλάδα-Κύπρος 2015-2025: Η δημιουργία ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς -Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές» και είχε συναποφασιστεί στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (www.euromed2015.eu).

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, στην ομιλία υποδοχής του τόνισε την αξία της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, Ελλάδας και Κύπρου, στον τομέα του Ελληνικού Πολιτισμού και στην επιτακτική ανάγκη της διάσωσής του μέσω της Ψηφιοποίησης του, γι’ αυτό και πρότεινε τη διακρατική συνεργασία με τη δημιουργία ενός κοινού Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, που συναποτελούν τον σημαντικότερο πολιτισμό σε όλη την ανθρωπότητα, τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Παράλληλα πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι σημαντικών Φορέων από την Ελλάδα και την Κύπρο, που έκαναν σχετικές εισηγήσεις, όπως:

 • Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα, Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νικόλαος Ξυδάκης
 • Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -Υπουργός κ. Αριστ. Μπαλτάς με επιστολή(ΕΛΛΑΔΑ),
 • Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου, ο Γεν. Διευθυντής Δρ. Στέλιος Χειμώνας (DigitalChampion της Κύπρου),
 • Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, ο Αναπλ. Διευθυντής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης κ. Δημ. Νικολάου,
 • Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Υπουργείου Πολιτισμού, η Αρχαιολόγος κ. Αλεξάνδρα Αλεξανδρή (ΕΛΛΑΔΑ)
 • ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα, ο Αναπληρωτής Προέδρου, Καθηγητής κ. Δημ. Τσελές,
 • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου-Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης
 • Η Συντονίστρια Πλατφόρμας Πολιτισμού, Τουρισμού και Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ Σεισμολόγος -Γεωλόγος κ. Ιφιγένεια Σταμέλου
 • Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο Διευθυντής και Ερευνητής Α’ κ. Στέλιος Θωμόπουλος (ΕΛΛΑΔΑ),
 • Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, η Επιστημονική Σύμβουλος για Θέματα Ερευνητικών Υποδομών, ΕΕ & Διεθνούς Συνεργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Θεοδώρα Φαρμάκη,  (ΕΛΛΑΔΑ),
 • Γραφείο Πληροφορικής και Διαχειρίσεως Έργων ΕΣΠΑ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αρχιμανδρίτης π. Ευγένιος Παντζαρίδης,
 • Αρχιεπισκοπή Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, ο Διευθυντής του Γραφείου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο κ. Χρίστος Κουκλιώτης
 • «ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»- Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημώνο Οικονομολόγος και Πρόεδρος του Δικτύου κ. Κων. Σκριάπας,που είχε εκ μέρους των συνδιοργανωτών και τον συντονισμό της Στρογγυλής Τράπεζας -ΕΛΛΑΔΑ
 • Πολλοί πανεπιστημιακοί και ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές
 • Πολλοί εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών

Επίσης, είχαν κληθεί και έλαβαν μέρος, με παρέμβασή τους, πολλοί Δημόσιοι και ιδιωτικοί Φορείς, που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό, αλλά και ανεξάρτητοι επιστήμονες και πανεπιστημιακοί (ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου- Καθηγητής κ. Σπύρος Συρόπουλος, οι Καθηγητές κ.κ. Ανδρέας Γεωργόπουλος, Χρήστος Χαμζάς, Θεόδ. Γκανέτσος, Ηλίας Νομπιλάκης, Νίκος Λιανός και πολλοί άλλοι).

Ένα από τα ζητούμενα της Στρογγυλής Τράπεζας ήταν να καταγραφεί η σημερινή κατάσταση στις δύο χώρες, στο μεγάλο θέμα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να εξεταστούν οι δυνατότητες συντονισμού των δράσεων των δύο χωρών, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός «Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και την καλύτερη προετοιμασία στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Εξετάστηκε, επίσης, διεξοδικά η δυνατότητα σύστασης Εθνικών Επιτροπών Ψηφιοποίησης, αλλά και μιας Διακρατικής επιστημονικής Επιτροπής Ελλάδας-Κύπρου προκειμένου να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που δεν είναι άλλοι από:

 1. έρευνα, μελέτη, διάσωση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού στον μέγιστο δυνατό βαθμό,
 2. την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων,
 3. την απασχόληση εξειδικευμένων επιστημόνων,
 4. την τουριστική προβολή των δύο χωρών και την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού, μέσα από την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και
 5. στην αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει και τις δυο χώρες, ήτοι την Ελλάδα και την Κύπρο, με τη βοήθεια του Πολιτισμού.
 6. την ανάλυση των αποτελεσμάτων των διαφόρων διαβουλεύσεων που θα προκύψουν στους επόμενους μήνες και την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου στο τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομίας κατά την διάρκεια του διεθνούς Ευρωμεσογειακού συνεδρίου EuroMed2016 (www.euromed2016.eu) που θα διεξαχθεί στην Λευκωσία από την 31/10-5/11/2016.

Τα συμπεράσματα της πρωτοπόρας και καινοτόμας αυτής πρωτοβουλίας, ήταν σημαντικά και με ευθύνη της Κυπριακής Πρεσβείας και του Πρέσβη κ. Κυρ. Κενεβέζου,  όπως και των Διοργανωτών Φορέων (ΤΕΠΑΚ, ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ») θα αναλυθούν, θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες προτάσεις και θα τεθούν άμεσα υπόψη, μέσω της Κυπριακής Πρεσβείας, στο ανώτατο δυνατό υπηρεσιακό επίπεδο των δύο χωρών, για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν τον Ψηφιακό μέλλον του Ελληνικού Πολιτισμού, που περνά σε μια νέα εποχή, μέσα από τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών .

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΠΚ, Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης, παρέδωσε στον Πρέσβη  Κυριάκο Κενεβέζο, το ψηφιοποιημένο αρχείο του φωτογραφικού υλικού της Πρεσβείας, που δείχνει την ιστορία της πρεσβείας των τελευταίων δεκαετιών και που το ΤΠΚ, ψηφιοποίησε αφιλοκερδώς, ως μια ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού προς την Πρεσβεία της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αξία της Ψηφιοποίησης.


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016