Διασφαλίζουμε την ελεύθερη και ποιοτική εκπαίδευση


ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Στόχος των εκπαιδευτικών είναι η δημιουργία όλο και περισσότερων συμπεριληπτικών  δρόμων προς μια ποιοτική και βιώσιμη εκπαίδευση βελτιώνοντας την ποιότητα των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Ως εκ τούτου χαιρόμαστε με την δράση του Υπoυργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας να προωθήσει τη σταδιακή επέκταση της ηλικίας της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Tο Σχέδιο Επιδότητησης Διδάκτρων το οποίο παρέχεται από το κράτος αποσκοπεί:

  • Στην ενίσχυση των οικογενειών 
  • Στην ενίσχυση Κοινωνικής Δικαιοσύνης ως προς την πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής φροντίδας για όλα τα παιδιά
  • Στη μείωση του κινδύνου φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο ότι θα συνεχίσει και για ηλικίες πέραν των τεσσάρων ετών και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, διασφαλίζοντας έτσι το δικαίωμα επιλογής των γονέων για φοίτηση των παιδιών τους είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στον δημόσιο.

Παρόλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας αποφάσισε όπως γίνει ανέγερση ή και προσθήκη λυόμενων τάξεων στο δημόσιο αφήνοντας τους γονείς οι οποίοι θέλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στον ιδιωτικό τομέα χωρίς στήριξη.

Στόχος μας είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης  για όλα τα παιδιά ως βασικό τους δικαίωμα και γι’ αυτό ο κάθε γονιός πρέπει να έχει το δικαίωμα επιλογής για το που θέλει να φοιτήσει το παιδί του διασφαλίζοντας το δικαίωμα επιλογής είτε στον Ιδιωτικό τομέα είτε στο Δημόσιο.

Τέλος, σε περίπτωση που οι ιδιωτικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία δεν είναι πλέον βιώσιμα και οδηγηθούν σε κλείσιμο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια:

  • Να τερματίσουν την απασχόληση του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού του σχολείου αφήνοντας τους εργαζόμενους άνεργους σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε
  • Η εξεύρεση θέσης φοίτησης είναι ήδη δύσκολη ειδικά για παιδιά μικρών ηλικιών και με το κλείσιμο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων και παιδοκομικών σταθμών θα γίνει δυσκολότερη η εξεύρεση θέσης φοίτησης αφήνοντας τους γονείς εκτεθειμένους.

 Η συνύπαρξη και στήριξη ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης πρέπει να είναι δεδομένη χωρίς τον αποκλεισμό της μιας από την άλλη καθώς στόχο έχουν την ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.

*Ιδιοκτήτρια Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου και Παιδοκομικου Σταθμου, Παιδόκηπου

Υποψήφια διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










714