Παρουσίαση στην Ελλάδα μαθητικού πρότζεκτ: Δημιουργία αυτόνομων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων


Παιδιά από διάφορα γυμνάσια της Λευκωσίας δημιούργησαν ένα πρότζεκτ για κατασκευή αυτόνομων φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το πρότζεκτ αυτό θα παρουσιαστεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο του διαγωνισμού “First Lego League Challenge”. Την ευθύνη για την ετοιμασία του πρότζεκτ των μαθητών την έχει -εθελοντικά- ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Κοφτερός.

Τα παιδιά αποφάσισαν να ονομάσουν την ομάδα τους ‘Robotheadz’ και σχεδίασαν και το δικό τους λογότυπο. Επειδή ήταν από διαφορετικά σχολεία, για την ετοιμασία για το πρότζεκτ φιλοξενήθηκαν στον χώρο του Μουσείου Υπολογιστών.

Αρχικά ξεκίνησε η διαδικασία συμμετοχής στον διαγωνισμό που στην Κύπρο διοργάνωνε κάθε χρόνο η Μητρόπολη Λεμεσού. Επειδή, όμως, φέτος, αποφασίστηκε από τη Μητρόπολη πως δε θα γινόταν ο διαγωνισμός, τέθηκε από τα ίδια τα παιδιά η περίπτωση να συμμετέχουν απευθείας στην Αθήνα. Από τον Δεκέμβριο ξεκίνησε η ετοιμασία του πρότζεκτ που θα παρουσιάσουν τα παιδιά, και -δεδομένου του ότι το θέμα φέτος είναι η ενέργεια- επέλεξαν να ασχοληθούν με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Από την αρχή εντόπισαν πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι οι φορτιστές. Έψαξαν στο διαδίκτυο, ρώτησαν ειδικούς από το Υπουργείο Εμπορίου, «ανέκριναν» τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κύριο Θεοπέμπτου, και κατέληξαν στη δική τους λύση – φορτιστές που θα τοποθετηθούν κάθε 20 χιλιόμετρα στους αυτοκινητόδρομους. Θα έχουν μπαταρία τύπου Tesla Wall για αποθήκευση ενέργειας, ενώ θα τροφοδοτούνται από φωτοβολταϊκά αλλά και ανεμογεννήτρια. Μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, οι οδηγοί θα γνωρίζουν την απόσταση από τον επόμενο φορτιστή, καθώς και τις δυνατότητες τροφοδοσίας τους.

Την ομάδα απαρτίζουν 7 παιδιά Β’ Γυμνασίου, εκ των οποίων 4 αγόρια και 3 κορίτσια. Τα παιδιά θα συνοδεύονται στην Αθήνα από τους γονείς τους, καθώς και από τον εθελοντή προπονητή Αλέξανδρο Κοφτερό και τον ακαδημαϊκό Περικλή Cheng. Αν και συνήθως, για διαγωνισμούς στο εξωτερικό υπάρχει χορηγία από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, στην παρούσα διοργάνωση τα παιδιά και οι εκπαιδευτές/προπονητές καλύπτουν τα δικά τους έξοδα εξαιτίας του εκπρόθεσμου της συμμετοχής μας .




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










610