KESJULY18

2016-01-30 14:57:54
Το πρώτο Σχολείο Ανάπτυξης Νοημοσύνης στην Κύπρο

Το πρώτο Σχολείο Ανάπτυξης Νοημοσύνης στην Κύπρο


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ *

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα στον χώρο της Παιδείας εφαρμόζεται, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην Ιδιωτική Σχολή ΦΟΡΟΥΜ. Η Σχολή έχει θέσει, για πρώτη φορά, σε εφαρμογή το καινοτόμο, για την Κυπριακή εκπαίδευση, «Πρόγραμμα Αξιοποίησης Χαρισμάτων και Ανάπτυξης Νοημοσύνης».

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι, αφενός η διάγνωση των ιδιαίτερων ικανοτήτων και χαρισμάτων των μαθητών, βάσει επιστημονικών και διαγνωστικών εργαλείων και αφετέρου η αξιοποίηση και ανάπτυξη της νοημοσύνης τους, μέσω εξειδικευμένης διδασκαλίας. Αξίζει να τονιστεί, πως του προγράμματος ηγείται συντονιστής εκπαιδευτικός με ειδίκευση και διδακτορικό τίτλο στην Εκπαίδευση Χαρισματικών Παιδιών και επιπλέον, όλοι οι εκπαιδευτικοί, που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, έχουν επιμορφωθεί και τυγχάνουν συνεχούς επιμόρφωσης σε αυτόν τον τομέα.

Η Ιδιωτική Σχολή ΦΟΡΟΥΜ είναι το πρώτο σχολείο στην Κύπρο που παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές της να διδάσκονται, όσο το δυνατόν περισσότερο, στη Ζώνη Επικείμενης Ανάπτυξής τους, δηλαδή σε βάθος, πλάτος, ρυθμό και πολυπλοκότητα ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Το επιστημονικό θεωρητικό υπόβαθρο του προγράμματος στηρίζεται σε επιτυχημένες φιλοσοφικές αρχές και εκπαιδευτικές πρακτικές όπως είναι η Ζώνη Επικείμενης Ανάπτυξης, η ταξινομία του Bloom και η πολλαπλή νοημοσύνη του Gardner. Οι πιο πάνω εκπαιδευτικές πρακτικές εφαρμόζονται σε προηγμένες εκπαιδευτικά χώρες, όπως η Ολλανδία, οι Η.Π.Α, η Γερμανία και η Σιγκαπούρη.

Στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων του προγράμματος, το αναλυτικό πρόγραμμα της Σχολής διαμορφώθηκε ώστε να εξυπηρετεί αυτούς τους στόχους.. Μερικές από τις καινοτόμες αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου είναι οι εξής:

  • τάξεις ομοίων ικανοτήτων και επιπλέον περίοδοι διδασκαλίας στα Μαθηματικά, Νέα Ελληνικά και Αγγλικά
  • ιδιαίτερη έμφαση στην κατάκτηση της Ελληνικής Γλώσσας (κατανόηση - εμπλουτισμός λεξιλογίου, παραγωγή λόγου, δημιουργική γραφή, ανάγνωση και ανάλυση 4-6 λογοτεχνικών βιβλίων ετησίως, προετοιμασία και συμμετοχή σε γλωσσικούς διαγωνισμούς)
  • εισαγωγή του μαθήματος της Λογικομαθηματικής Νοημοσύνης και συστηματική προετοιμασία για συμμετοχή σε Μαθηματικούς Διαγωνισμούς
  • προσθήκη και συστηματική διδασκαλία του μαθήματος της Κριτικής Σκέψης
  • διδασκαλία και πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών και projects από την Α’ γυμνασίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς έχει ολοκληρωθεί με εξαιρετικά ακαδημαϊκά αποτελέσματα και πλούσια εκπαιδευτική δράση που αποδεικνύουν πως η ποιότητα της Παιδείας μπορεί να αναβαθμιστεί με τολμηρά βήματα και καινοτόμες προτάσεις.

*Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας

Ιδιωτική Σχολή Φόρουμ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Mon July 04, 2016, 08:16:38
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΨΗΛΗΣ ΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ASPERGER)ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ?

Γαβριελλα Παυλη
Sun January 31, 2016, 10:34:21
Θα ήθελα να μάθω περισσότερα πράγματα για αυτό το θέμα και γενικά για το σχολείο. Έχω δύο παιδιά που θέλω να τους εντάξω σε ένα καινούργιο περιβάλλον για καλύτερο μέλλον. Ευχαριστώ

Χρίστος Πογιατζής
Sun January 31, 2016, 00:56:33
Η Ιδιωτική Ελληνική Σχολή Φόρουμ έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι δεν έχει να στερηθεί τίποτα από οποιαδήποτε άλλη σχολή. Με αυτό το βήμα απλά ξεπερνάει κάθε προσδοκία και δείχνει για ακόμη μία φορά ότι ο εκπαιδευτικός της άξονας βασίζεται σε ένα καινοτόμο και εκσυγχρονισμένο και κυρίως ανθρωποκεντρικό σύστημα. Αδιαμφισβήτη απόδειξη για το ποιόν αυτής της σχολής είναι και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μαθητών της οι οποίοι καταλαμβάνουν θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στα καλύτερα ΑΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού με αρκετά ψηλές βαθμολογίες. Οντας φοιτητής και απόφοιτος αυτής της σχολής πιστεύω ότι δεν στερούμε καμίας γνώσης αλλά του εναντίον είμαι πλήρως προετοιμασμένος σε επίπεδο δευεροβάθμιας εκπαίδευσης για να αντιμετωπίσω τις σπουδές μου.Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχω να θυμάμαι τα καλύτερα μαθητικά μου χρόνια γεμάτα δραστηριότητες και υπέροχες εμπειρίες που έζησα τόσο με τους συμμαθητές μου όσο και με τους καθηγητές της σχολής.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016